Societat

GASTRONOMIA

‘El Millor Xuixo del Món’ es fa a la pastisseria Trias de Santa Coloma de Farners

L’establiment ha guanyat la cinquena edició del concurs, celebrat avui a Girona

El pas­tis­ser Joa­quim Trias de la pas­tis­se­ria Trias de Santa Coloma de Far­ners ha gua­nyat la cin­quena edició del con­curs El Millor Xuixo del Món, que s’ha cele­brat avui al mig­dia a Girona. Quarta gene­ració de pas­tis­sers, la pas­tis­se­ria Trias de Santa Coloma de Far­ners es va fun­dar l’any 1908.

El jurat ha triat el xuixo gua­nya­dor valo­rant la qua­li­tat de la crema, l’aspecte inte­rior (massa, espon­ja­ment, fullat, cocció), la qua­li­tat del fre­git i el sabor (equi­li­bri crema i fre­git). Diri­git per Oli­vier Fernández, direc­tor de l’Escola de Pas­tis­se­ria del Gremi de Bar­ce­lona (EPGB), el jurat d’aquest any ha estat for­mat per Assumpció Puig, néta de l’inven­tor del xuixo i expre­si­denta del Col.​legi d’Arqui­tec­tes de Cata­lu­nya; Lluïsa Estrada, pas­tis­sera i pro­fes­sora de l’EPGB; Joan Camps, pas­tis­ser jubi­lar de Girona (Espiga d’Or); Pere Mas­sana, xef del res­tau­rant Mas­sana; Gisela Bellart, gua­nya­dora de la dar­rera edició del con­curs; els peri­o­dis­tes Tana Colla­dos (TV3) i Fer­nando Toda, direc­tor de Dulcy­pass, i la die­tista Lídia Casa­de­mont. Men­tre el jurat tas­tava els xui­xos que s’han pre­sen­tat, a pocs metres, se cele­brava un xuix­co­oking, un taller d’ela­bo­ració de xui­xos, a càrrec de la Pas­tis­se­ria Tri­omf de Bar­ce­lona, gua­nya­dora de la dar­rera edició de 2024.

Creat pel gastrònom Sal­va­dor Gar­cia-Arbós l’any 2018, coin­ci­dint amb el cen­te­nari del xuixo, el con­curs ha esde­vin­gut un refe­rent per al sec­tor i ha aju­dat a posar en valor aquest dolç i a incre­men­tar-ne les ven­des. En la pri­mera edició, l’any 2018, es va impo­sar la pas­tis­se­ria Padrés de Banyo­les; l’any 2020 va gua­nyar Pa Artesà del Vallès, amb seu a Santa Perpètua de Mogoda; el 2022, Pas­tis­se­ria Juhé, de L’Escala, i a la dar­rera edició, la pas­tis­se­ria Tri­omf, de Bar­ce­lona. El con­curs està obert a pro­fes­si­o­nals amb punt de venda al públic, com poden ser les pas­tis­se­ries, fle­ques i res­tau­rants. Està orga­nit­zat per Monkeys Com­mu­ni­ca­ti­ons, en col·labo­ració amb l’Escola de Pas­tis­se­ria del Gremi de Bar­ce­lona (EPGB) i el suport de l’Ajun­ta­ment de L’Escala, la Dipu­tació de Girona, el Gremi de Fle­quer de les Comar­ques de Giro­ni­nes i el Gremi de Pas­tis­se­ria de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia