Societat

societat

Reconeixen el dret d’un policia local a cobrar els plusos per torn de nit i festius quan fa vacances

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha reconegut el dret d’un policia local de Palamós a cobrar els plusos per treballar de nits, en festius o fer rotació de torns també quan estigui de vacances. A més, l’alt tribunal conclou que les quantitats s’han d’incloure a les pagues extra. El TSJC estima un recurs interposat per l’agent, delegat sindical del CSIF, i revoca una sentència anterior dictada per un jutjat contenciós de Girona que donava la raó a l’Ajuntament de Palamós. Segons recull l’agència ACN el TSJC considera que els plusos “no són una gratificació per un servei extraordinari”, sinó que formen part de les característiques inherents “al lloc de treball”. En conseqüència, diu que no se li poden restar de la nòmina quan el policia faci vacances.

L’agent de policia va interposar un contenciós davant l’Ajuntament de Palamós reclamant que, durant el temps en què s’agafava vacances, els diferents plusos no se li restessin de la nòmina. En concret, feia referència als extres que cobrava per treballar de nits, en dies festius i per fer rotació de torns. El policia, que feia tasques de seguretat ciutadana, va interposar el recurs a finals del 2020, demanant que se li paguessin aquelles quantitats que havia deixat de percebre durant els quatre anys anteriors (i que xifrava en 7.695,99 euros).

D’entrada, el jutjat contenciós número 2 de Girona no li va donar la raó. En aquell cas, la sentència va tombar el recurs interposat per l’agent, perquè entenia que aquests complements s’havien de percebre “per cada hora de treball efectiu”. És a dir, que com que quan el policia feia vacances no anava a comissaria, no se li havien d’incloure a la nòmina.

L’agent, que és delegat sindical del CSIF, va elevar el cas al TSJC. I ara, l’alt tribunal català li ha donat la raó. En una nova sentència, que anul·la aquella que va dictar el contenciós de Girona, el TSJC resol que el policia local té dret a percebre els plusos mentre estigui de vacances. I que també se li han de prorratejar a les pagues extraordinàries.

La sentència del TSJC conclou que els plusos per treballar de nits, en dies festius i bé fer rotació de torns “no són una gratificació per un servei extraordinari”. Perquè, de facto, treballar de policia ja comporta haver d’emmotllar-se la jornada per cobrir aquestes franges horàries i dies festius.

“Es tracta d’una característica del mateix lloc de treball, d’una retribució ordinària pels serveis que es presten de manera habitual”, recull la sentència del TSC. I hi afegeix: “Com que els plusos no tenen caràcter de gratificació, sinó de complement per les condicions singulars del lloc de treball, aquestes quantitats no es poden restar de les retribucions durant els períodes de vacances”.

La sentència no és ferma i es pot recórrer en el termini d’un mes. S’hi pot presentar recurs de cassació davant la Secció Quarta de la Sala del Contenciós-Administratiu del TSJC, que és qui s’ha fet càrrec del cas.

Satisfacció del CSIF

En un comunicat, el sindicat CSIF aplaudeix la decisió del TSJC. “Malgrat les dificultats jurídiques que hem hagut d’afrontar, la justícia ha donat suport a les nostres reclamacions; els plusos de nocturnitat i per treballar en festius formen part del complement específic dels treballadors públics, i s’han d’abonar durant les vacances, els permisos retribuïts i incloure a les pagues extra”, diu el sindicat.

“Lamentablement, molts ajuntaments han denegat el dret a cobrar-los, i això ha generat situacions injustes per als treballadors, que han hagut de recórrer als tribunals per fer valdre els seus drets”, conclou el CSIF, que carrega especialment contra l’Ajuntament de Palamós: “Una vegada més, l’Ajuntament de Palamós ha demostrat la seva falta de respecte pels drets dels empleats públics. En cas de dubte, sempre s’ha decantat per la interpretació més desfavorable per als treballadors, obligant-los a recórrer als tribunals en desenes d’ocasions.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.