medi ambient
Reclamen al TIJ que obligui els EUA, la Xina i la UE a pagar indemnitzacions climàtiques
L’equip legal de Vanuatu denuncia que les seves emissions són “il·legals” i “amenacen l’existència” de les illes
El grup d’estats de la Melanèsia ha denunciat davant el Tribunal Internacional de Justícia un “grapat de països”, entre ells els Estats Units, la Xina i els estats membre de la Unió Europea, per causar l’escalfament global del planeta i ha reclamat que se’ls obligui a pagar indemnitzacions.
L’enviat especial per al canvi climàtic i el medi ambient per a la República de Vanuatu, Ralph Regenvanu, ha iniciat aquest dilluns les audiències davant del tribunal amb seu a la Haia pel primer cas internacional sobre el canvi climàtic i la responsabilitat legal dels estats. El representant de Vanuatu, l’illa del Pacífic que ha liderat la causa, veu “il·legal” les emissions de països com els EUA i, per això, ha exigit “reparacions”.
“Estem a la primera línia d’una crisi que no hem creat i que amenaça la nostra existència”, ha alertat Regenvanu en la seva intervenció davant el TIJ, que ha d’emetre un dictamen consultiu sobre la responsabilitat dels estats respecte al canvi climàtic.
El TIJ és un tribunal internacional que des del 1945 dirimeix disputes entre estats, però també proporciona assessorament jurídic sobre dubtes legals a petició de l’Assemblea General de l’ONU. A diferència de les disputes entre estats, les opinions del TIJ no són vinculants, però aquests avisos legals tenen pes en la interpretació del dret internacional.
Primera causa climàtica al TIJ
Les illes del Pacífic han aconseguit portar al Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) el primer cas sobre la responsabilitat legal dels estats d’aturar l’escalfament global del planeta i de compensar els afectats. A través de l’Assemblea General de Nacions Unides, han demanat un dictamen consultiu sobre les conseqüències legals del dany al medi ambient.
Fa anys que es persegueix aquesta via legal, però el cas arrenca aquest dilluns, poc després de l’última cimera del clima. La COP29 de Bakú va ser especialment decebedora per als països en vies de desenvolupament perquè van marxar de l’Azerbaidjan amb molts menys diners a les mans dels que demanaven per afrontar l’impacte de l’escalfament global.
Arran del “fracàs” a la COP29, Regenvanu ha apressat el TIJ aquest dilluns a promoure una “resposta col·lectiva” que no estigui basada en la “conveniència política”, sinó en el dret internacional.