Societat

la crònica

La gastronomia de la memòria i la integració

Can Xapes i La Porta del Món són dos restaurants que vinculen el passat i el futur amb la integració

La Fatou Saho és la cap de sala de Can Xapes, el res­tau­rant gas­tronòmic de Cor­nellà del Terri, situat a l’antic cinema d’aquesta loca­li­tat de poc més de 2.100 habi­tants al Pla de l’Estany. Quan l’Albert Alis pre­para la taula per al ser­vei, el pri­mer que col·loca és el sota­got que repre­senta l’esfera del rellotge del Cine Rosa. Recor­da­tori d’un temps que es va atu­rar però també d’una memòria que es rei­vin­dica amb el got d’aigua. Quan s’entra al poble, a més de l’indi­ca­dor de país que és albi­rar un cam­pa­nar, en aquest cas el de l’església bar­roca de Sant Pere, es dis­tin­geix el rètol anun­ci­ant amb lle­tres majúscu­les, gens alti­ves, un cinema que ja no exis­teix en un edi­fici de color car­bassa, tal­ment el d’una vil·la de la Tos­cana, i que havia de ser un escor­xa­dor. Algú amb ente­ni­ment no li va donar llicència i va obrir el 1949 com a sala de cinema per a pro­jec­tar, així consta en alguns pro­gra­mes de mà, comèdies de títols naïf però rea­lis­tes com Soñar no cuesta nada amb Mirtha Legrand. El 1970 les pel·lícules es van aca­bar i tot i que l’edi­fici de l’antic cinema va aco­llir altres vides, la bona no va començar fins que el xef Lluc Quin­tana Terés, amb experiència a Els Tinars i a l’Aliança d’Anglès, va deci­dir, l’any 2016, amb AD Ini­ci­a­ti­ves Soci­als (ADIS), obrir als bai­xos del Cine Rosa una escola de cuina de for­mació i inserció social, i dos anys més tard, un res­tau­rant gas­tronòmic.

La Fatou, de família vin­guda de Gàmbia, va fer el 2018 l’any de for­mació a Can Xapes. Tenia 18 anys. Va tre­ba­llar de cam­brera, abans de ser cap de sala. S’encar­rega de l’orga­nit­zació: rebre els cli­ents, aga­far les coman­des, fer els cafès i aten­dre les tru­ca­des. Dels dotze tre­ba­lla­dors de Can Xapes, set són ex alum­nes i la Fatou n’és una. “No és l’únic cas d’èxit”, explica Quin­tana sobre el que és “la marca de la casa”. En aquest sen­tit hi ha altres exa­lum­nes que tre­ba­llen en les cui­nes o de cam­brers a d’altres res­tau­rants sen­si­bles amb la tasca que es rea­litza des de Can Xapes. Fan xarxa també amb els comerços del poble on els alum­nes hi van a com­prar frui­tes i ver­du­res. Així es genera con­fiança amb els veïns.

Lluc Quin­tana ho va expli­car fa una set­mana en la segona xer­rada del cicle Cinc cèntims de cre­ació local orga­nit­zat per la Bibli­o­teca de Banyo­les amb el fil con­duc­tor de la cuina i la gas­tro­no­mia. I ho va fer en el men­ja­dor del que havia estat l’antiga Fonda Comas, al car­rer de la Canal de Banyo­les. La finca que ocu­pava la fonda i la des­a­pa­re­guda botiga de mobles Bus­quets havia estat la residència de la família Ros, a mit­jans del segle XIX, i freqüentada per l’escul­tor Joan Car­rera Dellun­der. L’entrada a la fonda con­serva un pas­sadís aco­lli­dor i por­ti­cat, amb l’encant del pas­sat nostàlgic que s’obre a una eixida on hi ha un jardí deli­ci­o­sa­ment des­cui­dat. Els dime­cres de mer­cat la fonda s’omplia. De menú: Macar­rons, vede­lla gui­sada i un flam. Durant els anys cin­quanta s’hi havien cele­brat casa­ments i s’hos­tat­java als pri­mers esti­ue­jants. Amb la jubi­lació del pro­pi­e­tari, Pere Ange­lats, la porta forana del car­rer de la Canal, pròpia d’aquell món d’abans al qual donava accés, es va tan­car. Fins que el 17 de desem­bre del 2020, l’enti­tat Món Banyo­les va impul­sar el res­tau­rant coo­pe­ra­tiva La Porta del Món , obrint de nou aque­lla entrada mas­sissa i con­ver­tint-la en una opor­tu­ni­tat per a dones de col·lec­tius vul­ne­ra­bles a través de la cuina. Dels ini­cis en va par­lar en el trans­curs de la mateixa xer­rada, Fàtiha Bouc­hiba. Ini­ci­al­ment ser­vien dinars i sopars, però ara només obren als mig­dies amb menús que inclo­uen hum­mus, tagín de pollas­tre, cuscús i bas­busa. Per la seva banda, la pro­fes­sora Anna Doñate de l’Escola d’Hos­ta­le­ria de Figue­res va expli­car l’experiència “gra­ti­fi­cant” de veure com la cuina esdevé eina for­ma­tiva i per­met a joves que no aca­ben l’ESO o d’entorns fami­li­ars com­pli­cats a adqui­rir ruti­nes, moti­var-los i obrir-los la porta al món labo­ral gràcies a les pràcti­ques. Lluc Quin­tana, de Can Xapes, afe­gia que el pro­jecte l’ha permès “tocar de peus a terra”, a valo­rar el què és impor­tant, “cap­fi­cat en la per­fecció d’una can­ne­lle, quan algun dels teus alum­nes dorm al car­rer.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia