Societat

societat

L’hostaleria de Girona vol “solucions immediates” amb les escombraries i no treure els cubells quan encara hi ha clients

Crítica oberta de l’Associació d’Hostaleria de Girona cap al nou sistema de recollida de residus. El seu president, Xavier Garcia, assegura que als bars i restaurants se’ls ha “acabat la paciència” i reclamen “solucions immediates”, sobretot canvis d’horaris i freqüències i no haver de treure les deixalles quan encara hi ha clients als locals, segons informa l’agència ACN.

Així, l’Associació d’Hostaleria reclama més freqüències amb el vidre i que la recollida es faci després de l’horari de tancament. A més, critica que pateixen part de l’incivisme perquè hi ha veïns que llancen les deixalles dins els seus cubells. Segons Garcia, l’actual sistema fa que “la ciutat sigui molt maca de dia, però es converteixi en una merda durant la nit” i hi ha zones del Barri Vell que s’han convertit en autèntics “punts crítics”.

Per tot això, l’associació reclama a l’Ajuntament de Girona que convoqui una reunió conjunta per “atacar el problema” on, a més de bars i restaurants, també hi participin els botiguers i les associacions de veïns.

Horaris i freqüències no adequats

Els bars i restaurants critiquen que el nou sistema se’ls ha imposat sense tenir-los en compte. I que ni els horaris ni tampoc la freqüència de recollida són els adequats per al seu dia a dia. En concret, critiquen que l’orgànica s’hagi de treure a les deu de la nit, “quan els locals encara estan oberts i hi ha gent sopant o a les terrasses”, que el vidre es reculli cada dos dies –en aquest cas, a les tres de la tarda– i que el cartró s’hagi de deixar plegat davant dels locals a les vuit del vespre. “Ens veiem obligats a treure la brossa davant dels clients, passant pel mig del menjador”, subratlla el president de l’Associació d’Hostaleria.

A la “mala imatge” que donen les deixalles davant del local, Garcia també lamenta que s’hi afegeixen els incompliments per part de l’empresa de recollida –perquè les fraccions no sempre es recullen– i l’incivisme d’alguns veïns. “Hi ha casos en què l’endemà al matí ens trobem bosses d’escombraries a l’interior dels cubells, perquè algú ha aprofitat per deixar-hi la seva brossa”, subratlla Garcia.

Per això, els bars, restaurants i hotels de la ciutat reclamen que, de manera urgent, hi hagi canvis tant amb les freqüències com amb els horaris de recollida; sobretot, per evitar haver de treure la brossa quan encara hi ha clients als locals.

Problemes per als petits

Els hostalers també subratllen que, en paral·lel, als locals petits se’ls fa “molt difícil” gestionar les escombraries amb el nou model, perquè no disposen de prou espai al seu interior. “Hem de pensar, a més, que en aquesta situació s’hi troben la gran majoria de bars i restaurants que hi ha al Barri Vell”, precisa el vicepresident de restauració, Xavier Manresa.

L’Associació d’Hostaleria, aquí, critica que com a solució des del consistori se’ls proposés que entre uns quants lloguessin un local on deixar els bujols. “Hem patit una pujada de taxes indiscriminada i, per contra, una baixada en la qualitat del servei; reclamem mesures urgents”, reitera Garcia.

Els bars i restaurants, per exemple, proposen que en determinades zones es puguin fer àrees tancades al carrer on només aquests locals hi aportin deixalles.

El que sí que descarten, però, contractar ells mateixos una empresa privada perquè els faci la recollida, perquè a diferència d’altres pobles –on la taxa pràcticament es redueix a zero si aposten per aquesta solució– en el cas de Girona, això no passaria. “Ens baixaria a la meitat, però hauríem de continuar pagant-la”, critica Garcia.

“Atacar el problema”

L’Associació d’Hostaleria critica que la conseqüència del nou model de recollida que s’està desplegant (tant per a privats com per a negocis) és que les deixalles donen una imatge de Girona “que fa pena”. I que, dia sí dia també, hi ha llocs de la ciutat –com papereres i determinats punts del Barri Vell– que han acabat convertint-se en “punts crítics” (amb bosses d’escombraries en ple carrer).

Xavier Garcia subratlla que les deixalles són “una incidència transversal”, que afecta no tan sols els bars i restaurants, sinó també els comerços, el turisme i els veïns de la ciutat. Per això, els hostalers reclamen una reunió conjunta amb l’Ajuntament de Girona per “atacar el problema”, on totes les parts s’asseguin en una mateixa taula. “La brossa ens ha unit”, afirma el president de l’associació.

“Des del consistori ens demanen paciència, però ja se’ns ha acabat; exigim millores immediates”, ha afegit Xavier Garcia. Els hostalers entenen que la gestió dels residus a Girona és un problema “complex”, on també s’hi ajunta un contracte “desmesurat” i amb incompliments per part de l’empresa, però subratllen que allò que cal és “col·laboració” des del consistori per trobar-hi solucions.

Garcia conclou que l’objectiu és poder acabar amb els perjudicis que pateixen, i millorar la imatge de la ciutat. I ja avança que, si l’ajuntament no porta a terme mesures, acabaran plantejant-se altres accions. “Entenem que la solució no és fàcil, però hem d’abordar-ho: al final, què haurem de fer? Plantar les escombraries davant l’Ajuntament?”, es pregunta el president de l’Associació d’Hostaleria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia