Infraestructures i serveis

SERVEIS

Subvencions de 59,6 milions per millorar la gestió de residus al Vallès

El govern de la Generalitat ha autoritzat aquesta setmana l’Agència de Residus de Catalunya a concedir una subvenció de 44,7 milions d’euros per finançar l’ampliació de la planta de Can Barba, situada entre Terrassa i Sabadell. La planta de biometanització tracta la fracció orgànica dels residus municipals i dona servei a catorze municipis del Vallès Occidental i al mercat comarcal Mercavallès.

Disposa d’una capacitat anual de tractament de 25.000 tones de residus orgànics per any, amb els quals es genera biogàs, que en aquests moments s’utilitza per produir electricitat. Amb l’ampliació prevista, passarà a tractar 60.000 tones, i permetrà, a més, produir biometà que s’injectarà a la xarxa de distribució de gas. Per desenvolupar aquest projecte, el govern ha donat llum verd a l’ajuda de 44,7 milions d’euros amb càrrec al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea-Next Generation (28,1 milions) i del fons de gestió de residus municipals (16,5 milions).

Paral·lelament, el govern també ha autoritzat dues subvencions directes al Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental, les quals sumen un valor de 14,9 milions d’euros. La primera, de 9 milions, és la prevista per a l’ampliació i millora de la planta de tractament de la fracció orgànica del Centre Comarcal de Tractament de Residus del Vallès Oriental. Es tracta d’una ampliació del pressupost previst per l’ACA per finançar aquesta intervenció, que costarà 38 milions d’euros en total.

La segona subvenció per al consorci, de 5 milions, és per millorar els túnels de compostatge i construir un cinquè digestor. Els digestors són dispositius clau en la valorització energètica de residus orgànics. Funcionen com a contenidors hermètics on es dipositen residus orgànics, i hi té lloc la digestió anaeròbica, en la qual es generen biogàs i fertilitzants orgànics, una font d’energia alternativa als combustibles fòssils.

Una altra actuació que rebrà una subvenció (314.000 euros) és l’execució d’una barrera de gasos passiva al perímetre exterior del dipòsit controlat Elena de Cerdanyola del Vallès. L’abocador es va utilitzar com a dipòsit controlat de bales de residus procedents del rebuig de l’Ecoparc de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, entre els anys 2007 i 2011. El biogàs que es produeix, resultat de la descomposició de la matèria orgànica present en els residus, es tracta amb un sistema de captació i es crema en unes torxes per evitar-ne l’emissió a l’atmosfera.

Avís de la Sindicatura

La Síndica de Greuges ha obert en els darrers mesos una actuació d’ofici per estudiar la regulació i l’aplicació de la nova taxa de tractament de residus per part del Consell Comarcal del Vallès Occidental al municipi de Rubí i en altres localitats vallesanes, segons informa ACN. Ho va fer per les queixes i consultes rebudes per l’encariment considerablement superior al de l’any passat, i que es divideix en dos rebuts, un de recollida i transport de residus municipals a càrrec de l’Ajuntament i l’altre per la taxa de tractament de residus, a càrrec del Consell Comarcal. A partir de la informació rebuda, va instar l’ens supramunicipal a notificar prèviament la liquidació de la taxa abans de fer efectiu el cobrament.

La Síndica ha resolt que les dues taxes són compatibles, atès que graven conceptes diferents. També ha constatat que es va modificar l’ordenança de la taxa per la prestació del servei de tractament de residus municipals d’acord amb la normativa i que, segons les dades obtingudes, es preveu que els ingressos recaptats no superaran els costos, de manera que també es compleix la normativa de les hisendes locals.

Tot i això, la institució també conclou que hi ha aspectes qüestionables sobre la implementació d’aquestes taxes, i ha fet algunes recomanacions En primer lloc, s’ha detectat que no es va notificar individualment la liquidació de l’alta al registre corresponent. Així, la data en què es practica aquesta notificació és rellevant per calcular el termini de pagament. En tractar-se d’una nova taxa, la institució considera que si no s’ha fet aquesta notificació no s’haurien d’aplicar recàrrecs de la via executiva. A més, aquesta notificació també és necessària perquè les persones sàpiguen per quins mitjans poden impugnar-la i, per tant, per garantir-los el dret de defensa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.