Societat

El nen de Can Roca

El xef de pastisseria Jordi Roca explica processos i receptes a Instagram des de fa un any i ja té un milió de seguidors

Amb un to desenfadat i divertit, afirma que ha creat “un espai de llibertat perquè la gent s’alliberi de les seves càrregues”

Al principi, i a causa dels problemes de veu que té, els vídeos eren només amb un fons musical

Cosas de casa és el títol amb el qual Jordi Roca penja en el seu compte d’Instagram receptes de cuina i de pastisseria que ell mateix elabora davant la càmera. Sorprèn i a la vegada s’agraeix, i molt, veure un dels xef de pastisseria més reputats del món posant al forn un pollastre assegut sobre una llauna de cervesa, trencant d’un cop de cap una rajola de xocolata, cantant El único fruto del amor es la banana per presentar com es fa un genial gelat de plàtan amb xocolata i floquets de coco, parlant amb la boca plena de panettone de Rocambolesc o tirant-se al terra amb cara de gust després de provar la creació culinària de torn.

La llista de performances és llarga, però només de seguir uns quants apunts queda clar que no és una simple frivolitat o excentricitat d’un geni, sinó que Jordi Roca continua sent el nen de Can Roca, el fill petit, que havia de cridar l’atenció a tota la família, tal com diu ell mateix. A més, amb les seves històries a Instagram, dona un toc d’atenció a tots els qui el segueixen perquè desdramatitzin la vida. “M’agrada fer el pallasso. He creat un espai de llibertat, d’alegria, de bon rotllo per passar-nos-ho bé, perquè la gent s’alliberi de les seves càrregues”, explica, tot i que remarca que no pretén ser, ni molt menys, un guru en temes de creixement personal, ni donar consells a ningú.

Li surt també el rol de nen petit de la casa quan se’l veu vestit amb una faldilla escocesa i espardenyes catalanes en un acte d’El Celler de Can Roca o ballant al mig dels seus dos germans, en Joan i en Josep, amb qui remarca que té molta complicitat, o sortint d’un armari on el primer, que és el germà gran, teòricament l’ha tancat, per citar només un dels molts exemples entranyables que hi ha en el seu compte.

A part, diu que presentar receptes d’aquesta manera contribueix a desmitificar o, més ben dit, a treure transcendència a la cuina del firmament gastronòmic, i que l’ajuden a mantenir un peu a terra i a familiaritzar i acostar conceptes i processos de cuina als qui veuen les seves publicacions. I és que són receptes d’un dels millors xef de pastisseria del món que es poden fer fàcilment a la cuina de casa. De fet, són receptes que conviden els qui les visionen a passar-ho bé remenant farina, ous, xocolata i un munt d’ingredients.

Un milió de seguidors

En Jordi Roca va iniciar, fa aproximadament un any, aquesta aventura a Instagram i ja té un milió de seguidors de tot el món –molts són d’Amèrica del sud, i per això els fa en castellà. L’encarregat de gravar-lo i de contribuir a algunes de les seves actuacions –li tira una poma que surt de darrere la càmera i que ell agafa al vol, per posar un exemple– és Joan Gurí, d’Umami Vídeo.

Explica que, al principi i a causa dels problemes de veu que té, eren sobretot vídeos amb un fons musical en què se’l veia cuinant –quan explica, per exemple, a Oh, Pera!, la recreació del pastís tradicional òpera– i que, de mica en mica, es va deixar anar i es va anar mostrant tal com és. “M’agrada fer-la grossa. És un tret de la meva personalitat”, diu.

Preguntat sobre si exposar al públic alguns dels secrets de les seves creacions podria jugar-li en contra, és a dir, sobre si un xef ha de ser molt gelós dels secrets del seu obrador, Jordi Roca manté que al contrari, i ho explica prenent l’exemple d’una òpera. Detalla que, per gaudir-ne, és indispensable el fullet, per entendre bé què s’està sentint i sobretot per no perdre’s els detalls. De la mateixa manera, el xef creu que a qui seu a taula no li pot costar interpretar un plat i que, si coneix els ingredients i el procés d’elaboració, es pot centrar en els detalls, en els matisos i a degustar-lo. “Crec que està bé compartir els secrets”, remarca.

L’Instagram de Jordi Roca també és una plataforma per a temes rellevants, alguns dels quals hi estan tractats de manera subliminal. En una de les publicacions, hi surt embolcallat en la bandera de la Unió Europea i diu que celebra que aquesta institució defensi el dret de totes les persones, però sobretot dels infants, a rebre una bona alimentació. Aquest missatge fa referència al context de guerres properes. En fi, per les qüestions més elevades i per les més prosaiques, Roca no ha deixat de ser el nen de la iaia Angeleta de la fonda Can Reixach de Sant Martí de Llémena, el nen de Can Roca.

Peluso, Coque, De Haro i Porta
La versatilitat de l’Instagram de Jordi Roca queda exemplificada en les postres que va fer amb Nathy Peluso, que promocionava el seu àlbum Grasa, i el brownie de músic que va fer amb Coque Malla. Però també les postres de xocolata per a l’únic cuiner en el documental El sentido del cacao, a qui no va poder acabar de fer tornar el gust a través del cacau –hi participaven persones que havien perdut aquest sentit. L’experiència la va compartir amb l’otorrinolaringòleg Josep de Haro i el neuròleg Jesús Porta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia