El govern espanyol vol una sanció "infinitament més greu" per al jutge investigat pel cas Mari Luz
El govern espanyol "discrepa radicalment" de la sanció de només 1.500 euros imposada pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) al jutge sevillà Rafael Tirado, investigat per no haver fet executar la sentència de 21 mesos de presó dictada contra l'home que, posteriorment, va matar la nena Mari Luz Cortés. La vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega ha assegurat aquest divendres que "els fets són molt greus" i que haurien de ser castigats "amb una sanció infinitament més greu que la que se li ha imposat".
De la Vega ha manifestat aquest punt de vista després del consell de ministres, i també ha explicat que el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ja ha transmès al pare de Mari Luz Cortés que l'executiu "seguirà treballant per arribar fins al final, per intentar per tots els mitjans que es faci justícia".
En aquest sentit, De la Vega ha apuntat que la fiscalia presentarà "de manera immediata" un recurs contra la sanció imposada a Tirado, que ha quedat reduïda a una multa de 1.500 euros perquè la negligència s'ha classificat com a falta greu, i no molt greu. A més, a l'hora de fixar la multa, que podria haver sigut de fins a 6.000 euros per a una falta greu, l'instructor ha tingut en compte com a atenuant els suposats problemes de personal al jutjat sevillà. La Junta d'Andalusia, però, ha negat que en aquell jutjat hi hagués problemes rellevants de personal.
Paral·lelament, el secretari d'Estat de Justícia, Julio Pérez, ha manifestat el "disgust" del ministeri de Justícia per la resolució de la comissió disciplinària del CGPJ, que va aprovar la sanció de 1.500 euros dividida, per tres vots a dos. "Crec que el president del govern ha sigut molt clar, ha dit que no li agrada [la sanció], i crec que tampoc agrada a una gran majoria de ciutadans", ha argumentat.
El cas ha tornat a obrir un conflicte entre els dos sectors del CGPJ. I el ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, ha anunciat que durant aquesta legislatura vol fer donar un gran gir a la normativa que regula la composició del consell. Per Bermejo, el cas Mari Luz no hauria de desprestigiar la justícia en general sinó els membres de l'actual CGPJ, a punt de ser substituïts per 20 noms pactats –amb el sistema de sempre de quotes de partit– pel PSOE, el PP i, en menor mesura, CiU i el PNB.
Per Bermejo, en canvi, la resolució del Tribunal Constitucional contra la proposada d'una consulta popular a Euskadi és un "bon exemple" que també hi ha sentències "perfectament fundades".