Societat

SOCIETAT

Fomenten la recerca i la divulgació històrica de Figueres

Divuit experts integren un nou comissionat, que s’ha constituït avui

La voluntat és commemorar els 150 anys de proclamació de la ciutat i figures com ara Salvador Fàbrega, Àlvar Orriols, Faustino Molina Velázquez i Enric Moner

La sala de plens de l’Ajuntament de Figueres ha estat l’escenari, aquest matí de la primera sessió del nou Comissionat per a la memòria històrica de la ciutat. La voluntat és que les actuacions impulsades per les regidories de Memòria Històrica i Cultura i Patrimoni del consistori es concretin, entre altres esdeveniments, en la commemoració dels 150 anys de la proclamació de Figueres com a ciutat, que tindrà lloc a partir del mes d’octubre de 2025 i fins a l’octubre del 2026.

La primera efemèride a celebrar i en què treballa el comissionat és el 150è aniversari de la mort del músic i compositor Pep Ventura, la propera primavera. El segon tinent d’alcalde i regidor delegat de Memòria Històrica, Josep Maria Bernils (Junts), explica que la creació d’una comissió municipal com el Comissionat “no ha de tenir cap connotació partidista sinó que vol esdevenir una eina de servei a la ciutat, com és el cas de la Comissió del Nomenclàtor”, explica en declaracions facilitades per l’Ajuntament de Figueres. Al febrer, el ple municipal va aprovar que es constituís el comissionat.

Enric Pujol, el president

El grup està format per divuit membres –ampliable a 21– i és presidit per l’historiador Enric Pujol, exdirector del Mume-Museu Memorial de l’Exili a la Jonquera i exdirector del Memorial Democràtic de Catalunya. La resta dels components del comissionat són els regidors de Memòria Històrica, Josep Maria Bernils, i la regidora de Cultura i Patrimoni, Mariona Seguranyes –en representació de l’Ajuntament–; les arxiveres Eva Astarloa i Erika Serna, l’arquitecte Joan Falgueras, la bibliotecària Esther Arxé; Anna Maria Puig i Pere Gifre (en representació de l’Institut d’Estudis Empordanesos), Lluís Fontané (Associació Triangle Blau), Isabel Burgas (Grup de treball Exili, Deportació i Holocaust), Miquel Serrano (representant del MUME) i els historiadors Fernando Aísa, David García Algilaga, Alfons Martínez, Jordi Roig, Albert Testart i Pau Subirós. El secretari és Pere Ferrera, cap del Servei de Cultura.

Els espais del Memorial Democràtic

Una de les qüestions debatudes en la sessió d’avui del nou Comissionat per a la memòria històrica de Figueres és la millora dels espais del Memorial Democràtic que hi ha a la ciutat. Les persones que formen part d’aquest nou espai també volen documentar els noms de totes les víctimes del bombardeig de la Guerra Civil que figuren al Passeig de la Memòria i la recuperació de figures històriques –mitjançant plaques, plafons i homenatges–, a l’espia Salvador Fàbrega, al dramaturg Àlvar d’Orriols, al carabiner Faustino Molina Velázquez i a Enric Moner (deportat als camps d’extermini), entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.