Medi ambient

Canvi climàtic

La Terra supera per primer cop els 1,5º d’escalfament després del rècord del 2024

El 2024 que tot just ha aca­bat ha estat l’any més càlid des que es tenen regis­tres i el pri­mer en què la tem­pe­ra­tura glo­bal ha superat en més d’1,5 graus centígrads les xifres de tem­pe­ra­tura res­pecte a l’època prein­dus­trial, segons el dar­rer informe del pro­grama euro­peu Coper­ni­cus. Els experts con­sul­tats pel ser­vei climàtic i d’obser­vació de la Terra a nivell euro­peu atri­bu­ei­xen a l’acció humana la superació d’aquest llin­dar de con­sens inter­na­ci­o­nal­ment i recla­men acci­ons “ràpides i deci­si­ves” per rever­tir la situ­ació.

La tem­pe­ra­tura mit­jana al pla­neta l’any 2024 es va situar en els 15,1 graus, 0,72 graus per sobre els valors per al període 1991-2020 i 1,6 graus més res­pecte a la mit­jana esti­mada per a l’etapa prein­dus­trial (1850-1900).

“Cada any de l’última dècada és un dels més càlids i ara estem superant els nivells d’1,5 graus defi­nits en l’Acord de París”, adver­teix la res­pon­sa­ble d’estratègia climàtica del Cen­tre Euro­peu de Pre­vi­si­ons Mete­o­rològiques, Samantha Bur­gess.

Els experts no dub­ten que les altes tem­pe­ra­tu­res glo­bals, jun­ta­ment amb unes con­cen­tra­ci­ons rècord de vapor d’aigua a l’atmos­fera, són an des­en­ca­de­nar ona­des de calor sense pre­ce­dents i esde­ve­ni­ments de plu­ges inten­ses, cau­sant misèria a mili­ons de per­so­nes i fenòmens extrems com ara els incen­dis que afec­ten Los Ange­les o la dana de València.

“El canvi climàtic no crea megain­cen­dis ni riua­des catastròfiques per si sol, però sí que aug­menta la inten­si­tat amb què cre­men les fla­mes i des­car­re­guen les tem­pes­tes”, explica Víctor Resco de Dios, pro­fes­sor d’engi­nye­ria fores­tal i canvi glo­bal de la Uni­ver­si­tat de Lleida. En decla­ra­ci­ons reco­lli­des per SMC, l’expert cons­tata que, mal­grat que a Cata­lu­nya tenim la impressió que el 2024 no ha estat par­ti­cu­lar­ment calorós perquè l’estiu va ser més suau que els dos anys ante­ri­ors, cada cop som més aprop dels dos graus d’aug­ment que, després dels dar­rers can­vis, es con­si­dera el nivell d’escal­fa­ment segur que no afecta de manera crítica la soci­e­tat. “Amb tot, l’escal­fa­ment con­ti­nuarà pro­gres­sant i el llin­dar dels 2 ºC es depas­sarà en poques dècades. Per això l’adap­tació al canvi climàtic esdevé cada cop més urgent i impor­tant”, con­clou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.