urbanisme
La fiscalia retira l’acusació contra dos exregidors de Badalona però la manté contra Albiol pel ‘cas de les antenes’
Miguel Jurado (PP) i Oriol Lladó (ERC) queden exonerats
La fiscalia segueix demanant a Albiol, Tomás Vizcaíno i Xavier Salvà, dos anys i deu mesos de presó
La Fiscalia de Medi Ambient ha retirat l’acusació contra els exregidors de Badalona Miguel Jurado (PP) i Oriol Lladó (ERC) en el judici per la instal·lació irregular de dues antenes telefòniques en els terrenys de la comissaria de la Policia Local. En la penúltima sessió del judici, la fiscal ha elevat a definitives totes les seves conclusions, per les quals demana dos anys i deu mesos de presó a l’alcalde badaloní, Xavier Garcia Albiol, però ha retirat l’acusació contra Jurado i Lladó. Com que no hi ha més acusacions, tots dos han quedat automàticament absolts i han pogut abandonar la sala de vistes juntament amb els seus advocats.
La fiscalia segueix demanant a Albiol, Tomás Vizcaíno i Xavier Salvà, dos anys i deu mesos de presó, deu d’inhabilitació i una multa de 9.000 euros a cadascun d’ells, i un any i mig de presó per a Duran. En el cas de Jurado, que actualment és regidor del PP a Santa Coloma de Gramenet i en l’època dels fets era regidor de Seguretat de Badalona, la petició de condemna era d’un any d’inhabilitació. Per a Lladó, la fiscalia demanava un any i mig de presó, inhabilitació durant deu anys i 8.100 euros de multa
El ministeri públic també demana que les dues companyies telefòniques paguin prop de 17.448 euros a l’Ajuntament de Badalona per les taxes no pagades, segons càlculs de l’Oficina Antifrau. A Vodafone, a més, li reclama que torni els 8.300 euros d’electricitat consumida per haver-se endollat a la xarxa elèctrica de la comissaria quan va instal·lar l’antena.
Abans de les conclusions definitives ha estat el torn de Tomás Vizcaíno, gerent de l’empresa municipal Engestur, que només ha respost a la seva defensa. Ha dit que ell no tenia competències en urbanisme i que no podia autoritzar cap instal·lació enlloc. En una reunió va sorgir la problemàtica d’algunes zones de la ciutat sense bona cobertura mòbil, i al cap d’uns dies, l’estiu del 2012, el va trucar el cap de la Policia Local dient-li que havia arribat una antena de Vodafone a les instal·lacions. El va sorprendre per la rapidesa, però ha assegurat que el cap policial li va dir que la maquinària tenia tots els permisos i, per tant, no va dubtar de la seva legalitat.
També ha assegurat que ell no va parlar amb les operadores telefòniques ni aquestes van pagar res a l’empresa municipal.
Després ha estat el torn d’Oriol Lladó, que va ser escollit regidor d’Urbanisme el 2015 en el nou govern d’esquerres. Ha explicat que la primavera del 2016 va ser vicepresident d’Engestur de forma accidental, per la retirada de l’anterior regidor, i en una de les reunions va sorgir la problemàtica de les antenes sense permís. No li va semblar una qüestió primordial, ja que van parlar de molts altres problemes, i li van dir que estava en vies de solució. Ha dit que no va tenir la sensació que hi hagués cap irregularitat flagrant, i altres serveis municipals ja hi estaven a sobre.
El cap del servei de llicències del 2015 al 2018, Josep Duran, ha declarat que va tenir diverses reunions per parlar de la qüestió i ell no veia gaires impediments legals per regularitzar la situació de les antenes, ja que eren un equipament tècnic necessari per al voltant del 30% de la població, eren compatibles amb l’ordenament urbanístic i no suposaven cap risc per a la salut. També considera que no necessitaven llicència ambiental o urbanística prèvia, sinó una declaració responsable per a usos provisionals. Es va reunir amb les companyies telefòniques i el secretari municipal va dir que la qüestió depenia de l’àrea de Patrimoni i ja se’n va desentendre. Segons Duran, ell no va ser conscient que la situació fos manifestament il·legal i tant greu, i en cap cas era un dels principals problemes de la ciutat.