societat
Denunciaran l’Ajuntament de Girona si destina el 0,5% d’increment de sous a pagar la VLT
“Molts treballadors i treballadores interposaran demandes contra el consistori”, ha afirmat el portaveu de CCOO, dient que la situació també pot traduir-se en mobilitzacions
El govern diu que no està decidit, que les nòmines s’apujaran i recorda que destina 6 milions a pal·liar desigualtats
Els sindicats han anunciat que reobriran la via judicial si l’Ajuntament de Girona destina el 0,5% d’increment de sous a pagar la Valoració de Llocs de Treball (VLT). El comitè, que ha celebrat una assemblea de treballadors, rebutja que l’equip de govern faci servir aquesta fórmula i demana que l’augment s’apliqui de manera lineal a totes les nòmines. “Si la decisió es pren de manera unilateral, molts treballadors interposaran demandes”, diu el portaveu de CCOO, Rafa Navarro, tal com recull l’Agència Catalana de Notícies (ACN).
La regidora d’Hisenda, Sílvia Aliu, assegura per la seva banda que la decisió no està presa i matisa que, en tot cas, els salaris s’apujaran (perquè tan sols es redirigiria el 0,5% del complement específic). A més, recorda que s’han destinat 6 milions a pal·liar desigualtats.
Com informa l’ACN, La Valoració de Llocs de Treball (VLT), aprovada l’any 2019, estableix què ha de cobrar cada treballador municipal en funció del lloc de treball que ocupa. A l’Ajuntament de Girona, hi ha uns 200 treballadors que tan sols n’han percebut un 12%, i un altre grup –en aquest cas, uns 300– que encara tenen pendent de percebre-la tota.
Segons el pacte al qual es va arribar durant l’anterior mandat, els pagaments s’anirien posant al dia en un termini de vuit anys –és a dir, fins al 2027– en funció de la disponibilitat pressupostària. Els sindicats, però, s’oposen a què l’equip de govern pugui fer servir el 0,5% d’increment de sous als funcionaris que ha d’aprovar l’Estat a pagar la VLT.
Sostenen que això suposaria que tota la plantilla deixés de cobrar la puja, perquè aquesta bossa de diners es redirigiria a abonar els conceptes pendents de la VLT. Aquest dimarts, els cinc sindicats del comitè d’empresa (CCOO, UGT, la Intersindical, el CSIF i el SIP-Fepol) han celebrat una assemblea on han assistit uns 120 treballadors del consistori.
Rafa Navarro explica que, sobretot, la reunió ha pivotat al voltant del temor que l’equip de govern opti per aquesta fórmula “de manera unilateral”, en comptes d’aplicar aquest 0,5% addicional a totes les nòmines. “La majoria dels treballadors s’hi han oposat”, afirma el portaveu de CCOO. “Els acords als quals vam arribar recullen que els augments salarials van a banda del pagament de la VLT”, hi afegeix Rafa Navarro.
Nou conflicte judicial
El portaveu de CCOO també ha explicat que, de moment, estan a l’espera de veure què decideix l’equip de govern. Els sindicats, però, ja han anunciat que si la mesura tira endavant s’obrirà un nou conflicte judicial amb la plantilla. “Molts treballadors i treballadores interposaran demandes contra el consistori”, ha afirmat el portaveu de CCOO, dient que la situació també pot traduir-se en mobilitzacions.
Tot i que l’assemblea hagi posat el focus amb la VLT, durant la reunió també s’han tractat altres punts que fan referència a acords que l’Ajuntament va subscriure amb els sindicats. Entre aquests, per exemple, que es reconeguin els triennis al personal laboral.
Complement específic
La regidora d’Hisenda, Sílvia Aliu, que ha assistit a l’assembla, subratlla que l’objectiu del govern “és trobar totes les eines que estiguin al nostre abast per pagar la Valoració de Llocs de Treball”. En el cas de l’Ajuntament de Girona, l’increment de sous del 0,5% –que el Consell de Ministres ha aprovat però encara no s’ha publicat al BOE– suposa una bossa d’uns 300.000 euros.
Sílvia Aliu, però, sí que matisa que la part que proposen redirigir és la que afecta tan sols el complement específic de les nòmines. Perquè la resta de conceptes –com ara el sou base o el destí–sí que s’apujaran per a tota la plantilla.
“La proposta del govern, doncs, és que el 0,5% d’aquest complement s’apliqui de manera no lineal i es destini a aquelles persones que encara no han rebut el 100% de la VLT”, explica Aliu, que també deixa clar que la decisió no està presa. “Ho estem estudiant i així ho he traslladat avui a l’assemblea de treballadors”, hi afegeix la regidora d’Hisenda, puntualitzant que hi ha un informe de secretaria que els avala.
Aliu admet que si la mesura acaba tirant endavant, suposarà “un impacte petit” per als qui encara no han cobrat tota la valoració. “Però sí que serà més del que tenen ara”, precisa la regidora d’Hisenda, criticant de nou que les regles fiscals de l’Estat els posin impediments per poder abonar la VLT i els obliguin a buscar fórmules per fer-ho efectiu.
6 MEUR per a desigualtats
Per últim, Sílvia Aliu recorda que, durant aquest mandat, el govern ha acabat amb les desigualtats retributives i també ha trobat solució al conflicte judicial que s’havia obert amb els treballadors pel pagament de les retroactivitats. I aquí, la regidora subratlla que, entre aquest abril i desembre, destinaran 6 milions d’euros (MEUR) a pagar tot allò que s’ha acordat amb la plantilla per aquests conceptes.
D’aquesta quantitat, 1,6 milions sortiran dels comptes de l’any passat; uns 2,4 més, de la modificació pressupostària que es va fer per aquests conceptes. I finalment, uns altres 2,2 milions vindran del Fons Impulsa (un préstec que concedeix l’Estat als ajuntaments per afrontar els pagaments de sentències fermes). “Ja ens ho han concedit, i aquesta quantitat ens permetrà abonar allò que quedava pendent per les retroactivitats”, conclou Sílvia Aliu.