Urbanisme

Urbanisme

La pressió veïnal salva la plaça de la Vall d’Hebron

Victòria dels veïns de la Teixonera. La pressió popular ha fet que l’Ajuntament faci marxa enrere i es replantegi l’eliminació d’una part de la plaça de la Vall d’Hebron que quedava afectada per l’aprovació inicial de la modificació del Pla General Metropolità a l’entorn del barri. Els veïns van recollir 2.500 signatures , un 30% dels habitants de la Teixonera, i van presentar al·legacions per preservar l’espai, llargament reivindicat fa trenta anys, quan ja van aconseguir salvar-lo d’un primer embat constructor. El regidor del districte d’Horta-Guinardó, Lluís Rabell, va anunciar dimecres en un consell de barri extraordinari que finalment es preservarà la plaça i es ressituarà el sostre edificable en altres emplaçaments. “Podem tenir un molt bon equip en urbanisme, i el tenim, i des d’un despatx, o inclús trepitjant el carrer, poden fer un disseny, però després quan ho contrastes amb la realitat sempre és més complexa”, va justificar.

Fins ara la posició de l’Ajuntament era que l’afectació era “reduïda”, “mínima” i que el planejament mossegava “una part minsa d’aquest tros de plaça”. Dimecres el discurs era tot un altre i els tècnics d’urbanisme que acompanyaven Rabell van afirmar: “Tenim clar que aquesta plaça s’ha de mantenir.”

Jordi Pérez, del Col·lectiu Agudells, va aplaudir la rectificació del govern municipal, però va insistir que el projecte disminueix l’amplada del passeig de la Vall d’Hebron, un lloc de pas per a molta gent que es dirigeix al mercat, al metro o a l’hospital. Els representants municipals van prendre’n nota: “Entomem aquest tema i el millorarem”.

Pérez també va lamentar que l’edifici previst al carrer de Coll i Alentorn implicarà la tala d’un centenar d’arbres. Arran de les al·legacions, la proposta retocarà la volumetria d’aquest edifici, que preveu un equipament a la planta baixa, perquè tingui “menys presència”.

En la mateixa línia, David Vidal, un dels impulsors de la recollida de signatures, va lamentar que “s’està perdent una grandíssima oportunitat d’aconseguir un parc digne per al barri” i va qualificar l’edifici de Coll i Alentorn d’“atemptat a la morfologia del barri”.

Per la seva banda, José Antonio Molina, que també va presentar al·legacions, va agrair la sensibilitat per redreçar la qüestió de la plaça i es va mostrar moderadament satisfet. “No entenem per què hi ha tant d’interès en què un espai tan petit en metres quadrats acabi sent edificat. En 30 anys és la tercera vegada que els veïns hem de sortir al carrer per conservar aquests amb prou feines 600 metres quadrats”, va lamentar. “Tenim l’espina clavada d’haver d’estar sempre al carrer per reivindicar una cosa tan senzilla com un espai verd”, va afegir-hi.

Abans del pròxim mes de juny la modificació del planejament es portarà a aprovació provisional al plenari i posteriorment l’haurà d’aprovar la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.