Medi ambient

meteorologia

La tardor plujosa reapareix després d’una absència de quatre anys

La tardor plujosa ha tornat a gran part del país després de quatre anys d’estar desapareguda. Cal retrocedir fins al 2019, abans de la pandèmia de Covid-19, per trobar un règim pluviomètric característic de l’estació, tot i que aquell va acabar sent extraordinari perquè del 22 al 23 d’octubre un aiguat de fins a 292,6 mm a les Muntanyes de Prades va acabar desbordant el riu Francolí amb danys i víctimes mortals a Vimbodí, l’Espluga, Montblanc i Vilaverd. Però des de llavors, Catalunya ha viscut quatre tardors consecutives seques o extremadament seques que expliquen el dèficit de reserves d’aigua que tenim i que havia arribat a una situació greu. Aquesta tardor, però, ha tornat a ploure i ho ha fet per sobre de la mitjana a excepció de punts de l’Empordà, on ha estat molt seca. En 17 de les 119 estacions amb més de 20 anys de dades, ha estat la més plujosa i en 40 estacions ubicades a ponent, litoral i prelitoral sud ha resultat entre la segona o la tercera més plujosa, segons indica el balanç del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

Però ha coincidit, de nou, amb un episodi catastròfic i dramàtic com ha estat el de la gota freda que va assolar València i que a Catalunya va deixar “les dues setmanes de pluja més abundants dels darrers quatre anys”, des del gener del 2020 amb el temporal Glòria. En sectors del Baix Ebre i del Montsià la precipitació d’aquesta tardor supera els 500 mm, i als Ports (Baix Ebre) el conjunt d’episodis ha sumat 845,2 mm, més del doble respecte al període climàtic de referència 1991-2020 i als Alfacs (Montsià) els 615,7 mm representen més de tres vegades la precipitació mitjana de la tardor. L’excepció és l’Empordà, on no s’ha superat el 50% de la pluja mitjana històrica de l’estació.

Càlida, però menys

Sense trencar la tendència repetida de l’augment de temperatura de les darreres dècades, la mitjana de la tardor també ha estat superior a la del període de referència 1991-2020 “si bé el caràcter càlid ha estat molt més moderat que el de les dues darreres tardors”, explica el balanç del SMC. Mentre que les tardors del 2022 i 2023 l’anomalia d’augment mitjà va superar els +3 °C, aquesta tardor la superació s’ha situat entre +0,5 °C i +1,0 °C, només amb les excepcions de l’interior de la Selva i la Costa Brava, on ha estat d’entre +1,5 °C i +2 °C.

El setembre va ser fred però durant la segona meitat d’octubre la temperatura va tornar a situar-se per damunt de la mitjana de referència. Segons el SMC, el mes que ha convertit de nou en càlida la tardor d’enguany ha estat el novembre perquè s’ha convertit en un dels més suaus registrats a Catalunya: “En sectors de la Catalunya Central i del Prepirineu ha estat el novembre més càlid, i al conjunt del territori ha estat un dels més càlids juntament amb els dels anys 2023, 2022, 2011 o 2006.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.