Ciència

Musk reforça X i desafia ChatGPT amb Grok

Grok 2 aterra a X com una eina d’IA que desborda la polèmica i trenca amb l’autocensura

OpenAI llança ChatGPT Pro amb els models més avançats o1 i 4o per 200 dòlars mensuals

Trump tria l’empresari David Sacks, de “la màfia de PayPal”, com a nou “tsar de la IA i cripto”

Quan Elon Musk va anun­ciar la inte­gració de la seva IA Grok a la seva xarxa social X (abans Twit­ter), el pano­rama de la intel·ligència arti­fi­cial va fer un gir ines­pe­rat. Aquesta eina d’IA, desen­vo­lu­pada per l’empresa de Musk xAI, es pre­senta com una alter­na­tiva pro­vo­ca­dora i des­a­com­ple­xada a les pro­pos­tes més con­so­li­da­des i política­ment cor­rec­tes com ChatGPT d’Ope­nAI. La set­mana pas­sada, però, la història de la IA va anar molt més enllà de Grok 2, amb movi­ments sig­ni­fi­ca­tius tant a la pla­ta­forma de Musk com en els desen­vo­lu­pa­ments d’Ope­nAI, lide­rada per Sam Alt­man, amb una dot­zena de pre­sen­ta­ci­ons en un advent nada­lenc i tec­nològic que ha gene­rat expec­tació.

Grok 2, dis­po­ni­ble en beta per als usu­a­ris pre­mium d’X, s’ha posi­ci­o­nat com una eina menys res­tric­tiva, més ambi­ci­osa i ràpida inte­grada a la xarxa social. Aquesta IA des­taca per la seva capa­ci­tat de gene­rar con­tin­guts amb menys limi­ta­ci­ons que models com ChatGPT, cosa que Elon Musk ha defen­sat com un avan­tatge com­pe­ti­tiu. “No volem IA que se cen­su­rin per si matei­xes. Neces­si­tem lli­ber­tat per inno­var”, afir­mava Musk en una entre­vista recent. Aquest enfo­ca­ment ha estat elo­giat per alguns com una aposta per la cre­a­ti­vi­tat, però també cri­ti­cat per d’altres, que veuen en la lli­ber­tat un risc per a la pro­li­fe­ració de desin­for­mació.

La con­trovèrsia sobre el paper de la xarxa social X com a “pou de dis­cur­sos d’odi i desin­for­mació”, segons The Guar­dian, ha por­tat diver­sos mit­jans, peri­o­dis­tes, polítics i ins­ti­tu­ci­ons a aban­do­nar la pla­ta­forma. Men­tre això passa, Musk con­ti­nua apos­tant fort per fer d’X un labo­ra­tori tec­nològic, i Grok 2 n’és l’últim exem­ple.

Per­so­nal­ment he deci­dit remar a con­tra­cor­rent i con­ver­tir-me en usu­ari pre­mium. Hi ha dife­rents tari­fes i des­comp­tes des d’X mateix. És la manera de poder-se sub­mer­gir en l’eco­sis­tema de Musk que inte­gra la seva IA Grok 2 a X, faci­li­tant una experiència d’usu­ari fins ara inèdita: algo­ritme i IA com a nou para­digma res­pecte de les xar­xes soci­als tal com les havíem con­ce­bu­des fins ara.

La meva decisió no és fruit de la rebel·lia, sinó de la curi­o­si­tat. Després de 17 anys a X, amb més de 46.000 publi­ca­ci­ons i havent estat una eina impres­cin­di­ble per a la meva feina i acti­vi­tat pro­fes­si­o­nal, aquesta pla­ta­forma con­ti­nua sent un pilar. Twit­ter, en aquell moment, va mos­trar sen­si­bi­li­tat cap al català, i la seva evo­lució m’ha por­tat ara a explo­rar una de les seves apos­tes més pro­me­te­do­res: Grok 2 en beta, l’assis­tent desen­vo­lu­pat per xAI.

Grok 2 ha estat una reve­lació. Com a usu­ari inten­siu de ChatGPT i Mid­Jour­ney, tenia dub­tes sobre què podria ofe­rir. Tan­ma­teix, la meva experiència ha estat sor­pre­nent­ment satis­factòria. La rapi­desa, ver­sa­ti­li­tat i capa­ci­tat d’aquesta IA, jun­ta­ment amb una inte­gració real­ment molt bona a l’apli­cació mòbil, la posi­ci­o­nen com una eina com­pe­ti­tiva.

A diferència d’altres IA, Grok 2 genera imat­ges, res­pon con­sul­tes i pro­posa ite­ra­ci­ons que ChatGPT, amb DALL·E, o Mid­Jour­ney no s’atre­vei­xen a esta­blir. És com si, per pri­mer cop, la IA et tractés com un adult. Aquesta visió pot ser con­tro­ver­tida, però també obre un ven­tall més ampli de pos­si­bi­li­tats cre­a­ti­ves i fun­ci­o­nals. En un entorn on l’auto­cen­sura en les IA és recur­rent, Grok 2 plan­teja una experiència dife­rent i, en oca­si­ons, des­a­fi­ant. Llàstima que amb el català no se’n surti prou bé i se li escapi alguna errada.

La polèmica al vol­tant de l’algo­ritme d’X —acu­sat d’afa­vo­rir Donald Trump en les últi­mes elec­ci­ons, l’extrema dreta i la desin­for­mació— és inne­ga­ble. Aban­do­nar aquesta “trin­xera” no és la solució. La reti­rada de peri­o­dis­tes i mit­jans no farà des­a­parèixer els pro­ble­mes; més aviat deixa l’espai lliure perquè altres actors l’ocu­pin.

Ser usu­ari pre­mium d’X és una opor­tu­ni­tat per enten­dre com evo­lu­ci­ona la pla­ta­forma i com les eines d’IA poden trans­for­mar la nos­tra relació amb la infor­mació. Grok 2, amb la seva capa­ci­tat per gene­rar imat­ges i com­pren­dre pro­fun­da­ment el llen­guatge, demos­tra el poten­cial d’aquesta tec­no­lo­gia.

Més enllà de Grok, Elon Musk i Sam Alt­man, que van fun­dar Ope­nAI junts, ara són ene­mics públics amb una relació plena de ten­si­ons i des­a­cords. Musk, que s’oposa a la recent con­versió d’Ope­nAI en una orga­nit­zació amb ànim de lucre, ha pro­ta­go­nit­zat diver­sos enfron­ta­ments amb Alt­man al llarg dels anys. Paral·lela­ment, amb la victòria de Donald Trump, Musk sem­bla obte­nir els seus majors bene­fi­cis no només amb X ni amb el seu paper en el govern, sinó també amb Tesla. Altres mag­nats tec­nològics com Mark Zucker­berg, Jeff Bezos i el mateix Musk es mos­tren cada vegada més pro­pers al nou pre­si­dent dels Estats Units.

Donald Trump ha nome­nat l’empre­sari David Sacks, exdi­rec­tor d’ope­ra­ci­ons de Pay­Pal i mem­bre de “la màfia de Pay­Pal”, com a nou “tsar de la intel·ligència arti­fi­cial i crip­to­mo­ne­des”. Sacks tindrà la missió de desen­vo­lu­par un marc legal per a les crip­to­mo­ne­des i garan­tir la lli­ber­tat d’expressió a inter­net, amb l’objec­tiu de con­ver­tir els Estats Units en “líder mun­dial del cripto”. Trump ha promès esta­blir una reserva estratègica de bit­coin i reforça així el seu com­promís amb les crip­to­mo­ne­des i la IA com a eixos clau per a la com­pe­ti­ti­vi­tat nord-ame­ri­cana. Aquesta desig­nació s’emmarca en una cam­pa­nya que ha atret altres mag­nats com ara Musk, nome­nat codi­rec­tor del Depar­ta­ment d’Eficiència Gover­na­men­tal.

