societat
L’ACA vol desallotjar una trentena de veïns que ocupen un poble abandonat d’Osona
Una trentena de veïns que viuen de fa uns anys a Sant Romà de Sau –un poble d’Osona construït els anys 50 arran de l’aixecament de la presa i abandonat cap als 80– han començat a rebre notificacions de l’Agència Catalana de l’Aigua exigint-los que deixin els seus domicilis aquesta mateixa setmana. L’ACA és la propietària dels terrenys i considera que les cases, parcialment rehabilitades per les persones que van ocupar i repoblar el nucli, s’han de deshabitar “per raons de seguretat”. Els veïns, alguns dels quals fa més d’una dècada que viuen a Sant Romà, planten cara i han denunciat l’ACA i l’Ajuntament de Vilanova de Sau als jutjats.
“Lluitaré i cridaré perquè no vull estar una altra vegada al carrer”, explica la Jasmina Carmen, en declaracions recollides per l’Acn sobre el terreny. Ella té 64 anys i ja fa dotze que viu en una de les cases amb el seu marit, de 70. Assegura que ara viuen 32 veïns en aquest nucli format per una vintena de cases creades com a habitatge per als constructors de l’embassament i que depèn administrativament de Vilanova de Sau.
Els veïns denuncien que, des de fa un temps, l’Ajuntament es nega a empadronar-los i a alguns els han tallat l’aigua i la llum. Segons expliquen a l’Acn, l’any 2015 un jutge va determinar que l’ocupació que havien fet no havia estat per la força, i des de llavors que tenien aquests subministraments.
L’Agència Catalana de l’Aigua assegura que ha activat els expedients “per raons de seguretat” i que els ocupants dels edificis “no han pogut acreditar cap títol de possessió dels immobles”.
L’alcalde de Vilanova de Sau, Jaume Orra, no vol empadronar els nous veïns ni urbanitzar el nucli, perquè l’Ajuntament no té prou recursos per fer-ho. “No dic que hagin portat problemes, però la propietat privada i pública ha de ser sagrada perquè, si no, això és l’Oest i impera la llei del més fort”, conclou.