Medi ambient

Seguretat i utilitat natural: repte a les rieres

En 25 anys el manteniment i la conservació de les rieres i els rius ha passat de neteges intensives a operacions d’equilibri per garantir els drenatges segurs i la conservació de la vegetació autòctona

Molts consistoris opten per projectes de renaturalització, superant el concepte de jardí i parc fluvial dels anys vuitanta i noranta que es va consolidar a la zona del Besòs o al Francolí de Tarragona

A principis del 2000 els consistoris planificaven sense tenir en compte el risc de zones inundables

L’entrada al segle XXI va con­so­li­dar un canvi de para­digma en el man­te­ni­ment i la con­ser­vació de les lle­res de rius i rie­res que anava més enllà de garan­tir la capa­ci­tat de dre­natge amb nete­ges inten­si­ves i cana­lit­za­ci­ons basa­des en el for­migó. La sen­si­bi­li­tat d’enti­tats ambi­en­ta­lis­tes, de les matei­xes admi­nis­tra­ci­ons i del govern català amb la cre­ació de l’Agència Cata­lana de l’Aigua (ACA), a més del com­pli­ment de la direc­tiva marc de l’aigua del Con­sell de la Unió Euro­pea (UE), van obrir una nova visió que plan­te­java el repte de tro­bar el difícil equi­li­bri entre com­pa­gi­nar la segu­re­tat després de tràgics epi­so­dis d’inun­da­ci­ons com les riua­des del 1962 al Vallès i el Baix Llo­bre­gat o les recur­rents en pobla­ci­ons cos­ta­ne­res del Maresme, per posar dos exem­ples, amb el man­te­ni­ment de les rie­res i pla­ne­ja­ments urbanístics per cohe­si­o­nar els muni­ci­pis i mini­mit­zar l’efecte bar­rera. A tots ells s’hi afe­gien nous con­cep­tes que par­la­ven de la qua­li­tat ecològica i hidro­mor­fològica de les mas­ses d’aigua, que no només posa l’èmfasi en el sis­tema de cana­lit­za­ci­ons i en la qua­li­tat física i química de l’aigua, sinó també en les com­po­si­ci­ons d’aquests espais i la neces­si­tat de pre­ser­var els eco­sis­te­mes flu­vi­als, la flora i la fauna. Una tendència que els dar­rers anys s’ha asso­ciat al con­cepte de rena­tu­ra­lit­zació que s’ha estès com una taca d’oli i que també s’aplica en altres àmbits com ara la con­ser­vació de plat­ges i parcs, i fins i tot en les obres que es fan als patis dels cen­tres edu­ca­tius.

En aquest con­text, el direc­tor de l’Àrea de Gestió Ter­ri­to­rial de l’ACA, Diego Moxó, explica que s’han com­pli­cat les fei­nes de man­te­ni­ment perquè ja no són els page­sos, els ribe­rencs o els matei­xos con­sis­to­ris els que poden seguir aga­fant qual­se­vol màquina, fer la des­bros­sada de les lle­res i rea­pro­fi­tar els mate­ri­als, sinó que abans “has de tenir un conei­xe­ment del que hi ha allà i saber el que pots treure i el que no”. Això obliga a fer un tipus de man­te­ni­ment més selec­tiu reforçat amb espe­ci­a­lis­tes. L’ACA, afe­geix Moxó, té el suport d’assistència tècnica d’una altra empresa pública de la Gene­ra­li­tat, Fores­tal Cata­lana, que també assis­teix els ajun­ta­ments per garan­tir que les actu­a­ci­ons en trama urbana s’ajus­ten als reque­ri­ments i que es res­pecta, per exem­ple, la vege­tació que s’adapta als espais de ribera i que per­met el pas de l’aigua per­fec­ta­ment. Moxó admet que la con­cen­tració del man­te­ni­ment en mans de les admi­nis­tra­ci­ons, la dava­llada gene­ral de les pre­ci­pi­ta­ci­ons o la refo­res­tació de les capçale­res que pro­vo­quen que les rie­res por­tin menys cabal i que la vege­tació es con­cen­tri al mig, fan que “la sen­sació sigui visu­al­ment pit­jor”. Per això és fona­men­tal con­ser­var una línia regu­lar de man­te­ni­ment en zones urba­nes i no urba­nes en col·labo­ració amb els con­sis­to­ris, a la qual ara hi des­ti­nen prop d’uns vuit mili­ons, “força més del que gastàvem fa deu anys”, emfa­titza Moxó. En cinc anys s’han inver­tit 19 mili­ons en 1.320 actu­a­ci­ons i enguany se’n faran 500 més.

