Administracions

SOCIETAT

Calella amplia un any més la suspensió de llicències de pisos turístics

La ciutat compta actualment amb un parc de 534 habitatges

Govern i oposició es comprometen a acordar un pla d’ordenació del sector no més lluny del febrer

El ple de l’Ajuntament de Calella va aprovar ahir allargar un any més la suspensió de llicències d’habitatges d’ús turístic (HUT) que va posar en marxa el desembre del 2023 i a l’espera de la nova normativa urbanística que ha de permetre la regulació del sector. La moratòria no afectarà els immobles que ja funcionen amb aquesta tipologia, sinó a aquells que volen entrar a formar-ne part. El govern de Junts i el PSC es va comprometre fa un any a modificar l’actual ordenança i definir un pla especial per limitar aquest tipus d’habitatges per zones i edificacions. Durant el ple es va donar a conèixer que l’equip de govern té previst convocar els grups de l’oposició per treballar conjuntament la normativa que hauria d’estar enllestida el mes de febrer. L’alcalde, Marc Buch va vincular la pròrroga de la moratòria a Calella al retard acumulat pel govern català a l’hora de desenvolupar el decret llei aprovat per a aquesta finalitat. “Fins ara qualsevol habitatge podria demanar ser d’ús turístic i se li entregava la llicència automàticament. Ara amb la nova llei estem obligats a crear una nova figura urbanística perquè es pugui fer aquest ús”, va especificar i va afegir que Calella disposa de fa temps d’una ordenança reguladora que s’ha anat adaptant amb el temps i les modificacions pertinents. “En tot cas, aquesta ampliació de la suspensió de llicències ve lligada al fet que cap municipi de Catalunya a dia d’avui ha creat aquesta nova figura urbanística. Serem els primers? Possiblement”, va emfatitzar.

Buch també va voler vincular l’augment de lloguers de pisos turístics en detriment dels pisos convencionals “a la inseguretat jurídica que suposa pels propietaris tenir un llogater que en un moment determinat decideix no pagar i que, amb una mica de sort, no podràs fer fora en un any i mig o dos”.

Des de les files de l’oposició, el portaveu d’ERC, Xavier Ponsdomènech va rebatre l’afirmació assegurant que la majoria de propietaris que han decidit posar al mercat un immoble ho han fet per motius econòmics. “El lloguer que aconseguies en un any ara el multipliques en tres mesos i ho fas amb menys problemes”, va constatar. Per la seva banda, Sebastià Tejada de Calella En Comú Podem va reclamar l’actualització de l’ordenança reguladora. “D’acord que l’ordenança ja s’adapta a la normativa superior, però és de rebut incloure aspectes com el permís de la comunitat o l’obligatorietat de la llicència”, va dir. En el cas d’Estimem Calella, el portaveu, Enric Gómez va voler trencar una llança a favor dels propietaris de pisos turístics. “És molt fàcil tendir a buscar un enemic allà on les dades reflecteixen que no n’hi cap. A Calella hi ha 368 pisos turístics que representen una ràtio d’1,84 quan el nivell de la Generalitat es troba en 5 sobre 100 habitants”, va precisar. Des de la CUP, Albert Comas també va vincular directament la problemàtica de l’habitatge a la ciutat a l’augment del parc de pisos turístics.

En la darrera intervenció l’alcalde va matisar que a Calella actualment funcionen 534 habitatges d’ús turístics i va posar en dubte la xifra donada per la Diputació que a la ciutat hi ha 700 pisos buits. “No son dades precises, perquè per exemple es comptabilitzen com a habitatges buits aquells de grans tenidors i precisament des de la Fundació Habitat Solidari que gestiona el lloguer de 170 pisos de grans tenidors també se’ls compta erròniament com a buits”, va constatar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.