La Fundació “la Caixa” crea una xarxa d’espais de criança per a famílies en situació de pobresa amb fills i filles de 0 a 3 anys
El programa CaixaProinfància de la Fundació “la Caixa” presenta el projecte Espais Familiars 0-3, una iniciativa de suport socioeducatiu adreçada a famílies que tenen fills i filles d’entre 0 i 3 anys i que es troben en situació de vulnerabilitat i exclusió social a causa de la pobresa.
Els Espais Familiars 0-3 s’implementen aquest curs en una trentena d’espais adaptats a la primera infància i atenen ja a 1.500 famílies de tot l’Estat.
A Catalunya, el projecte es desenvolupa actualment en onze espais situats a Barcelona, Badalona, L’Hospitalet de Llobregat, Sabadell i Santa Coloma de Gramenet, i s’ampliarà gradualment al conjunt de territoris on es duu a terme el programa CaixaProinfància .
Als Espais Familiars 0-3 es pretén fomentar les competències parentals i els hàbits de criança saludables, empoderar mares i pares, i enfortir el desenvolupament psicomotor, cognitiu i social d’infants de 0 a 3 anys. S’hi ofereix acompanyament social, tallers i activitats, una xarxa de suport i ajuts econòmics per a la compra de productes d’alimentació i higiene infantil.
“Amb aquest projecte ampliem la cobertura i el compromís històric de la Fundació “la Caixa” amb el benestar i el desenvolupament socioeducatiu dels infants i les seves famílies. A més, reforcem el nostre model integral d’acció social, la qual cosa ens permet acompanyar les persones que més ho necessiten en totes les etapes de la vida, des de la primera infància fins a la vellesa, a través de programes transformadors que responen als desafiaments de la nostra societat”, assegura Marc Simón, subdirector general de la Fundació “la Caixa”.
Intervenció precoç: clau en la primera infància
Amb una dotació de 2,5 milions d’euros, la creació dels Espais Familiars 0-3 respon a l’evidència científica sobre la importància de la intervenció precoç per assegurar una educació amb èxit i una bona salut en la infància. Els estudis destaquen que l’accés a activitats de lleure educatiu i programes formatius des dels primers anys pot tenir un impacte decisiu en el benestar futur dels infants i les seves famílies.
El nou projecte d’espais de criança està alineat també amb la Declaració dels Drets de l’Infant de l’ONU, que destaca la importància de l’atenció precoç per assegurar un desenvolupament integral i just per a tots els nens i nenes.
La declaració subratlla la necessitat de cures i protecció especial en la primera infància que són essencials per a un desenvolupament físic i emocional correcte.
Antecedents amb resultats positius
A l’experiència pilot del curs 2022-2023, que es va dur a terme amb 1.009 famílies en 20 entitats col·laboradores de CaixaProinfància, se li va donar continuïtat el curs passat per acabar integrant-se finalment com un servei més del programa el 2024-2025.
L’experiència pilot es va dur a terme amb el suport del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions.
L’ informe de l’avaluació d’impacte del pilot ha permès validar el model que es presenta i que ha de guiar la implementació dels Espais Familiars 0-3 del programa CaixaProinfància.
Els resultats indiquen una reducció de les vulnerabilitats econòmiques, les vulnerabilitats de relació intrafamiliar i les vulnerabilitats educatives, cosa que destaca l’efectivitat potencial del programa en aquestes àrees.
CaixaProinfància: un programa per trencar el cercle de la pobresa
A Espanya, un de cada tres infants es troba en situació de vulnerabilitat. La Fundació “la Caixa”, a través de CaixaProinfància, busca trencar la transmissió de la pobresa heretada i fomentar la igualtat d’oportunitats. El programa s’adreça a famílies que tenen infants i adolescents de 0 a 18 anys i que viuen en situació de pobresa i exclusió social.
CaixaProinfància impulsa el desenvolupament dels més petits per garantir-los referents sòlids per al seu futur i un nivell de benestar òptim que afavoreixi el seu creixement i la seva formació. Ho fa a través de reforç educatiu i equipament escolar, suport psicològic, campaments i activitats d’estiu, tallers educatius familiars i ajuts econòmics per a alimentació i higiene infantil, i també ulleres i audiòfons.
L’any passat, CaixaProinfància va atendre més de 65.000 infants i adolescents de 0 a 18 anys, i més de 40.000 famílies a 145 municipis d’Espanya, amb una dotació de prop de 75 milions d’euros. En total, des que es va iniciar el 2007, el programa ha arribat a més de 375.000 infants i adolescents, i a més de 217.000 famílies.
Amb un model d’intervenció innovador, basat en el treball en xarxa i consolidat al llarg dels 17 anys de trajectòria en entorns vulnerables, el programa compta amb la col·laboració de prop de 500 entitats socials que s’encarreguen d’atendre de manera directa les famílies, prioritzar els ajuts i fer el seguiment de cada cas.