El Consell Interuniversitari accepta convocar consultes sobre el Pla Bolonya
Procés de Bolonya
Les universitats catalanes podran convocar consultes per aplicar la voluntat de la comunitat universitària sobre el Pla de Bolonya, fins i tot sobre si s'hi decreta una moratòria, després d'un acord assolit aquest dijous en el Consell Interuniversitari que obre la porta a acabar amb les ocupacions.
L'acord, gestat després de setmanes de negociacions, s'ha assolit en la Conferència General del Consell Interuniversitari de Catalunya i ara haurà de ser ratificat pels alumnes que des de fa gairebé dues setmanes mantenen tancades en diverses universitats catalanes per decidir si abandonen l'ocupació.
La comissionada d'Universitats de la Generalitat, Blanca Palmada, ha celebrat aquest acord, ja que creu que pot permetre que a partir d'ara es doni un "gir" en les mobilitzacions que els estudiants han mantingut en les últimes setmanes.
En concret, l'acord assolit avui recull de forma ambigua dos de les principals reivindicacions dels alumnes, sobretot la possibilitat de convocar durant aquest curs una consulta sobre el Pla de Bolonya "i a aplicar a efectes pràctics els resultats que es desprenguin en el marc legal vigent".
Palmada ha precisat que l'acord deixa oberta la possibilitat que les universitats convoquin una consulta amb diverses qüestions sobre l'aplicació del Pla de Bolonya, però no sobre si cal aplicar o no aquest pla.
En aquest sentit, ha posat com a exemple que una de les preguntes que es podrien formular podria ser si es recolza que es decreti una moratòria al Pla de Bolonya.
A més, l'acord també estableix la possibilitat de crear un procés de diàleg i debat públic sobre un ampli ventall de qüestions que preocupen la comunitat universitària, entre elles, a més del Pla de Bolonya, la política de beques o la compatibilitat dels estudis amb la vida laboral.
Palmada també ha indicat que una altra de les exigències dels alumnes, que era la retirada dels 31 expedients oberts el curs passat a alumnes de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per l'ocupació del rectorat, està en mans del rector d'aquesta universitat, Lluís Ferrer, i es podria solucionar en funció de com evolucionin ara les mobilitzacions.
De la seva banda, un portaveu dels estudiants tancats, Hugo Alvira, ha assenyalat que els alumnes que han protagonitzat les tancades hauran de decidir en els pròxims dies en assemblees si accepten o no aquest acord i posar fi a les ocupacions.