societat
Enrenou per un simulacre de ciberseguretat a la UdG en què s’oferien entrades amb un 77% de descompte pel Girona-Liverpool
Un correu electrònic enviat aquest matí a bona part de la comunitat universitària de la UdG en què s’oferien entrades amb un descompte del 77% per al partit de Champions Girona-Liverpool del 10 de desembre i que de seguida tant el club de futbol com l’Ajuntament de Girona han desmentit ha causat enrenou i alarma fent témer que fos una estafa basada en el phishing. Al final s’ha sabut que es tractava d’un simulacre de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya per “analitzar la resiliència i la prevenció de l’organització de la UdG”.
Segons expliquen des del govern català i des de la universitat gironina, l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya ofereix des d’aquest estiu nous serveis a les universitats que estan sota el seu perímetre i un d’ells és la simulació de campanyes de pesca de credencials (phishing). “Aquesta acció es fa juntament amb la universitat i simula les tècniques que fan servir els ciberatacants amb l’objectiu de conscienciar a les persones que no han de clicar enllaços de correus sospitosos”, assenyalen les dues entitats, que subratllen que l’Ajuntament de Girona i el Girona Futbol Club “són aliens completament a aquesta acció”.
El correu electrònic, que han rebut aleatòriament una part del personal tècnic, de gestió i d’administració i serveis i personal docent i d’investigació de la Universitat de Girona –però en cap cas els estudiants, subratllen des de la Generalitat i la UdG– afirmava que es tractava d’una promoció possible gràcies a la regidoria de Cultura i Esports de l’Ajuntament de Girona –regidoria que no existeix amb aquest nom– i demanava que per tal de validar el descompte s’accedís al panell d’autenticació de la universitat fent clic a un botó.
El regidor d’Esports i Joventut de Girona, Àdam Bertran, que també ha rebut el correu com a professor de la UdG i que no sabia res del simulacre, explica que de seguida ha preguntat al personal del consistori si existia la promoció i també ha trucat al vicerector de la UdG. “Ningú no en sabia res. Pensant que era una campanya fraudulenta per robar dades als membres de la UdG he parlat amb comunicació perquè es coordinessin amb la UdG per desmentir-ho i a veure si es podien bloquejar els correus”, assegura Bertran, que remarca molest que ningú no els havia avisat.