Amb el repte de la millora qua­li­ta­tiva i quan­ti­ta­tiva del trac­ta­ment del medi hídric, l’ACA ha resolt fa uns dies la con­vo­catòria d’ajuts per redac­tar pro­jec­tes des­ti­nats a mini­mit­zar el risc d’inun­da­ci­ons en zones urba­nes ator­gant 2,1 mili­ons, 78 dels quals s’han des­ti­nat a ens locals, 23 a les comar­ques bar­ce­lo­ni­nes, 17 a les giro­ni­nes, 24 a les llei­da­ta­nes i 14 a les tar­ra­go­ni­nes. S’hi inclo­uen ini­ci­a­ti­ves per a la pro­tecció dels mar­ges, obres d’esta­bi­lit­zació de la llera, bas­ses de lami­nació o la recu­pe­ració de la capa­ci­tat hidràulica d’infra­es­truc­tu­res d’ende­ga­ment ja exis­tents. La sub­venció no supera els 80.000 euros per sol·lici­tud i cada muni­cipi en pot rebre un màxim de 120.000. Entre els que han rebut més apor­ta­ci­ons des­taca el con­sis­tori de Lleida, per a actu­a­ci­ons de pro­tecció al riu Segre (78.821 euros) i la mateixa xifra per al de Tàrrega, per a actu­a­ci­ons de pro­tecció d’avin­gu­des la zona urbana; l’Ajun­ta­ment de Riu­doms, per a l’ende­ga­ment del bar­ranc del Por­tal al seu pas per l’avin­guda de Fran­cesc Macià (78.255 euros); actu­a­ci­ons a la riera de Cunit (75.240 euros); obres d’ende­ga­ment de la riera Aubi a Palamós entre l’encre­ua­ment de l’accés nord de la car­re­tera C-31 fins a la desem­bo­ca­dura; l’àmbit d’Alca­nar-Platja (62.072 euros), o un estudi hidràulic i d’alter­na­ti­ves del parc de la Festa a l’Ajun­ta­ment de Reus (54.938 euros), per posar alguns exem­ples. Els pro­jec­tes també pro­por­ci­o­na­ran a l’ACA una car­to­gra­fia del perill d’inun­dació, necessària per fer infor­mes pre­li­mi­nars d’ava­lu­ació dels ris­cos d’inun­dació i ela­bo­rar els mapes de peri­llo­si­tat i risc d’inun­da­ci­ons, donant així con­tinuïtat al pla de gestió de risc d’inun­da­ci­ons vigent (2022-2027). L’agència té un pres­su­post de 127 mili­ons per inver­tir en les lle­res de les rie­res durant aquests sis anys, i ja ela­bora el nou pla amb el 2033 a l’horitzó. Moxó explica que ara trau­ran una altra línia d’ajuts de 15 mili­ons per fer actu­a­ci­ons de pro­tecció con­tra avin­gu­des.

Altres línies de tre­ball de l’ACA pre­te­nen faci­li­tar mesu­res per a la millora de les ribe­res dels rius i les zones humi­des amb l’objec­tiu medi­am­bi­en­tal de “recu­pe­rar tota la vege­tació de ribera”. L’octu­bre pas­sat ja van des­ti­nar 5,5 mili­ons per a 62 inter­ven­ci­ons en les con­ques inter­nes, inclo­ent també enti­tats sense afany de lucre que for­men part de la Xarxa de Con­ser­vació de la Natura i ins­cri­tes al regis­tre d’enti­tats de medi ambi­ent i sos­te­ni­bi­li­tat, que s’afe­gien als 1,6 mili­ons de les dues ante­ri­ors con­vo­catòries del 2018 i el 2020. Van ser­vir per tirar enda­vant acci­ons des­ti­na­des a recu­pe­rar dinàmiques i hàbitats flu­vi­als amb inter­ven­ci­ons que van per­me­tre obrir braços secun­da­ris, crear zones de lami­nació i altres actu­a­ci­ons de millora de la con­nec­ti­vi­tat flu­vial, que podien incloure l’ender­ro­ca­ment d’estruc­tu­res; el con­trol i l’erra­di­cació d’espècies inva­so­res; l’eli­mi­nació de runes i la plan­tació d’espècies herbàcies, arbus­ti­ves i arbòries de les comu­ni­tats pròpies dels dife­rents hàbitats flu­vi­als. El con­sell d’admi­nis­tració de l’ACA va apro­var fa poc més d’una set­mana les bases d’aquesta pro­pera línia d’ajuts.

En el fet que les ciu­tats hagin dei­xat de viure d’esquena a les rie­res hi té molt a veure també la pressió de les enti­tats veïnals i que “ara tot­hom és sen­si­ble a les inun­da­ci­ons”, comenta Moxó, recor­dant que a prin­ci­pis del 2000 les admi­nis­tra­ci­ons locals, quan revi­sa­ven els seus pla­ne­ja­ments, “ni es plan­te­ja­ven els sec­tors inun­da­bles, no era una pre­o­cu­pació”, i ara cap ho tira enda­vant sense pre­gun­tar i con­sul­tar la car­to­gra­fia.

Apos­tes per la rena­tu­ra­lit­zació

Aquest fac­tor també és un ele­ment a afe­gir en els pro­jec­tes de rena­tu­ra­lit­zació que s’estan tirant enda­vant i que han de tenir la super­visió i auto­rit­zació de l’ACA, encara que no en tin­gui les com­petències en zones urba­nes. Tots ells supo­sen un salt qua­li­ta­tiu res­pecte al trac­ta­ment a l’entorn del Besòs, amb la cre­ació del parc flu­vial, o el que es va fer al Fran­colí, a Tar­ra­gona, després dels aiguats del 1994 i que ara es modi­fi­carà perquè no sigui només un canal d’aigües bai­xes amb gespa al vol­tant. Ha estat el cas dels tre­balls al riu Con­gost de Gra­no­llers, del qual Moxó des­taca que “busca solu­ci­ons que siguin menys jardí, que es con­fon­guin amb un espai abso­lu­ta­ment natu­ral”. Aquests tre­balls cos­ten 4 mili­ons, estan finançats pels fons Next Gene­ra­tion i esta­ran aca­bats a la tar­dor. Inclo­uen l’eli­mi­nació d’algu­nes tra­ves­ses trans­ver­sals, l’ampli­ació de la llera en alguns trams, l’eli­mi­nació d’una car­re­tera i zones d’esta­ci­o­na­ment, recu­pe­rant el curs natu­ral del riu amb plan­tació de vege­tació i millo­rant la con­nexió amb el parc del Con­gost. “El pro­jecte entra als bar­ris, amb esco­cells cor­re­guts i vege­tació, fent entrar el verd a la ciu­tat”, expli­cava l’alcal­dessa, Alba Bar­nu­sell. “Volem gua­nyar espai per a via­nants, espais salu­da­bles i també rena­tu­ra­lit­zar aquest entorn i el curs del riu que ens per­met ser més efi­ci­ents en moments de riua­des i en moments de sequera, amb un incre­ment de plan­tes i arbres”, hi afe­gia.

