Salut

Desembre del 2019, Wuhan: l’origen de tot

Un mercat, amb animals vius, sembla que va ser l’origen del brot a finals del 2019, tot i que alguns experts ho posen en dubte

Europa i els Estats Units no es van creure la pandèmia, en un primer moment, i la comparaven amb la grip

Se sospita que les autoritats xineses sabien la gravetat del virus, però van reaccionar massa tard
A Catalunya, abans que esclatés el primer cas, ja es va haver de suspendre l’MWC per risc de contagis
Alguns clients del mercat de Wuhan van ser els primers infectats, però també metges que els van atendre

Com el seu nom indica, la covid-19 es va ori­gi­nar l’any 2019, a la Xina. És l’ori­gen de tot. L’ori­gen de l’epidèmia més mortífera d’aquest segle. Com van ser aquells ini­cis? Com van reac­ci­o­nar les auto­ri­tats xine­ses? I les euro­pees? I les cata­la­nes? En aquest repor­tatge, farem memòria sobre aquells pri­mers dies d’un mal­son que, en un pri­mer moment, ens queia molt i molt lluny, però que després ens va tocar de ple. Es cal­cula, segons les últi­mes xifres de l’Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut (OMS), que hi ha hagut més de set mili­ons de morts en 234 països per culpa d’aquesta pandèmia.

Tot s’ini­cia el mes de desem­bre del 2019 en detec­tar-se un brot d’un nou coro­na­vi­rus (SARS-CoV-2) a la ciu­tat xinesa de Wuhan, amb un clúster emer­gent de per­so­nes amb pneumònia sense cap causa clara. Des dels pri­mers ins­tants, el focus i les sos­pi­tes es van cen­trar en el miler de para­dis­tes que tre­ba­lla­ven en el mer­cat de Hua­nan, on es venien ani­mals vius. Més enda­vant, però, es van fer públics alguns estu­dis que reve­la­ven que hi podia haver hagut con­ta­gis del nou virus des del novem­bre del 2019 en una altra zona de la ciu­tat.

Però parem-nos aquí i mirem una mica enrere, perquè ja hi havia hagut altres coro­na­vi­rus, però mai tan viru­lents ni mortífers com el que va pro­vo­car la covid-19. L’any 2002 es va pro­duir un brot a la Xina de pneumònia, deno­mi­nada asiàtica, pro­vo­cada pel coro­na­vi­rus de la SARS, amb unes vuit mil per­so­nes afec­ta­des i 800 per­so­nes mor­tes. L’any 2012, a l’Ori­ent Mitjà, un brot epidèmic d’un altre coro­na­vi­rus, el de la MERS, va pro­vo­car 2.500 casos i 858 morts. Es trac­tava de virus pro­ce­dents d’ani­mals, ocells, rata­pi­nya­des o camells, que van pas­sar als humans.

A finals de l’any 2019, se sos­pita que el SARS-CoV-2 va pas­sar, pro­ba­ble­ment, de les rata­pi­nya­des als pan­go­lins i als humans, a través de con­tac­tes con­ti­nu­ats als mer­cats d’ani­mals sil­ves­tres de Wuhan. Però, en aque­lla ocasió, el brot epidèmic es va con­ver­tir en emergència sanitària i en pandèmia amb uns efec­tes glo­bals i locals molt impor­tants, a diferència de tots els que hi havia hagut. Aquesta és una de les teo­ries més recur­rents, però hi ha experts que dub­ten que l’ori­gen del brot fos al mer­cat. Per exem­ple, l’expert en eco­e­pi­de­mi­o­lo­gia i mem­bre de l’Ins­ti­tut d’Inves­ti­gació de la Bio­di­ver­si­tat de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona Jordi Serra-Cobo expli­cava en una entre­vista a RAC1, l’any 2021, que el virus podria haver sor­git en un altre lloc i el mer­cat només hau­ria fet de difu­sor.

En tot cas, tot­hom té en l’ima­gi­nari col·lec­tiu aquest mer­cat de Wuhan. Però com era aquest lloc? Wuhan és una ciu­tat d’onze mili­ons d’habi­tants situ­ada a la província de Hubei. El mer­cat de marisc era al dis­tricte de Jiang­han i era el més gran de la regió de la Xina cen­tral meri­di­o­nal en el seu sec­tor. L’àrea total de cons­trucció del mer­cat era de 50.000 metres qua­drats i tenia més de mil llocs ope­ra­tius. El dia 31 de desem­bre del 2019 la Comissió Muni­ci­pal de Salut i Sani­tat de Wuhan va repor­tar l’existència de 27 paci­ents amb una pneumònia pro­vo­cada per una malal­tia des­co­ne­guda a la ciu­tat xinesa.

