política
Els nois joves catalans, tebis amb l’extrema dreta i l’autoritarisme
La meitat dels homes de 18 a 24 anys creuen que els partits supremacistes son un perill per a la democràcia, enfront el 83% de noies de la mateixa edat
Gairebé el 60% dels catalans creu que la democràcia es troba amenaçada actualment, sobretot i en aquest ordre per les ‘fake news’, l’extrema dreta i les desigualtats econòmiques. És una de les conclusions del sondeig de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) publicat avui i recollit per l’ACN, que torna a posar l’accent en la dretanització dels homes joves. I és que mentre el 82% de la població alerta que els moviments i partits polítics que promouen discursos racistes, masclistes i xenòfobs són un risc real, la idea que l’extrema dreta és una “amenaça” per la democràcia és compartida només pel 53% dels homes de 18 a 24 anys, enfront el 83% de noies de la mateixa edat. A més, tot i que la democràcia és el sistema preferit d’aquest grup d’edat (62%), fins a un 16% opina que “en algunes circumstàncies un règim autoritari pot ser preferible”. La xifra és més del doble respecte a les joves consultades i també està molt per sobre de la resposta dels homes una mica més grans. A més, un 20% declara que li és igual un règim o un altre, un percentatge també allunyat de les respostes de les dones d’entre 18 i 24 anys i de qualsevol altre grup d’edat, tant masculí com femení.
Segons el sondeig, més d’un 30% de catalans opina que l’independentisme és un risc per a la democràcia, així com el feminisme (17%) i la immigració (18%). De fet, l’opinió sobre la immigració empitjora respecte del 2023, segons els autors “probablement pel fet que l’any passat es va convertir en un tema de debat públic”. Els enquestats que es mostren d’acord amb aquest fenomen baixen del 60% al 54%, i també pugen els que estan més aviat en desacord, del 22% al 28%. Els homes menors de 25 anys són els més contraris, el 38%, i les dones de menys de 35, les més favorables (71%).
Pel que fa als sentiments que desperta la política actual, son cada vegada més negatius. Creix la desconfiança dels enquestats (28%), la frustració envers la política (un de cada quatre) o la “irritació” (un 12,2%). Destaca el fet que per primer cop des del 2011, els partidaris de la independència i els que volen mantenir l’estatus quo actual tornen a estar igualats, entorn d’un 30% respectivament. La màxima divergència entre les dues opcions es va produir el 2013, amb un 44,3% de favorables a la independència i un 24% en contra, i des d’aleshores s’han anat apropant, sobretot després del referèndum de l’1 d’octubre. L’enquesta constata, a més, un lleuger augment dels enquestats que voldrien ser només una regió d’Espanya, fins al 10%. Només el 5% dels electors creu avui en dia que el procés acabarà amb la independència, segons el sondeig de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials.