medi ambient
S’inicia el procés participatiu del futur pla de prevenció d’incendis de la Muga
El departament d’Agricultura ha anunciat avui que ja s’ha posat en marxa el procés participatiu del futur Pla de Prevenció d’Incendis Forestals (PPIF) de la Muga, en la redacció del qual hi participen 20 municipis amb la implicació d’associacions de propietaris, ramaders, ecologistes i “altres actors clau del territori”. Segons es destaca des de la Generalitat, el desenvolupament del pla, que es fa en el marc del projecte CutForest i afectarà unes 40.000 hectàrees de l’Alt Empordà, ha de pal·liar el “buit estratègic” de planificació d’incendis existent al territori situat entre el nou PPIF de l’Alta Garrotxa i el del massís de l’Albera (PPP G1), una de les zones del país amb més afectació per grans incendis, com l’episodi de la Jonquera al 2012 i amb la complexitat afegida de la component transfronterera. Gràcies a aquesta planificació, tota la part alta de la Conca de la Muga, juntament amb el Cap de Creus, l’Albera i l’Alta Garrotxa comptarà amb 112.000 hectàrees contínues planificades a nivell de prevenció d’incendis.
Procés participatiu
La primera fase del projecte és la de co-creació amb els municipis, associacions de propietaris, ramaders, ecologistes i altres actors clau del territori. El procés de consultes, iniciat fa poc i que s’allargarà els propers mesos, inclourà entrevistes i tallers participatius per “incorporar la visió local al futur pla i assegurar que les mesures s’adaptin a les necessitats específiques de cada municipi”, es remarca des del govern. Aquest procés, que inclourà una trentena d’entrevistes, té com a objectiu “fomentar la coresponsabilitat en la gestió del paisatge”. Es subratlla que el procés de consultes és “fonamentals per garantir que el pla sigui viable i sostenible a llarg termini”.
Impuls públic-privat
El desenvolupament del projecte es realitza sota l’impuls de la Fundació Pioners que treballarà conjuntament amb la Direcció General de Boscos i Gestió del Medi. Des del govern català es destaca que es tracta del primer pla de prevenció d’incendis que s’impulsa des d’una entitat privada en estreta col·laboració amb l’administració competent, “en una clara aposta de la Generalitat per abordar noves estratègies d’impuls de polítiques forestals a través d’esquemes públic-privats”.
El projecte compta amb el suport i finançament de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.
La iniciativa també compta amb el suport del cos de Bombers i amb la implicació d’altres d’administracions públiques, com són el Centre de la Propietat Forestal, la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, la Diputació de Girona, el Consell Comarcal i el Consorci Salines-Bassegoda i d’altres agents clau com el CREAF, la Xarxa de Conservació de la Natura, la Fundació Pau Costa, l’Associació de Propietaris Forestals de l’Alt Empordà i les ADF del territori. Amb totes aquestes organitzacions, el passat 18 de juny es va constituir un equip motor que dirigirà tot el procés a fi i a efectes de co-crear una estratègia de prevenció d’incendis amb una visió molt transversal.