Aquest grup de paci­ents havia començat a desen­vo­lu­par els pri­mers símpto­mes el 8 de desem­bre i tenien en comú la seva relació amb el mer­cat. El recinte va ser tan­cat l’1 de gener del 2020 per sane­ja­ment i desin­fecció ambi­en­tal i lla­vors es va cons­ta­tar que el nivell de salu­bri­tat era lamen­ta­ble, amb cadàvers d’ani­mals i tota mena de res­tes. Tots hem vist imat­ges d’aquell lloc i les pèssi­mes con­di­ci­ons d’higi­ene que hi havia.

A par­tir d’aquí, la malal­tia es va anar pro­pa­gant entre alguns usu­a­ris del mer­cat i met­ges que van aten­dre els paci­ents amb pneumònia, sense cap mena de pro­tecció perquè no sabien que s’enfron­ta­ven a un virus mor­tal. En pri­mera instància, es va fer un segui­ment de més de set-cen­tes per­so­nes, entre les quals hi havia prop de qua­tre-cents tre­ba­lla­dors sani­ta­ris que havien tin­gut con­tacte directe amb per­so­nes pos­si­ble­ment infec­ta­des. Després del desen­vo­lu­pa­ment d’un test específic per detec­tar la infecció, es va con­fir­mar la presència de SARS-CoV-2 en 41 per­so­nes al clúster ori­gi­nal de Wuhan. El 9 de gener del 2020 es va con­fir­mar la pri­mera mort per infecció del coro­na­vi­rus a la Xina.

Men­tres­tant, Europa i els Estats Units s’ho mira­ven amb curi­o­si­tat, i amb poca pre­o­cu­pació. Les auto­ri­tats i els experts pen­sa­ven que ens trobàvem davant d’un brot de coro­na­vi­rus sem­blant al que hi havia hagut els últims anys i que no sal­ta­ria les fron­te­res. Que era per­fec­ta­ment con­tro­la­ble, i com a màxim una mica més greu que la grip. Però el virus s’anava des­con­tro­lant i a mit­jans de gener el pre­si­dent i el govern xinès van fer cri­des a la comu­ni­tat científica i a la població civil per fre­nar la pandèmia. Tot i això, algu­nes infor­ma­ci­ons asse­nya­len que les auto­ri­tats xine­ses sabien la gra­ve­tat de la situ­ació des de feia set­ma­nes, però que van pro­var de sufo­car els rumors per evi­tar una crisi greu de repu­tació. En tot cas, el 23 de gener del 2020 l’OMS va decla­rar el brot com una emergència de salut pública inter­na­ci­o­nal i a la Xina es van anar can­cel·lant grans esde­ve­ni­ments. Wuhan també va ser con­fi­nada i es va con­fir­mar que el virus sal­tava de per­sona en per­sona. No calia que hi hagués un ani­mal a la cadena de trans­missió. Això el con­ver­tia en molt i molt perillós i difícil de con­tro­lar.

El 24 de gener del 2020, es van pro­duir 26 morts i més de vuit-cents casos con­fir­mats a la Xina, alguns dels quals eren tre­ba­lla­dors sani­ta­ris. També es van noti­fi­car casos con­fir­mats en una llarga llista de països: Tailàndia, Corea del Sud, el Japó, Taiwan, Macau, Hong Kong, els Estats Units, Sin­ga­pur, el Viet­nam, França, el Nepal, Malàisia, el Canadà, Austràlia, Cam­bodja, Sri Lanka, Ale­ma­nya, les Fili­pi­nes, Itàlia i l’Índia, entre d’altres. 

La situ­ació s’anava tor­nant diabòlica, però el focus con­ti­nu­ava només a la Xina. A la resta de països sí que s’havia aixe­cat l’alarma, però es con­ti­nu­ava par­lant molt més de la grip que no pas de la covid.

Els experts no para­ven de recor­dar que la grip també pro­voca morts (encara que no sur­ten als titu­lars de la premsa) i que el mes de gener del 2020 hi havia molts més casos de grip que no pas de covid, a Europa.

