Societat

LA CRÒNICA

El dia que la Casa de Perpinyà va sobreviure al 155

“Vaig fer les maletes i cada dia mirava el BOE, però no ens van arribar a tancar mai”
“Al cartell que hi havia al Pertús, hi deia clarament «Benvinguts a la Catalunya del Nord»”

Inte­rior del número 1 del car­rer de la Fus­te­ria de Per­pinyà, 3 de novem­bre del 2014. Fal­ten onze anys perquè l’actual direc­tor de la Casa de la Gene­ra­li­tat, Chris­top­her Daniel Per­son, pro­vo­qui una onada d’indig­nació ciu­ta­dana i política per haver dit en la seva com­pa­rei­xença al Par­la­ment que no pensa uti­lit­zar el terme Cata­lu­nya Nord “per neu­tra­li­tat ins­ti­tu­ci­o­nal”. El per­fil del direc­tor que ales­ho­res aca­bava de ser nome­nat per al mateix càrrec, el peri­o­dista Josep Puig­bert, era als antípodes, amb unes idees sen­sa­tes i cohe­rents amb la rea­li­tat del ter­ri­tori i la seva història. Puig­bert, que s’aca­ba­ria con­ver­tint en el direc­tor més dura­dor –del 2014 al 2022–, recorda aquell seu pri­mer dia amb la satis­facció de la feina feta. “Tenia amics i rela­ci­ons amb la Cata­lu­nya Nord i en conei­xia els llocs més emblemàtics, però el pri­mer que vaig fer un mes abans va ser anar a Per­pinyà amb la meva dona i pujar al tre­net elèctric per fer una visita turística que m’ajudés a fer-me una idea de les dimen­si­ons reals d’una ciu­tat de pro­por­ci­ons impor­tants, de 125.000 habi­tants. En un parell d’oca­si­ons abans de pren­dre pos­sessió, vaig entrar a la Casa sense iden­ti­fi­car-me, com un usu­ari més. I a par­tir d’aquí vam començar a tre­ba­llar.” La per­cepció ini­cial que Puig­bert tenia de la Cata­lu­nya Nord “va can­viar abso­lu­ta­ment”: “Me’n vaig ena­mo­rar, sobre­tot de com s’exer­cia de català en un lloc que, si bé no era hos­til, sí que era dife­rent. Em vaig ena­mo­rar de la gent, dels alcal­des que volien par­lar en català i fer acci­ons en català, que esti­ma­ven la iden­ti­tat del seu ter­ri­tori i també el Prin­ci­pat.” Tot i aquesta militància activa de part de la ciu­ta­da­nia, “allà la lluita pel català con­ti­nua sent molt com­plexa”. “L’Estat francès ha inten­tat folk­lo­rit­zar l’idi­oma català, ha vol­gut que tot es reduís a ballar sar­da­nes, que per cert les ballen més que aquí; es manté una guerra per­ma­nent i desi­gual.”

Tot just començar a diri­gir la Casa de la Gene­ra­li­tat, Puig­bert es va sor­pren­dre del conei­xe­ment que hi havia sobre el sud: “No només dels ter­ri­to­ris fron­te­rers més pro­pers, sinó de totes les demar­ca­ci­ons, una vin­cu­lació comer­cial, d’oci, de cul­tura, de res­tau­rants molt més alta de la que teníem nosal­tres envers el nord.” Això sí, amb una tendència a assu­mir un cert marc espa­nyol: “Et deien: «L’altre dia vaig ser a Espa­nya, a Tossa.»” Però amb el procés, espe­ci­al­ment amb el que va pas­sar el 2017, això va can­viar de manera radi­cal i gene­ra­lit­zada. Ja no es trac­tava només dels mili­tants con­vençuts, tot­hom va ado­nar-se que els cata­lans del sud no volien ser espa­nyols. Sobre­tot després de les gar­ro­ta­des de la poli­cia con­tra votants pacífics. “Era una època de molts viat­ges a París i mol­tes reu­ni­ons amb Martí Anglada, que en lide­rava la dele­gació o ambai­xada cata­lana”, recorda Puig­bert. La Casa de la Gene­ra­li­tat, però, cre­ada el 2003, no es podia con­si­de­rar ofi­ci­al­ment una dele­gació, perquè es tro­bava en ter­ri­tori dels Països Cata­lans, per això va cal­dre bus­car-li un nom i un esta­tus espe­cial. El govern pre­si­dit per Jordi Pujol va sos­pe­sar dife­rents noms, com el de Casa de Cul­tura, però al final es van decan­tar pel de Casa de la Gene­ra­li­tat, fins i tot van pro­jec­tar plan­tar-hi un taron­ger al pati. En algun moment del des­ple­ga­ment d’una acti­vi­tat a la pràctica del tot homo­lo­ga­ble al d’una dele­gació, es va valo­rar ads­criure-la al Depar­ta­ment d’Acció Exte­rior, però alguns com Puig­bert s’hi van opo­sar: “Els vaig dir que si als d’aquí els posàvem al sac de l’Acció Exte­rior, estaríem envi­ant un mis­satge equi­vo­cat.” Al final es va ads­criure al Depar­ta­ment de la Pre­sidència i va ser aquest petit detall el que pro­ba­ble­ment va sal­var la Casa de la clau­sura durant l’apli­cació del lamen­ta­ble arti­cle 155, en la repressió poste­rior al referèndum de l’1-O. “Prèvia­ment hi havia sec­tors que no ente­nien que volguéssim mar­xar d’Espa­nya per qüesti­ons econòmiques, havies de posar-los con­text històric perquè ho aca­bes­sin de veure. Però les càrre­gues poli­ci­als van pro­vo­car un xoc a la Cata­lu­nya del Nord i a tota la República. No con­si­de­ra­ven admis­si­ble que es col­pegés d’aque­lla manera gent pacífica. Els alcal­des van reac­ci­o­nar de manera mas­siva i trans­ver­sal i es van ofe­rir a aju­dar-nos com fos. Jo havia bai­xat a Figue­res a votar i hi havia por­tat obser­va­dors de la Cata­lu­nya del Nord. Quan la cosa es va embo­li­car, van tor­nar cor­rents a casa seva, indig­nats. L’endemà vaig rebre un cen­te­nar llarg de tru­ca­des d’alcal­des per soli­da­rit­zar-se. Em deien que els era igual si volíem i ens mereixíem la inde­pendència, el que no podien tole­rar és que a mitja hora de casa seva, a Europa, es col­pegés la gent indis­cri­mi­na­da­ment.”

