Societat

societat

Reivindiquen l’art del pessebrisme amb 100 obres d’arreu de Catalunya

La Torre Mossèn Tor de Campdevànol, que enguany celebra el seu centenari, acull aquestes festes de Nadal una exposició amb més de 100 pessebres i diorames de diferents artistes de Catalunya, alguns de grans dimensions. El seu impulsor, Evelí Adam, reivindica l’art del pessebrisme i creu que és una de les millors seleccions que es podran veure aquests dies. La mostra es complementa amb l’exposició de 150 caganers. L’exposició es podrà visitar fins al 26 de gener en horari d’11 a 13 h i de 17 a 20 h, inclosos els dies festius de Nadal. Per accedir-hi, es demana una aportació de 5 euros per col·laborar en la seva organització.

Aquest centenar de propostes recreen des d’espais de costa fins a muntanya o interior amb tota mena de detalls. És la quarta edició de la Mostra de Pessebres Populars que fan. “Aquest any és molt especial”, explica Adam en declaracions a l'ACN. És una selecció feta amb dos anys d’antelació per aconseguir portar els “millors” pessebristes catalans. “És patrimoni, és talent i és imaginació”, afirma l’impulsor, que assegura que “no és el mateix que et portin un pessebre amb una caixa i te’l muntin”  que vinguin pessebristes de diferents punts de Catalunya i que passin jornades senceres durant més de 5 setmanes per arribar a aquest nivell de qualitat. “Tot està fet a mà, com són les parets de pedra”, detalla. “La Federació Catalana de Pessebrisme m’han dit que hem batut el rècord de qualitat”, assegura Adam.

Cada treball té el segell del seu autor. N’hi ha d’Artés, Tavèrnoles, Sabadell i Calldetenes, entre d’altres. Entre la selecció en destaca un de molt especial per a la família Tarré de Campdevànol. Jaume Tarré, que va morir el 2016, era un manyà (serraller) i un apassionat del pessebrisme. El seu fill, Josep Tarré, explica que hi va treballar durant més de 70 anys i recorda molt bé d’on va sortir la seva afició. “Quan jo tenia 3 anys vam començar fent el pessebre amb unes figures de paper que s’havien de retallar”, recorda. A poc a poc va anar fent un pessebre amb materials com fusta i aprofitant tot tipus de mecanismes per aconseguir el moviment. “Aprofitava rentadores, motors de joguines, ho aprofitava tot”, explica el seu fill, que recorda que hi treballava durant tot l’any. Després el muntava al pis on vivia i el venia a veure la gent del poble que volia. Ara, aquell pessebre s’ha tornat a muntar després de vuit anys tancat a les golfes de casa seva. “És el nostre homenatge”, explica amb emoció el seu fill.

El món del pessebrisme no acaba de tenir un relleu generacional que n’asseguri la continuïtat amb la mateixa força de fa uns anys. Falten noves generacions, segons admet Evelí Adam, que es mostra indignat amb la decisió de l’Ajuntament de Barcelona de suprimir aquest any el pessebre. Per intentar despertar nous talents, aquest any a Campdevànol han convocat un concurs de pessebres perquè els infants i famílies s’animin a fer el seu. “Els nens ja m’estan enviant vídeos”, explica. El jurat seran els mateixos pessebristes de l’exposició que visitaran casa per casa. “I els donaran moltes idees, com ara com aconseguir la perspectiva o com es posa el suro”, assegura Adam.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.