Societat

El valor de l’últim comiat

La vetlla, un espai on recordar el difunt en companyia d’éssers estimats, és un moment essencial per afrontar el dol de manera saludable

La vetlla i les cerimònies de comiat són espais d’empatia i comprensió que ajuden a processar el dol de manera saludable
Compartir el dolor amb els altres i donar veu als sentiments associats amb la pèrdua alleugereix la càrrega emocional

Un dels apre­nen­tat­ges més pro­funds que ens va dei­xar la pandèmia de la Covid-19 va ser enten­dre el valor d’un últim comiat. Durant el con­fi­na­ment, mol­tes famílies es van veure pri­va­des d’aco­mi­a­dar els seus éssers esti­mats de manera pre­sen­cial, fet que va dei­xar una empremta emo­ci­o­nal intensa i dolo­rosa. Aquest fet va posar de mani­fest que el procés d’aco­mi­a­da­ment, sovint mit­jançant la vet­lla i les cerimònies fune­rals, és clau per ges­ti­o­nar el dol i avançar cap a una nova nor­ma­li­tat emo­ci­o­nal.

Un home­natge neces­sari per al cor i la ment

Les cerimònies, ja siguin civils o reli­gi­o­ses, no són només ritu­als; són moments de con­nexió i reco­nei­xe­ment col·lec­tiu que reu­nei­xen les per­so­nes que han for­mat part de la vida del difunt. “Vet­llar als nos­tres difunts i rea­lit­zar una cerimònia ens per­met crear un espai íntim i neces­sari per aco­mi­a­dar-nos. És un pas cru­cial per evi­tar dols no accep­tats i reper­cus­si­ons emo­ci­o­nals a llarg ter­mini”, explica Josep Anton, res­pon­sa­ble d’atenció a les famílies i pro­to­col de Mémora , grup fune­rari líder a la península ibèrica que compta amb 13 tana­to­ris a la província de Girona.

Aquest espai no només és impor­tant per recor­dar amb amor i gra­ti­tud la per­sona esti­mada, sinó que també faci­lita com­par­tir el dolor i el suport amb els altres. En parau­les de Teresa Rut­llan, psicòloga de la Fun­dación Salud y Per­sona: “Expres­sar els sen­ti­ments asso­ci­ats a la pèrdua en un con­text col·lec­tiu per­met alleu­ge­rir la càrrega emo­ci­o­nal i assu­mir de manera salu­da­ble aquesta nova rea­li­tat”.

Un procés que mereix el seu temps

En algu­nes cul­tu­res, com l’anglo­sa­xona, s’allarga fins a una set­mana el temps entre la defunció i el comiat final per faci­li­tar l’accep­tació d’aquesta nova rea­li­tat, men­tre que a la nos­tra soci­e­tat tot passa en menys de 48 hores. “Dedi­car el temps i l’espai neces­sa­ris a l’aco­mi­a­da­ment ens ajuda a no pre­ci­pi­tar aquest moment. Cal donar-li la rellevància que mereix”, afe­geix Josep Anton. Per això, les vet­lles i les cerimònies es con­ver­tei­xen en esce­na­ris d’empa­tia, com­prensió i suport col·lec­tiu. Aquest ritual és fona­men­tal per afron­tar el dol, evi­tar blo­que­jos emo­ci­o­nals i cons­truir un record ple de res­pecte i amor envers el difunt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.