educació
FINEXIT, l’‘escape room’ financer per a estudiants d’FP, arriba a Girona
La Cambra de Comerç d’Espanya i Fundació MAPFRE, amb la col·laboració de la Cambra de Girona i el cofinançament de la Unió Europea, han posat en marxa la ruta FINEXIT, un innovador ‘escape room’ financer itinerant que recorre centres de Formació Professional de més de 100 ciutats en els propers mesos per fomentar la formació financera. En total, s’espera que hi participin més de 5.000 joves.
A través d’aquesta activitat gamificada, els estudiants aprenen a interpretar un balanç d’empresa o contractes i pòlisses d’assegurances; a realitzar canvi de divises i interioritzen conceptes com el codi IBAN o el Retorn de la Inversió (ROI). A més, treballen altres conceptes no estrictament financers com fer un DAFO o un organigrama d’empresa. La ruta es detindrà durant tot el dia d’avui a l’exterior de l ’Institut Montilivi de Girona.
La iniciativa, que es va posar en marxa fa un any, visitarà 15 comunitats autònomes. Els propers dies farà parada a diversos municipis de Catalunya. Demà dimecres per exemple serà a l’Institut Vallvera de Salt.
L’‘scape room’ introdueix en una ‘nau espacial’ als estudiants, que es converteixen en especialistes en diferents àmbits amb la missió de rescatar de Mart a Erica Midas, un personatge creat per a l’activitat que representa ser una empresària visionària i pionera en multitud de camps tecnològics, però que porta un any aïllada al Planeta Roig. Els estudiants han de desentranyar si la intel·ligència artificial de la nau se n’ha fet amb el control. L’ alumnat, amb el rellotge i l’oxigen corrent en contra seu, ha d’ accedir a la nau, descobrir l’ objectiu de la seva missió i intentar assolir-lo a través de diferents proves que tenen com a factor comú treballar en equip utilitzant amb conceptes financers.
Segons dades de l’última entrega de l’informe PISA, els estudiants espanyols de 15 anys estan 12 punts per sota de la mitjana de l’OCDE en competències financeres i mostren un deteriorament respecte a fa quatre anys. De fet, 4 de cada 10 reconeix no tenir capacitats per interpretar una factura i una nòmina i només la meitat està familiaritzada amb el concepte d’un pla de pensions o el paper que té el Banc Central. D’aquí la importància d’aquesta campanya entre l’alumnat d’FP, segons fan notar des de la Cambra de Comerç de Girona.