Administracions

Administracions

La Diputació de Barcelona preveu aprovar un pressupost de 1.308 milions per al 2025

Suposa un 5,21% superior a l’actual

El 82,3% es destina als ens locals

La Diputació de Barcelona preveu aprovar en el ple d’aquest dijous, amb el vot favorable de tots els grups excepte Vox, un pressupost de 1.308,59 milions d’euros per al 2025, el que suposa un increment del 5,21 % respecte l’actual. Segons ha exposat Filo Cañete, diputada de Serveis Generals i Transició General, “és un pressupost amb una visió clarament municipalista i, després del de transició de l’any passat, alineat amb el pla d’actuació de mandat (PAM) per fomentar la cohesió territorial i impulsar la transició ecològica i digital”. La institució destinarà el 82,3 % del seu pressupost a l’assistència directa als governs locals per afrontar reptes com la sequera, l’obsolescència dels equipaments esportius o la transició cap a l’ús de les energies renovables. El 78,3% del pressupost, 1.024,5 milions d’euros, prové de la cessió i participació en els tributs de l’Estat, amb un percentatge de la recaptació per IVA, IRPF i impostos especials a la demarcació. El 18,5% (242 milions) prové dels ingressos no tributaris, com ara ingressos patrimonials o multes, i el 3,2% restant (42,1 milions) d’ingressos tributaris com ara el recàrrec de l’IAE.

Cañete, ha recordat que el gran objectiu de l’ens és garantir la cohesió territorial oferint als 311 municipis de la demarcació les mateixes oportunitats “sigui quina sigui la seva mida”. En aquest sentit, ha posat en valor que el catàleg de serveis que els ofereixen ha crescut un 34% per situar-se en els 164,4 milions d’euros. Pel que fa partides concretes, la diputada ha posat en valor els 25 milions d’euros que es posaran a disposició dels municipis per millorar la xarxa d’abastament d’aigua; els 31,2 milions per al Programa de Renovables 2030; els 10 milions per a la millora de camins municipals; o els quatre per a la millora de polígons industrials. En matèria d’habitatge els nous comptes preveuen una partida de 16,5 milions d’euros per donar suport als governs locals perquè puguin definir i tramitar les seves polítiques de gestió urbana i territorial. Concretament, es destinarà un milió d’euros als punts del Servei d’Intermediació de Deutes a l’Habitatge (SIDH) i 1,5 milions a ajuts a la innovació per a la regeneració urbana. El 78,3% del pressupost, 1.024,5 milions d'euros, prové de la cessió i participació en els tributs de l'Estat, amb un percentatge de la recaptació per IVA, IRPF i impostos especials a la demarcació. El 18,5% (242 milions) prové dels ingressos no tributaris, com ara ingressos patrimonials o multes, i el 3,2% restant (42,1 milions) d'ingressos tributaris com ara el recàrrec de l'IAE. 

 En la partida de despeses la que més creix, un 6,5%, és la de personal. Els 4.537 treballadors de la Diputació de Barcelona, el 60% d’ells tècnics al servei dels municipis, van comportar una despesa de 298 milions d’euros. L’increment, s’ha explicat, es fruït d’un increment de sous del 2,5% i a un increment de la plantilla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.