educació
Projecte entre l’IES Montilivi i Hipra per ensenyar als joves com es fan les vacunes
L’institut d'ensenyament secundari Montilivi de Girona i la farmacèutica gironina Hipra han posat en marxa un projecte per tal que els alumnes de tres cicles que imparteix el centre sàpiguen com es fabrica una vacuna. En concret, seran els estudiants de dos cicles superiors i un de mitjà del centre gironí i de l’institut Don Bosco, al País Basc, que també està involucrat en el projecte. Segons recull l’ACN, la multinacional Hipra proporcionarà una soca bacteriana amb la qual els estudiants treballaran durant unes tres setmanes per tal d’entendre com s’arriba a aconseguir una vacuna. Des de l’IES Montilivi destaquen que els alumnes aplicaran tècniques que actualment s’estan fent servir a grans empreses com Hipra i esperen que això animi a més joves a estudiar al centre.
Optimització de Cultius Cel·lulars i Processos Downstream per la Producció d'Antígens en Biotecnologia. Aquest és el nom del projecte de l'institut Montilivi de Girona i del Don Bosco al País Basc,en col·laboració amb la multinacional farmacèutica gironina Hipra que ha guanyat la beca de la Fundació Dualitza de la Caixa. En total són 18.000 euros a repartir entre els dos centres i que han de servir perquè els estudiants aprenguin quin és el procediment que es fa servir per aconseguir crear una vacuna. En concret, són els alumnes que cursen el grau superior en Fabricació de Productes Biotecnològics, els que fan el de Laboratori i Anàlisi de Qualitat i els del cicle de grau mitjà d'Operacions de Laboratori. Durant tres setmanes experimentaran amb una soca bacteriana proporcionada per Hipra i treballaran amb les tècniques que utilitzen els investigadors de l'empresa. El professor de Química de l'institut gironí, David Carabal, explica que el que volen és fer un creixement bacterià i extreure'n una proteïna en concret per després identificar-la. "L'objectiu és treballar com si estiguéssim creant una vacuna però a nivell de l'institut. L'objectiu és formar els alumnes en la producció i detecció d'antígens", explica Carabal. Després de les tres setmanes d'experimentació, es farà una trobada amb l'altre centre implicat per tal de comparar els resultats que hagin obtingut.
Des de l'institut Montilivi destaquen que una de les claus d'aquest projecte és els alumnes podran experimentar per primera vegada amb tècniques que es fan servir actualment a Hipra. Això, explica el director, Rubén Pino, suposa una "gran oportunitat" per als alumnes, però també per a Hipra ja que en moltes ocasions la diferència entre les tècniques als centres i a les empreses "és gran". I és que la multinacional farmacèutica gironina és una de les que més alumnes capta per fer pràctiques i, en la majoria d’ocasions, acaben quedant-se com a personal de l’empresa. Per això, la membre del departament de Personal d’Hipra, Helena Rodríguez, assenyala que és "important" el fet que estiguin familiaritzats amb les tècniques que es fan servir.