EDUCACIÓ
Oposició als plans d’eliminar el batxillerat del Narcís Xifra
L’institut d’educació secundària (ESO) Narcís Xifra de Girona corre el risc de perdre l’etapa postobligatòria de batxillerat a partir del curs 2026/2027. Aquest són els plans de la Generalitat de Catalunya, que hi vol ubicar un centre integral de formació professional (FP). A aquests plans, però, s’hi oposen les famílies i el professorat d’ESO i de batxillerat, que ja han vist com l’etapa de secundària es perd de manera progressiva en el centre.
La direcció del Xifra havia convocat ahir al vespre les famílies a una reunió a la qual va assistir el nou director territorial d’Educació i Formació Professional, Miquel Marcè , substitut d’Adam Manyé i nomenat el mes passat. Marcè, inspector d’Educació, va informar dels plans del departament, que confirmen el temor de les famílies del Xifra que, després de l’ESO, pugui desaparèixer el batxillerat.
El departament preveu que l’actual curs sigui l’últim amb alumnat de 1r i 2n de batxillerat. El curs vinent (2025/26) només hi haurà 2n i el curs 2026/27 ja no quedaran alumnes de 17 i 18 anys. Cal recordar que el Xifra ja no té 1r d’ESO i que perdrà tota l’etapa el 2027 –ara s’hi fa 3r i 4t d’ESO. Nois i noies de 1r i 2n del Pont Major van en autocar als instituts Carles Rahola o Vicens Vives.
Batxillerats específics
La indignació de les famílies i dels docents va ser majúscula, ahir. L’AMPA troba que deixar el Pont Major sense batxillerat promou encara més la segregació i impedeix que els joves del barri, que ara no fan l’ESO a casa, puguin tornar-hi pel batxillerat. Igual que les famílies, els docents troben perfectament viable que coexisteixin els cicles formatius de FP, que tenen uns 1.500 alumnes, amb batxillerats específics, similar a l’artístic del Sobrequés.
En el passat, Educació havia informat que al Xifra s’hi farien batxillerats professionalitzadors. Això és el que esperen veure ara les famílies i els docents, els quals proposen, entre altres opcions, un batxillerat esportiu o un de cientificosanitari, que contribuiria a atreure joves d’altres barris i de municipis veïns, en lloc de matar el batxillerat.
L’Ajuntament donarà suport a la posició de les famílies, tal com havia manifestat en la taula de planificació.