Però al Besòs també s’estan fent tre­balls de rena­tu­ra­lit­zació a l’entorn del parc de Can Zam de Santa Coloma de Gra­me­net, per millo­rar la con­nexió amb el riu i amb la ser­ra­lada de Marina. Hi actuen el con­sis­tori, la Fun­dación Bio­di­ver­si­dad i l’Àrea Metro­po­li­tana de Bar­ce­lona (AMB), men­tre s’abor­den pro­ces­sos sem­blants als seus aflu­ents valle­sans, com el Riu-sec o el Ripoll a Cer­da­nyola, Bar­berà, Ripo­llet o Mont­cada, i el Con­sell Comar­cal ja hi dis­se­nya un pro­jecte turístic al vol­tant. Altres muni­ci­pis valle­sans com Ter­rassa o Rubí estan en procés de pla­ni­fi­cació de la rena­tu­ra­lit­zació de les seves rie­res.

Al Maresme, Mataró també és un exem­ple d’aquests pro­ces­sos de natu­ra­lit­zació a les rie­res d’Argen­tona i de Sant Simó, on es fa neteja i subs­ti­tució d’espècies, però també s’esta­bi­litza la llera i es cons­tru­ei­xen noves escu­lle­res. La llista de muni­ci­pis que apos­ten per la rena­tu­ra­lit­zació és llarga i s’hi podrien incloure la riera de Vall­vi­drera de Molins de Rei (Baix Llo­bre­gat); la riera de la Bis­bal, al Ven­drell (Baix Penedès); la riera de Raja­dell de Man­resa (Bages) o la del tor­rent de la Móra (Tar­ra­gona). En alguns casos, com en aquest últim amb l’asso­ci­ació ambi­en­tal La Sínia, l’ACA firma con­ve­nis de custòdia flu­vial amb enti­tats del ter­ri­tori.

40
convenis
de custòdia fluvial ha signat l’ACA des del 2015 amb entitats, amb l’objectiu de preservar la millora ambiental d’espais determinats i fer activitats de divulgació. En aquest àmbit també ha atorgat més 4 milions d’euros en ajuts.
1.320
actuacions
de manteniment i conservació de lleres (701 en trams no urbans i 619 en urbans) s’han fet en els darrers cinc anys.
PLANIFICACIÓ

Terrassa: com cosir dues rieres

Terrassa és un dels municipis en què l’efecte de les rieres i els torrents ha provocat més ferides des de les tràgiques riuades del 1962 –entre 300 i 400 víctimes–, i fa anys que busca la fórmula per integrar les dues rieres que creuen de nord a sud la ciutat: la de les Arenes i la del Palau, aquesta última amb transvasament fet el 1965. Hi ha hagut un munt de propostes, des del cobriment d’aquesta última vinculat a promocions urbanístiques recollit al pla d’ordenació del 2003, fins a projectes de renaturalització de trams que van ser rebutjats tres vegades pels fons Next Generation en no incloure’s un tractament global ni tenir prou rigor tècnic. Va ser una galleda d’aigua freda per a l’alcalde, Jordi Ballart, que n’havia fet una presentació pública el 2022 i era un dels estendards del seu projecte polític. Ara, Ballart mateix explica que el pla estratègic de renaturalització i adaptació al canvi climàtic de les rieres de Terrassa està en procés de licitació perquè en els propers mesos ja hi hagi una empresa que en dos anys el tingui fet i “ens concreti exactament què es pot fer i què no”, veient els “desastres naturals que s’estan produint en altres indrets”. Per a la riera de les Arenes creu que hi pot encaixar un projecte de renaturalització, mentre que per a la del Palau considera que es pot combinar amb el cobriment d’algun tram, però el pla és qui ho haurà concretar, incloent, a més, sistemes de seguretat per evitar inundacions.

El director de l’Àrea de Gestió Territorial de l’ACA, Diego Moxó, reconeix que les rieres tenen diversos problemes, perquè quan no plou no hi baixa aigua i quan n’hi corre –sobretot a la de les Arenes– n’hi baixa molta, i veu difícil adequar-les com a esplai fluvial agradable per al ciutadà. A la del Palau, en canvi, hi ha molt formigó, emprant tècniques constructives que ara serien impensables. Actualment estan desenvolupant el conveni firmat el maig del 2024 per estudiar quina és la millor solució, mentre en paral·lel destinen 10 milions per anar fent arranjaments a les dues rieres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia