Societat

La salut mental preocupa

L’Ajuntament de Salt destinarà un edifici municipal a la salut i el benestar emocional del jovent

Adequarà els baixos d’un local per atendre les persones necessitades i obrir el centre abans de l’estiu

L’equipament, a prop de la Coma Cros, oferirà serveis del Consorci de Benestar Social del Gironès

L’Ajuntament de Salt destinarà un edifici municipal al servei de la salut i el benestar emocional del jovent del municipi. La primera tinent d’alcaldia i regidora d’Acció Social i Ciutadania, Fanny Carabellido (Junts), assenyala que els problemes a l’entorn de la salut mental obliguen a prendre mesures. “Serà un centre petit, però volem que sigui dinàmic i un lloc on es pugui atendre persones a qui el cap els dona voltes i que tenen maldecaps o problemes vinculats a la família, a l’orientació sexual o casos d’assetjament, per exemple”, assenyala.

L’equip de govern ha tret a licitació per dos anys la gestió del servei, que s’habilitarà en un edifici al carrer de les Filadores, a prop del centre cultural Coma Cros, El Canal i la séquia Monar. La intenció és oferir un servei per a veïns i veïnes i ampliar les atencions que ja s’ofereixen a la vila a través del Consorci de Benestar Social Gironès-Salt, que té la seu a l’edifici del Consell Comarcal del Gironès i que presta serveis a tots els municipis de la comarca incloent-hi Salt i exceptuant Girona. Ara hi ha una oficina del consorci al carrer d’Àngel Guimerà, al centre de Salt.

“Malestar emocional”

D’acord amb les dades dels primers nou mesos d’aquest any, el Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD) Gironès-Salt ha atès 220 persones, la majoria de les quals es trobaven en situació de violència masclista, segons va informar la setmana passada l’Ajuntament saltenc. Un dels punts en l’atenció d’aquest servei del consorci és l’assessorament i el suport psicològic en tot allò relacionat amb “el malestar emocional de les dones”, exposen fonts de l’ens. El SIAD també ha realitzat 49 entrevistes d’acollida i 45 sessions de treball com a espai de relació, entre el gener i el setembre d’aquest any.

A banda del SIAD, el consorci ofereix el Servei d’Atenció Integral (SAI) al col·lectiu LGTBI+. Els primers nou mesos de l’any hi va haver 77 assessoraments a persones del col·lectiu i fins a 111 assessoraments a persones de l’entorn i també tres denúncies i incidències.

A Salt i a la resta de municipis del Gironès, el consorci també presta el Servei d’Orientació i Acompanyament a les Famílies (SOAF), també al carrer d’Àngel Guimerà. El SOAF va encaminat al benestar familiar i social. Segons consta en la memòria d’activitats del Consell Comarcal Gironès del 2023, el Consorci de Benestar Social Gironès-Salt tenia l’any passat un pressupost de 7 milions d’euros.

El vicepresident primer del Consell Comarcal i responsable polític del consorci, Marc Puigtió (ERC), afirma que en el futur el nou centre de Salut i Benestar Emocional de Salt també oferirà algunes hores a la setmana els serveis esmentats anteriorment, el SIAD, el SAI i el SOAF. “Són serveis que ja tenen inherent el benestar emocional”, afirma Puigtió, que va deixar l’alcaldia de Sant Julià de Ramis a l’octubre –Marc Sayols va prendre el relleu– i que ara és regidor d’Hisenda.

Lligams amb l’Estació Jove

Segons explica la regidora Carabellido, l’Ajuntament de Salt preveu obrir tot el dia el futur centre de salut i benestar emocional i hi treballaran professionals de la psicologia o tècnics per assistir les dones en el part. La voluntat és que el centre es pugui obrir abans de l’estiu per atendre les persones necessitades, incloent-hi l’atenció telefònica. Personal de l’Estació Jove que ara treballa a l’edifici del passeig dels Països Catalans també es traslladarà al nou espai del carrer de les Filadores. L’Ajuntament destinarà prop de 100.000 euros a fer obres al local perquè es pugui obrir en condicions com a centre de benestar. L’Estació Jove va atendre 2.285 joves de 15 a 20 anys el curs 2023/24, amb un increment del 23,1% respecte al curs anterior. Un 45% de les consultes van ser d’àmbit acadèmic, seguides de les de feina (33%) i les de salut (16%).

Al febrer, el regidor Adrià Martín (Junts) ja havia avançat que el consistori treballava per atendre la demanda creixent de suport psicològic de joves i famílies. És una de les mesures que formen part del pla d’acció municipal (PAM) del mandat, subscrit per ERC i Junts. Carabellido assenyala que el servei “és nou”: “No n’hi cap fins ara exclusivament dedicat a la salut mental”, i assegura que no s’han emmirallat en altres municipis, com ara Girona, que té un Centre de Salut Jove a la plaça de Sant Pere, al Barri Vell. “Tenint en compte les xifres de suïcidi i els problemes de salut mental, creiem que s’ha de fer alguna cosa”, reitera la primera tinent d’alcaldia de Salt.

3
denúncies
i incidències va atendre el SAI Gironès-Salt els nou primers mesos de l’any (dues en el segon trimestre). El SAI és el Servei d’Atenció Integral al col·lectiu LGTBI+.
296
sessions
psicològiques va organitzar el SIAD Gironès-Salt durant els primers nou mesos de l’any. El SIAD és el Servei d’Informació i Atenció a la Dona.
133.124
euros
és l’import de sortida de la licitació de la gestió del nou centre de Salt, previst per a dos anys i amb una hipotètica pròrroga d’un tercer any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.