Salut

Dissenyen al Trueta un projecte per disminuir els casos de pancreatitis

L'ha portat a terme un equip de quatre professionals que ha fet una estada a l'hospital en el marc del programa d·HEALTH

L’equip de qua­tre pro­fes­si­o­nals que va rea­lit­zar una estada a la Uni­tat d’Endoscòpia Diges­tiva a l’Hos­pi­tal Tru­eta ha com­ple­tat la seva par­ti­ci­pació al pro­grama d·HEALTH per a la inno­vació i l’empre­ne­do­ria en l’àmbit de la salut amb la pre­sen­tació d’un pro­jecte que con­sis­teix en el dis­seny d’una cànula bio­ab­sor­bi­ble des­ti­nada a dis­mi­nuir casos de pan­cre­a­ti­tis.

En con­cret, el dis­seny desen­vo­lu­pat es diri­geix a l’ús en pro­ves deno­mi­na­des CPRE (colan­gi­o­pan­cre­a­ti­co­gra­fia retrògrada endoscòpica), con­sis­tents en una inter­venció mixta endoscòpica i radiològica que es rea­litza per obser­var i trac­tar malal­ties dels con­duc­tes bili­ars i del pàncrees.

La pan­cre­a­ti­tis és una infla­mació del pàncrees que pot pro­vo­car dolor agut a la zona abdo­mi­nal i que, en deter­mi­nats casos pot, deri­var en com­pli­ca­ci­ons. Entre els dife­rents con­tex­tos que poden cau­sar una pan­cre­a­ti­tis hi ha les pro­ves CPRE que, entre altres pato­lo­gies, són comu­nes per trac­tar deter­mi­nats casos de pedres bili­ars. A la Uni­tat d’Endoscòpia diges­tiva del Tru­eta es van fer 512 d’aques­tes pro­ves entre l’1 de gener i el 30 de novem­bre de 2024. Una xifra simi­lar a les 522 regis­tra­des durant el 2023. Tot i la pro­gres­siva millora de la tècnica i de l’admi­nis­tració de fàrmacs, la incidència de les pan­cre­a­ti­tis en dife­rents graus poste­ri­ors a una prova CPRE se situa habi­tu­al­ment entre el 4% i el 6% (la majo­ria lleus). Pre­ci­sa­ment, per dis­mi­nuir aquest per­cen­tatge, l’equip del pro­grama d·HEALTH vin­cu­lat al Tru­eta, així com a l’IDIBGI, ha posat el focus en el desen­vo­lu­pa­ment d’aquest tipus de cànula bio­ab­sor­bi­ble i amb pro­pi­e­tats més anatòmiques per tal que el pro­ce­di­ment sigui més efi­ci­ent i segur.

El dis­seny pro­jec­tat és el resul­tat d’un procés d’obser­vació i recerca ela­bo­rat a l’àrea d’endoscòpies del Tru­eta pels qua­tre com­po­nents de l’equip, que des­taca pel seu per­fil plu­ri­dis­ci­pli­nari que inclou for­mació mèdica (Mont­ser­rat Arzoz), de l’engi­nye­ria (Aniol Bosch i Anto­nio Guerra) i de la con­sul­to­ria en inno­vació i el màrque­ting (Ricart Lluís). El maig de 2024 van rea­lit­zar la immersió clínica que els va per­me­tre obser­var els pro­ce­di­ments, apa­rells i mate­ri­als amb l’objec­tiu d’iden­ti­fi­car les neces­si­tats clíniques no resol­tes i aquells punts sus­cep­ti­bles de gene­rar noves solu­ci­ons.

Després d’una pri­mera llista, amb prop de 100 neces­si­tats detec­ta­des, un intens procés de cri­bratge ha aca­bat per deter­mi­nant el pro­jecte final, pre­sen­tat el pas­sat desem­bre en l’acte de gra­du­ació del pro­grama d·HEALTH, que va posar fi a vuit mesos de for­mació.

A par­tir d’ara, els següents pas­sos a rea­lit­zar ani­ran diri­gits a impul­sar la trans­ferència del pro­jecte cap al sec­tor pro­duc­tiu. En aquest procés, l’equip con­ti­nuarà dis­po­sant del suport de la Uni­tat d’Inno­vació ICS-IAS des­ti­nada a poten­ciar la capa­ci­tat dels cen­tres sani­ta­ris i els seus pro­fes­si­o­nals com a gene­ra­dors d’idees de valor i a fomen­tar la trans­for­mació d’aques­tes en tec­no­lo­gies o ser­veis assis­ten­ci­als apli­ca­bles a l’àmbit sani­tari.

La cre­ació de la Uni­tat, ara fa un any, també va pro­pi­ciar l’accés al pro­grama d-HEALTH, un dels de més pres­tigi en l’àmbit euro­peu pel que fa a la for­mació i l’empre­ne­do­ria en salut, sent el Tru­eta el pri­mer cen­tre de fora de la demar­cació de Bar­ce­lona que ha par­ti­ci­pat en el pro­grama.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.