educació
Crit d’alarma de La Bressola
La xarxa d’escoles de la Catalunya del Nord té problemes de liquiditat i demana ajuda
Denuncia la falta de suport del Departament dels Pirineus Orientals i la Regió d’Occitània
Cinquanta dies. Aquest és el marge que La Bressola, la xarxa d’escoles en català de la Catalunya del Nord, ha donat al Departament dels Pirineus Orientals i la Regió d’Occitània perquè els augmentin les subvencions, totalment insuficients per tirar endavant el projecte. “No podem esperar més. Si no, haurem de prendre decisions molt dures, com apujar la quota a les famílies, acomiadar gent i tancar classes i centres”, lamenta el president de La Bressola, Guillem Nivet, que assegura que és “la crisi més greu que hem tingut mai”.
La Bressola va néixer el 1976, l’any que ve farà 50 anys, inspirada en les ikastoles d’Iparralde i amb l’objectiu de recuperar l’ús del català a la Catalunya del Nord. Queda lluny aquella primera escola, a Nils, amb només set alumnes. Tot i les dificultats que sempre han tingut, sobretot econòmiques, però també polítiques, per mantenir el projecte, La Bressola ha anat creixent al llarg dels anys. Ara la xarxa té 1.100 alumnes en set escoles d’infantil i primària i dos centres de secundària. “Tenim molta demanda, tant de famílies com d’ajuntaments, que volen obrir centres, però tenim un model econòmic massa fràgil per culpa de les institucions. No podem donar resposta a aquesta demanda. No podem créixer.”
El problema que tenen ara i que arrosseguen des de fa temps és “un desequilibri entre els ingressos i les despeses”. Segons Nivet, fa 10 o 15 anys la regió els atorgava 150.000 euros, que ha anat retallant fins als 117.000 actuals. Per la seva banda, el departament no s’ha mogut dels 50.000 des de fa una dècada, durant la qual han doblat el nombre d’alumnes i han vist com s’incrementaven els costos a causa de la inflació. Aquestes subvencions només representen un 2,6% i un 1,1%, respectivament, del pressupost global de La Bressola (4,5 milions d’euros) i reclamen que s’arribi fins al 5%. De moment i per solucionar el problema de tresoreria, reclamen una subvenció extraordinària de 200.000 euros.
A banda del departament i la regió, Nivet recorda que amb l’entrada de l’extrema dreta a l’Ajuntament de Perpinyà el 2020 se’ls va retirar la subvenció de 70.000 euros anuals que rebien del municipi, així com també el tracte que les igualava amb les escoles públiques des del 1982.
“La Bressola és vital. És l’única manera de salvar el català a la Catalunya Nord”, afirma Nivet, que mostra “l’orgull” que representa el model pedagògic de la xarxa escolar, on la majoria de famílies que hi porten els fills no saben parlar el català. “Venen pel model pedagògic immersiu i perquè volen connectar-se amb la història de les seves famílies, perquè a vegades el català ha saltat una o dues generacions”, destaca Nivet.
Si no hi ha resposta en 50 dies, La Bressola ha anunciat que faran una manifestació a Perpinyà el 15 de març. A més, en breu impulsaran una campanya de donacions a través de l’Associació Amics de la Bressola, tot i que ja es poden fer aportacions a través del seu web, amicsdelabressola.cat . Òmnium Cultural també ha impulsat una recollida de donatius per “mantenir viu” el projecte educatiu i cultural que consideren “clau” per al català.