Salut

SALUT

Contra el tabú de la incontinència fecal després del càncer de recte

Representants de 27 centres sanitaris de Catalunya han creat un protocol d’actuació ideat per al tractament de la incontinència fecal dels pacients que han patit un càncer de recte. El cirurgià i proctòleg de l’hospital Joan XXIII de Tarragona, Francesc Feliu, que va presentar ahir el projecte LARScat als seus pacients, confia que el nou document ajudi a trobar solucions i minimitzar l’impacte d’aquest tipus d’incontinència, tot i que reconeix que és “molt heterogènia i cadascú la viu diferent”. Segons ha explicat a l’ACN, fins ara en aquests pacients “la prioritat era salvar-los la vida i curar-los del càncer”, però amb el temps els professionals sanitaris s’han adonat que la majoria sobreviuen, però “amb una pitjor qualitat de vida”.

Per Feliu, aquest protocol, que s’anirà presentant als diferents centres, és “una fita important que no s’havia aconseguit fins ara” perquè els centres tindran una guia d’actuació concreta. “Fins ara, cada cirurgià amb la seva experiència i amb les eines que tenia al seu abast feia i desfeia a la seva manera, ja que l’objectiu era curar el càncer”, assegura Feliu.

La presidenta de l’Associació per a la Incontinència Anal (Asia), Àngels Roca, pateix aquesta síndrome, coneguda com a LARS, des de fa 25 anys. Recorda que, en el seu cas, els símptomes van sorgir arran del part del seu darrer fill i van fer “trontollar” tota la seva vida a tots els nivells. “Em vaig perdre el més important que hi ha a la vida: la infantesa dels meus fills”, va explicar.

La incontinència fecal pot estar provocada per diferents factors i malgrat que afecta entre dos i quatre milions de persones a l’Estat espanyol, és a dir tanta gent com diabètics, encara és un tema tabú. “És molt difícil viure amb aquesta síndrome, tu mateix t’avergonyeixes, no en parles, t’amagues... i l’autoestima disminueix davant la incapacitat de controlar els escapaments, i això crea una tendència a l’aïllament, la soledat i, fins i tot, la depressió”, insisteix Roca. Per evitar aquesta solitud, des de fa anys, pacients i professionals de l’hospital Joan XXIII de Tarragona es reuneixen una vegada al trimestre per debatre i mantenir-se al dia sobre els nous tractaments i les diferents opcions que tenen per ajudar els pacients que passen per aquesta experiència.

Ara, el projecte LARScat permet posar sobre la taula al pacient totes les opcions de tractament que hi ha, tal com ha celebrat Roca. “Per a nosaltres és molt important que ens entenguin, perquè a vegades passen anys fins que troben un tractament”, assegura la presidenta d’Asia, que afirma que durant aquest període de temps, moltes vegades, “et perds” a tu mateix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.