Societat

Societat

Un pas endavant en drets

Catalunya aprova el Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat, amb més de 260 reptes i mesures

El document aborda l’accessibilitat, la formació i inserció laboral, l’acompanyament integral i la no discriminació, entre d’altres

El pacte vol ser un “punt de sortida” que permeti planificar i pressupostar accions concretes

El 71,7% de les persones amb discapacitat manifesten que tenen dificultats d’accés a l’espai públic i el 64% concreten que troben barreres per accedir al transport. Només una de cada tres persones del col·lectiu en edat laboral treballa, i més de la meitat asseguren que sovint no poden decidir com passen el seu temps lliure, no només per les barreres arquitectòniques, sinó també per les barreres socials. Són dades de l’informe Participa, elaborat ara fa un any per l’Institut Guttmann, que posen de manifest la vulneració constant dels drets de les persones amb discapacitat, que actualment representen el 9% de la població catalana. Uns drets que ara tornen a estar en el punt de mira gràcies al Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat, aprovat el 5 de març, i que respon a la necessitat de compliment de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, aprovada per l’ONU i vigent des del 2008.

El document recull 262 mesures sobre accessibilitat a l’espai públic i al transport, formació i inserció laboral, assistència personal i a l’habitatge, més acompanyament a les famílies i el desplegament d’un protocol per combatre les discriminacions. És un full de ruta “integral”, amb una “mirada transversal”, fruit del treball conjunt entre una trentena d’entitats i organitzacions al llarg dels últims cinc anys. El text vol ser un “instrument de programació, d’estratègia i de compliment de la convenció”, explica a El Punt Avui el director general de l’Autonomia Personal i Discapacitat de la Generalitat de Catalunya, Antonio Galiano. I té com a objectiu “adaptar les polítiques públiques als nous paradigmes i necessitats del col·lectiu”, segons va assenyalar el president de la Generalitat, Salvador Illa, en el marc de la Taula pel Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat, celebrada la setmana passada.

Accessibilitat universal

Un dels eixos principals del pacte és l’accessibilitat. El document recull mesures com l’eliminació de les barreres arquitectòniques a l’espai públic i privat o el desplegament de programes i serveis d’assistència personal i adaptació d’habitatges. Galiano destaca que l’acord té una mirada “universal” que va més enllà de l’urbanisme i l’edificació i se centra també en “l’accessibilitat en clau comunicativa, cognitiva i sensorial”. Per exemple, el text insta a garantir que “la informació i la comunicació en tots els àmbits de serveis, productes i activitats siguin accessibles per a totes les persones amb discapacitat”. En aquest sentit, Galiano destaca la necessitat de sensibilitzar la població i, en especial, els entorns professionals que interactuen amb les persones amb discapacitat en el seu dia a dia o els presten serveis.

Per millorar l’accessibilitat i el disseny de les polítiques públiques adreçades a les persones amb discapacitat, el director general destaca també la importància de disposar de sistemes d’informació que permetin determinar els canvis socials i les noves necessitats del col·lectiu. Uns sistemes que, segons el pacte, han d’incorporar “totes les tipologies de discapacitat, perspectiva de gènere, perspectiva intergeneracional i relativa al procés d’envelliment, i perspectiva territorial”.

Adequació dels llocs de treball

La taxa d’ocupació de les persones amb discapacitat a Catalunya l’any 2022 era del 25%, 40 punts per sota de la taxa de les persones sense discapacitat, que se situava en el 66%, segons dades de l’INE. “Hi ha una bretxa laboral que encara ens distancia de la dada estàndard d’inserció”, admet Galiano, que assenyala que aquest és un “tema transversal” del pacte aprovat. El document inclou mesures per enfortir el treball protegit, és a dir, dels centres productius que compten amb itineraris d’inserció i suport per a persones amb discapacitat, però també per afavorir la seva entrada al mercat de treball ordinari i a l’administració pública.

L’acord, segons Galiano, va més enllà de les quotes –actualment l’administració reserva el 10% de les places per a aquest col·lectiu– o dels incentius econòmics per fomentar la contractació, i destaca la necessitat d’adequar els llocs de treball i els processos selectius o d’oposició a les persones amb discapacitat. “Hi ha d’haver una especial tasca d’adequació de temaris, de temps i, sobretot, d’adequació del lloc de treball i les tasques que faran aquestes persones”, perquè puguin dur-les a terme “amb el suport necessari”, explica el director general.

“Tenim feina”

El pacte aprovat a principis de mes vol ser “un punt de sortida”, assenyalava Illa, en el marc de la Taula, alhora que sentenciava: “Tenim feina em l’horitzó.” Ara el repte és “continuar amb aquest treball col·laboratiu per tal que es pugui concretar i planificar el que seria el full de ruta executiu en accions concretes, en calendari, en pressupostos i en responsabilitats assignades”, assenyala Galiano. El director general afirma que la propera fita és traslladar el pacte a “acord de govern” en les pròximes setmanes per tal que es puguin començar a desplegar les mesures.

Pel que fa als recursos econòmics que han de permetre desenvolupar-les, Galiano afirma que una part sortirà de les partides que els diferents departaments de la Generalitat ja tenen per aplicar plans sectorials d’accessibilitat o inserció laboral, entre d’altres. Les noves polítiques que entren en l’agenda per primer cop, en canvi, encara no tenen pressupost assignat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]