Societat

societat

La solidaritat torna amb La Marató de 3cat dedicada a les malalties respiratòries

Són moltes les entitats d’arreu de Catalunya que any rere any es bolquen en l’organització d’activitats -enguany 3.600- per recaptar fons per a La Marató de 3cat, que aquest diumenge arriba a la 33a edició. I és que s’ha convertit en una cita imprescindible per a moltes persones que acaben fent un donatiu, ja sigui com s’havia fet sempre per telèfon, o també per bizum, transferència bancària o directament al caixer automàtic. Aquest any està dedicada a les malalties respiratòries i des de primera hora del matí, conduït per Albert Om, ha començat un programa que s’allargarà fins a 16 hores, quan ja de matinada s’actualitzarà el marcador final, que al llarg dels pròxims dies encara anirà augmentant, ja que es podran continuar fent aportacions durant unes quantes setmanes més.

Cada dia, respirem al voltant de 29.000 cops i 14.000 litres d’aire. Les malalties respiratòries afecten cada vegada més la població a causa de factors ambientals, com la contaminació i el canvi climàtic, el tabaquisme i els estils de vida. Només a Catalunya, hi ha 2 milions de persones afectades, són la segona causa d’ingrés hospitalari i la tercera causa de mort, amb 27 defuncions al dia. Precisament en aquesta edició, el programa ha començat a l’aire lliure, a Terrassa, “per reivindicar la importància de respirar aire net”.

Ja des de l’inici han començat a passar pels platós a l’aire lliure a diferents punts del país diferents testimonis que han explicat les seves vivències relacionades amb les seves malalties respiratòries (bronquiolitis, asma, apnea obstructiva del son, al·lèrgies, fibrosi pulmonar, càncer de pulmó, fibrosi quística o la hipertensió pulmonar. Alguns dels casos han estat el de l’Arcadi, de 8 anys, que té fibrosi quística -“A vegades no m’agrada la malaltia perquè m’he de prendre moltes pastilles”-; o el Luca, que amb 44 dies va tenir bronquiolitis , igual que el Lluc, que la va tenir cap as sis mesos i li ha deixat seqüeles. Amb gairebé 3 anys no sap què és una llar d’infants ni una festa d’aniversari i no pot anar al parc si hi ha més infants.

També ha sigut molt emotiva la vivència de la Pilar, a qui li van diagnosticar un mesotelioma, un tipus de càncer de pulmó causat per l’amiant, després de viure tota la vida molt a prop de la fàbrica d’uralita de Cerdanyola del Vallès. O el de l’Alexander Mandl, que l’11 de setembre del 2011 estava a Nova York i va inhalar pols de l’atemptat a les Torres Bessos. Té sarcoïdosi i ara espera un trasplantament de pulmó.

Molts dels testimonis han coincidit en qualificar la malaltia d’“invisible”, sovint se senten incompresos perquè són poc conegudes i, en alguns casos, aparentment no sembla que estiguin malalts i, per tant, se’ls qüestiona. És el cas de Yulian, que segons ha explicat ell mateix porta una “bomba” que li injecta la medicació que necessita per poder viure i, tot i que pot caminar, es desplaça amb cadira de rodes, cosa que molta gent no entén.

I és que tot i que a Catalunya hi ha dos milions de persones afectades per malalties respiratòries, són malalties encara molt desconegudes i poc diagnosticades. A part de recollir desenes de testimonis que pateixen alguna malaltia respiratòria, La Marató ha aprofitat per posar el focus en en l’impacte del tabaquisme, dels vàpers i de la contaminació en la salut humana.

A més dels testimonis i dels experts, com cada anys, el plató de la Marató ha comptat al llarg del dia amb l’actuació de diversos cantants, molts dels quals han participat en l’elaboració del disc del programa.

Un 57% de la població ho ha patit

Un 57% de la població ha patit algun tipus de malaltia respiratòria al llarg de la seva vida, un percentatge que puja fins al 64% en el cas de les persones joves, entre 18 i 34 anys, segons els resultats del baròmetre de la Fisioteràpia Respiratòria elaborada pel Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya. Segons el Col·legi, la principal malaltia respiratòria és la bronquitis (27%), seguida de l’asma (23%), la pneumònia (14%), la bronquiolitis (9%), la covid persistent (5%) i l’MPOC (Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica) (2%). L’enquesta posa en evidència que hi ha un 72% dels malalts de dolències respiratòries que mai ha fet un tractament amb fisioteràpia. El degà del Col·legi, Ramón Aiguadé, destaca la importància del tractament en aquest tipus de malalties i recorda que va ser durant la pandèmia on la fisioteràpia va passar de ser gairebé desconeguda “a tenir un gran protagonisme als hospitals i a les UCIs”.

De fet, al llarg del dia han sortit diferents persones malalties que han explicat la importància de la fisioteràpia per tractar la seva malaltia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.