Medi ambient

MEDI AMBIENT

El Pirineu català, seu de vuit proves pilot d’adaptació al canvi climàtic

Es tracta de vuit experiències del projecte europeu LIFE Pyrenees4Clima

Abastaran l’adaptació de l’economia de muntanya o la protecció de la població i del territori enfront dels riscos naturals

El Pirineu català acollirà vuit casos pilot per mirar de reduir la vulnerabilitat als impactes del canvi climàtic. Es tracta de vuit experiències definides pel projecte europeu LIFE Pyrenees4Clima, en què participa el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica a través de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, del Meteocat i de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Les vuit proves abastaran àmbits com ara l’adaptació de l’economia de muntanya, la protecció de la població i del territori enfront dels riscos naturals i la millora en el coneixement dels impactes climàtics.

A nivell europeu, en tota la serralada el projecte desenvoluparà 33 casos pilot com a exemples pràctics de la primera estratègia transfronterera de canvi climàtic d’Europa en l’entorn de muntanya. Els 46 socis del projecte, coordinats per l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC), pertanyen a set territoris de tres estats diferents: Euskadi, Navarra, Aragó i Catalunya; Nova Aquitània i Occitània (França) i Andorra.

En l’àmbit de la comprensió dels impactes climàtics, s’executaran dos plans pilots al Parc Natural de l’Alt Pirineu i a la Cerdanya: L’estudi de la variació de la temperatura del Pirineu i l’anàlisi de la raó per la qual s’escalfa més l’alta muntanya que les valls pirinenques i el càlcul d’una sèrie d’indicadors climàtics en determinats llocs específics i/o sensibles del massís com són les estacions d’esquí, ecosistemes vulnerables (llacs i glaceres), o boscos singulars, entre d’altres.

Paisatges resilients

En relació amb l’economia de muntanya adaptada s’han previst tres experiències. La primera, a la Jonquera (Alt Empordà), consistirà en una recreació de paisatges resilients, promovent la ramaderia extensiva, el pasturatge i els sistemes silvo-pastorals. La segona, a Sant Llorenç de Morunys, la Coma i la Pedra, Guixers, i Olius (Solsonès) i Alp (Cerdanya) se centrarà a restablir la cadena de valor bosc/fusta per millorar l’adaptació i el desenvolupament dels boscos al canvi climàtic. La darrera, a Vallter 2000, a Setcases (Ripollès), anirà adreçada a acompanyar els gestors de les estacions d’equí a definir alternatives més adaptatives i donar suport a la transició cap a estacions de muntanya.

Qualitat de l’aire

Pel que fa a la protecció de la població i del territori davant dels riscos naturals o climàtics i del deteriorament dels recursos, s’han contemplat tres projectes més. A la Cerdanya es realitzarà una anàlisi i avaluació de la qualitat de l’aire per identificar quines condicions climàtiques són les que condicionen els nivells dels principals contaminants atmosfèrics, i fer una estimació de l’exposició de la població i dels ecosistemes. A la Vall de Boí es desenvoluparan solucions basades en la natura per reduir els impactes dels riscos meteorològics extrems, com les pluges torrencials. Finalment, al canal Algerri-Balaguer i al Canal d’Urgell s’avaluaran els recursos hídrics futurs i es generaran escenaris de demanda de reg d’aquesta important zona de regadiu, que s’alimenta de l’aigua de les Nogueres i del Segre, tot i considerant els diferents mètodes de reg.

La resta de socis catalans del projecte són la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat de Barcelona (UB); la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l’Observatori de l’Ebre (OE), el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF); el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i el Centre de la Propietat Forestal (CPF).

La finalitat del projecte és la implementació de l’Estratègia Pirinenca del Canvi Climàtic, primera estratègia europea de canvi climàtic dissenyada específicament per a una bioregió de muntanya i transfronterera, i que es va aprovar el desembre de 2021 sota la presidència catalana de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP). La implicació de Catalunya en el projecte és la més significativa de tots els àmbits territorials del Pirineu, tant pel que fa a entitats implicades com a pressupost, ja que el 25% del total del pressupost, que és de 19,8 milions d’euros, correspon a set entitats sòcies catalanes.

MEDI AMBIENT



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.