Els efec­tes al nos­tre país

I a Cata­lu­nya? El pano­rama era sem­blant al de la resta de països euro­peus. Aquí, sobre­tot, confiàvem en el robust sis­tema sani­tari que tenim. És cert que tenim una de les xar­xes sanitàries més potents del món i hos­pi­tals com el Vall d’Hebron o el Clínic, que són dels més pres­ti­gi­o­sos del món. També una atenció primària estesa per tot el ter­ri­tori i algu­nes espe­ci­a­li­tats pun­te­res. I una sani­tat uni­ver­sal molt més forta que als Estats Units. Però ningú vati­ci­nava el que havia de venir i mai ningú no s’hau­ria ima­gi­nat que, per exem­ple, el Vall d’Hebron quedés petit i hagués d’habi­li­tar pave­llons externs per aco­llir paci­ents.

Abans que es des­cobrís el pri­mer cas a Cata­lu­nya, un dels epi­so­dis més mediàtics va ser la no cele­bració del Mobile World Con­gress (MWC) a Bar­ce­lona. Com cada any, la fira s’havia d’orga­nit­zar al nos­tre país; i a ini­cis de febrer (en veure que els casos ja ana­ven pujant bas­tant a tot el món) es van començar a sen­tir rumors sobre la can­cel·lació de l’esde­ve­ni­ment, que estava pre­vist del 24 al 27 del mateix mes. Algu­nes mar­ques de renom s’ana­ven reti­rant del congrés, argu­men­tant que hi podia haver un risc de con­tagi entre els seus tre­ba­lla­dors.

Tant el govern català com el govern espa­nyol van inten­tar llançar un mis­satge de tran­quil·litat i la con­se­llera de Salut, Alba Vergés, i el minis­tre de Sani­tat, Sal­va­dor Illa, van ofe­rir una roda de premsa a l’hos­pi­tal Clínic de Bar­ce­lona per asse­gu­rar que la situ­ació estava sota con­trol. “El nos­tre objec­tiu és garan­tir la salut de les per­so­nes. Segons el segui­ment que fem, avui no hi ha cap raó per pren­dre cap mesura de salut pública addi­ci­o­nal a les que ja estem pre­nent. Si calgués pren­dre alguna decisió urgent, la prendríem”, asse­gu­rava Illa, que recor­dava que en aquells moments (12 de febrer del 2020) a l’Estat espa­nyol s’havien ava­luat 38 pos­si­bles casos de coro­na­vi­rus i que només dos havien donat posi­tiu. Vergés també es mos­trava bas­tant con­tun­dent i afir­mava que no hi havia “cap motiu mèdic” per sus­pen­dre l’MWC. Al final, però, la fira es va sus­pen­dre: “Amb el res­pecte degut a l’ambi­ent segur i salu­da­ble a Bar­ce­lona i al país amfi­trió, la GSMA ha can­cel·lat el Mobile World Con­gress Bar­ce­lona 2020 perquè la pre­o­cu­pació glo­bal pel que fa al brot de coro­na­vi­rus, la pre­o­cu­pació pels viat­ges i altres cir­cumstàncies fan que sigui impos­si­ble que la GSMA cele­bri l’esde­ve­ni­ment”, des­ta­ca­ven els orga­nit­za­dors de l’MWC.

Era el 12 de febrer. Va ser una galleda d’aigua freda per a la majo­ria de la població, però a la vegada un bany de rea­li­tat. Un bany que ens deia que el coro­na­vi­rus ja havia tras­pas­sat totes les fron­te­res (unes fron­te­res que avui en dia no exis­tei­xen) i que ja el teníem a tocar. El 25 de febrer es va con­fir­mar el pri­mer cas a Cata­lu­nya.

La covid en xifres
11
milions de persones
viuen a Wuhan, l’origen de la covid, segons la immensa majoria dels experts.
1.000
parades
hi havia al mercat de marisc de Wuhan, lloc on es va iniciar la pandèmia.
27
pacients amb coronavirus.
Va ser el primer brot que es va declarar a la Xina, a finals de l’any 2019.
7
milions
de morts en 234 països. Aquesta és la xifra que ha fet pública l’OMS coincidint amb el cinquè aniversari de l’eclosió de l’epidèmia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.