Dijous Ope­nAI va llançar ChatGPT Pro, una subs­cripció men­sual de 200 dòlars que ofe­reix accés il·limi­tat als seus models més avançats, o1 i GPT-4o. L’aposta pre­mium pretén posi­ci­o­nar Ope­nAI com una alter­na­tiva indis­pen­sa­ble per als usu­a­ris inten­sius i les empre­ses. El cost ele­vat ha gene­rat debat sobre si aquesta estratègia exclou una part impor­tant del mer­cat. Ope­nAI també ha pre­sen­tat un repte ambiciós: arri­bar als 1.000 mili­ons d’usu­a­ris el 2025. Per acon­se­guir-ho, està cons­truint els seus pro­pis cen­tres de dades i no des­carta intro­duir anun­cis al seu pro­ducte estel·lar. La decisió, encara no con­fir­mada, podria rede­fi­nir la manera com els usu­a­ris interac­tuen amb ChatGPT i ampliar les opci­ons de mone­tit­zació.

Hunyuan Video: Tencent aposta pel vídeo obert

Tencent llança Hunyuan Video , la primera IA oberta per crear vídeos des de text. Amb 13.000 milions de paràmetres, combina imatges i vídeos en una eina única. La seva estratègia de codi obert facilita la innovació i situa la Xina com a país líder en audiovisual global. OpenAI i Runway hi van al darrere.

Nova, la família d’IA multimodals d’Amazon

Amazon llança Nova , una col·lecció de quatre models d’IA per a empreses i desenvolupadors, amb eines per generar vídeos i imatges. Disponible a través d’Amazon Bedrock, destaca per la seva potència i flexibilitat en projectes multimodals. Nova promet redefinir la IA generativa en l’entorn empresarial.

Veo, la IA de Google que crea vídeos des de text

Google presenta Veo , la seva IA generativa de vídeo que transforma descripcions de text en vídeos 1080 p. Accessible a través de Vertex AI en beta privada, Veo anima imatges o crea contingut audiovisual amb precisió. Un pas endavant que supera la disponibilitat actual d’OpenAI.

Justicio, la IA que t’ajuda en dubtes legals

Justicio és una IA col·laborativa que ofereix respostes legals adaptades al teu nivell de comprensió. Pots seleccionar la normativa local i ajustar l’argot per a infants, adults o professionals. Amb la base de la normativa espanyola i europea, és un assistent gratuït per simplificar conceptes legals complexos.

Actualitat

Meta aposta per un cable submarí global

Meta planeja construir un cable submarí de fibra òptica de 40.000 quilòmetres que connectarà els Estats Units, Sud-àfrica, l’Índia i Austràlia. Amb una inversió superior als 10.000 milions de dòlars, Meta busca reforçar la seva infraestructura per millorar la connectivitat d’aplicacions com ara Facebook i WhatsApp i per potenciar els seus esforços en intel·ligència artificial.

Gemini transforma l’assistent de Google

Google introdueix millores a l’assistent digital amb Gemini. Alguns dispositius Nest ja han detectat una nova veu més natural, adaptada al tipus de consulta. Aquesta veu dinàmica i càlida permet converses més llargues i flexibles, millorant l’experiència d’usuari. Google redefinirà la interacció amb la tecnologia en futurs llançaments.

Apple col·labora amb Amazon per liderar la IA

Apple ha sorprès en optar pels xips Trainium2 d’Amazon per entrenar Apple Intelligence, deixant enrere Nvidia. La col·laboració busca millorar l’eficiència dels seus models de llenguatge en un 50%. Amb aquesta aliança, Apple reforça la seva estratègia tecnològica i aprofundeix vincles amb Amazon Web Services.

Paréntesis.MEDia celebra un any d’IA

Paréntesis.MEDia, editat per Antoni Esteve, compleix un any com a testimoni dels impactes de la IA en la societat. Anuncien premis, nous butlletins en català i projectes formatius per connectar talent i innovació. El seu objectiu és abordar l’impacte social de la IA amb una visió tecno-optimista i continuar sent cronistes d’aquesta revolució en marxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia