Societat

Una foca perduda al delta de l’Ebre

Naturalesa

Els veïns de l’Ampo­lla van que­dar real­ment sor­pre­sos diven­dres quan van com­pro­var la presència a la platja d’una foca. En prin­cipi es podia pen­sar en un exem­plar de vell marí (Monac­hus monac­hus) com el des­co­bert per un sub­ma­ri­nista aquest estiu a Calvià, però final­ment els experts de la Fun­dació CRAM van com­pro­var que es trac­tava d’una foca comuna (Phoca vitu­lina), una espècie gens comuna al Medi­ter­rani. Alguns exem­plars joves d’aquesta espècie nòrdica es tro­ben acci­den­tal­ment al sud de la Península i fins i tot a Canàries, però a l’inte­rior del Medi­ter­rani són real­ment estra­nyes.

La foca per­duda de l’Ampo­lla va estar a la sorra diven­dres fins a les 21 hores i els experts es van limi­tar a obser­var-la i man­te­nir un cer­cle de pro­tecció.

Dis­sabte al matí, la foca va tor­nar a aparèixer a la zona i els vete­ri­na­ris van con­ti­nuar amb el seu segui­ment. L’ani­mal no sem­blava tenir lesi­ons exter­nes, però res­pi­rava amb difi­cul­tat i mos­trava símpto­mes de debi­li­tat. Els tècnics del CRAM (res­pon­sa­bles del res­cat i l’assistència d’ani­mals marins, en con­veni amb la Gene­ra­li­tat) van cap­tu­rar l’ani­mal per inten­tar-ne la recu­pe­ració en un cen­tre espe­ci­a­lit­zat, però la foca va morir durant l’ope­ració de tras­llat. La necròpsia rea­lit­zada a la UAB mos­tra que l’ani­mal tenia greus lesi­ons a l’apa­rell diges­tiu i als pul­mons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.