Medi ambient

Toc d’alerta al delta de l’Ebre

La Taula de Consens pel Delta reclama a l’Estat mesures de protecció més ambicioses per recuperar terreny perdut

Proposen dragatges de bancs de sorra dispersats sota l’aigua en els últims temps i acció coordinada de les administracions

El tem­po­ral Glòria va con­fir­mar els clams d’alerta que els habi­tants del delta de l’Ebre havien ele­vat des del debat del Plan Hidrológico Naci­o­nal, a ini­cis d’aquest segle, sobre la regressió acce­le­rada del ter­reny. La invasió de l’onatge va con­fir­mar que les rei­vin­di­ca­ci­ons tenien molt més fona­ment que l’espai més amenaçat de des­a­parèixer del mapa del país, per la pinça entre l’aug­ment del nivell del mar i la falta d’apor­tació de sedi­ments, retin­guts als nom­bro­sos embas­sa­ments de la conca. La dinàmica s’ha acce­le­rat des de la dècada dels sei­xanta i el por­ta­veu de la Taula de Con­sens pel Delta, Xavier Curto, diu que de la “debi­li­tat crònica” prèvia han pas­sat a un esce­nari de “franca regressió”.

Ara fa cinc anys, unes 3.200 hectàrees, pràcti­ca­ment una desena part de l’extensió total de la zona al·luvial (320 km²), van que­dar nega­des. L’onatge, que en aquell punt va arri­bar a 8 metres d’alçada, va arra­sar la barra del Tra­bu­ca­dor i va aïllar la punta meri­di­o­nal de la Banya, que durant algu­nes set­ma­nes es podia con­si­de­rar tècni­ca­ment una illa. L’apor­tació de sorra amb cami­ons va per­me­tre recu­pe­rar l’accés a les sali­nes de la Tri­ni­tat, però amb una pre­ca­ri­e­tat que ha faci­li­tat que tem­po­rals poste­ri­ors en tor­nes­sin a esbor­rar el pas.

La taula aplega els set muni­ci­pis del Delta, les dues comu­ni­tats de regants i més d’una tren­tena d’enti­tats adhe­ri­des per rei­vin­di­car una solució de futur que impli­ca­ria, segons pro­po­sen, un pla Delta que va més enllà del pla de pro­tecció esta­tal i l’estratègia Delta de la Gene­ra­li­tat. Tres figu­res de pla­ne­ja­ment que, suma­des a les inter­lo­cu­ci­ons amb dife­rents admi­nis­tra­ci­ons i ens públics, com ara la Con­fe­de­ració Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), “com­pli­quen” la presa de deci­si­ons, admet Curto.

A final d’any, en la pri­mera reunió amb l’actual con­se­llera de Ter­ri­tori, Sílvia Pane­que, la taula va dema­nar una gover­nança tri­par­tida –entre ter­ri­tori, Gene­ra­li­tat i Estat– per pac­tar una sèrie de mesu­res de pro­tecció més ambi­ci­o­ses, de l’abast de la impul­sada pel govern esta­tal el 2023 davant set quilòmetres de costa a l’Albu­fera valen­ci­ana, on es van des­ti­nar 28 mili­ons d’euros per dra­gar amb grans vai­xells fins a 3 mili­ons de metres cúbics de sorra. El pro­jecte hi va per­me­tre recu­pe­rar una franja d’arena de 120 metres d’amplada, que es pre­veu que l’erosió reta­lli a només 75 amb mesu­res com­ple­mentàries de con­so­li­dació de dunes.

La millor defensa és l’atac

En con­tra­po­sició a aquesta actu­ació al País Valencià, Curto lamenta que les apor­ta­ci­ons al Tra­bu­ca­dor i altres racons del delta han estat de només 600.000 m³, una cin­quena part, i amb cami­ons que s’han cen­trat més a con­so­li­dar “cap endins, en comp­tes d’inten­tar recu­pe­rar ter­reny al mar cap enfora”. Deri­va­des del pro­blema, per exem­ple, van ser els efec­tes sobre les mus­cle­res i explo­ta­ci­ons piscícoles a la zona o la col­ma­tació de les badies dels Alfacs i el Fan­gar, amb el port de Del­te­bre bar­rat per sorra des­plaçada.

Curto defensa que tenen geo­lo­ca­lit­zats bancs de sorra sub­ma­rins amb 40 mili­ons de metres cúbics que podrien ser dra­gats sense grans com­pli­ca­ci­ons ni mal­me­tre fons, ja que “són deserts sub­ma­rins” con­seqüència de l’erosió. La Gene­ra­li­tat ho havia tirat enda­vant, però l’adju­di­cació va que­dar atu­rada per part de les empre­ses des­car­ta­des, que van impug­nar el con­tracte.

Altres actu­a­ci­ons més dis­cre­tes s’han cen­trat a recréixer en alçada motes i dics per on dis­cor­ren els ano­me­nats camins de guarda, amb vege­tació que afa­vo­reixi la com­pac­tació del ter­reny. Però l’altre debat de fons és la neces­si­tat de recu­pe­rar el 99% de sedi­ments que es cal­cula que que­den retin­guts riu amunt. El científic i inves­ti­ga­dor, cap de l’àrea de Canvi Climàtic d’Eure­cat i direc­tor del Cen­tre de Resiliència Climàtica, Car­les Ibáñez, dona­ria per bo l’estoc pre­sent només als embas­sa­ments de Riba-roja o Mequi­nensa, que per­me­tria rever­tir el dèficit crònic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.