I va arri­bar el 155. Puig­bert va fer les male­tes, sense comp­tar que no les aca­ba­ria fent ser­vir. “Cada dia mirava el BOE per si hi sor­tia el meu ces­sa­ment. Ja m’havia aco­mi­a­dat de tot­hom, però ana­ven pas­sant els dies i es con­ti­nu­a­ven cobrant les nòmines.” Ningú sap del cert què va pas­sar perquè els “homes de negre” envi­ats des de Madrid pas­ses­sin per alt l’existència o la importància de la Casa de la Gene­ra­li­tat a Per­pinyà. Puig­bert creu que cal atri­buir-ho a la man­dra burocràtica. “Els fun­ci­o­na­ris envi­ats per Madrid van dema­nar els papers d’Acció Exte­rior i ho van anar tan­cant tot. Fins que van pre­gun­tar què era allò de la Casa de Per­pinyà i, mal­grat els esforços dels fun­ci­o­na­ris cata­lans per mini­mit­zar-ne el paper amb l’objec­tiu de sal­var-la, al final els de Madrid van decre­tar: «Hay que cer­rarlo igual­mente.» Segu­ra­ment l’informe va arri­bar a la taula dels fun­ci­o­na­ris madri­lenys que revi­sa­ven també l’acti­vi­tat del Depar­ta­ment de la Pre­sidència, però degué que­dar enter­rat entre altres papers.” El cas és que la Casa de Per­pinyà es va sal­var de l’intru­siu 155. En els dies poste­ri­ors, Puig­bert i el seu equip van abai­xar la inten­si­tat de l’agenda i ell va dei­xar de fer tuits per no cri­dar l’atenció. Això sí, poste­ri­or­ment el Tri­bu­nal de Cuen­tas els va exi­gir jus­ti­fi­cants i fac­tu­res de tot per la sos­pita que les urnes havien arri­bat des de la Cata­lu­nya del Nord. Volien inves­ti­gar com més gent millor i allà no se’n van sor­tir. Des del seu càrrec, Puig­bert va con­ti­nuar orga­nit­zant actes en català, “almenys un cada quinze dies”, i va anar tei­xint con­tac­tes amb el món muni­ci­pal, però ara mira enrere i no pot ama­gar la seva decepció amb la Unió Euro­pea. “S’omplen la boca amb el con­cepte trans­fron­te­rer, però a l’hora de la veri­tat als muni­ci­pis que viuen a la rat­lla no se’ls té en compte per a res. Es fa un túnel que passa de la Jon­quera al Pertús amb fons euro­peus, però resulta que els trens que hi pas­sen són per anar de Bar­ce­lona a París, quan cal­dria fer-ne un que servís per a algú que tre­ba­lla a Per­pinyà i vul­gui anar a la Uni­ver­si­tat de Girona o a la inversa. El mateix amb els busos. Jo vaig pro­var de crear una línia regu­lar de busos entre Girona, Figue­res i Per­pinyà i no me’n vaig sor­tir, en aquest cas per reticències de les ins­ti­tu­ci­ons fran­ce­ses.”

Amb la cai­guda de les fron­te­res i l’adopció de l’euro com a moneda única, les pri­o­ri­tats van can­viar. “Als anys vui­tanta, a l’Alt Empordà no teníem grans superfícies. Anàvem a l’Auc­han a com­prar for­mat­ges i a Per­pinyà a com­prar lli­bres o a mirar pel·lícules. Però de cop el sud va esde­ve­nir un atrac­tiu per al nord a l’hora de venir a con­su­mir. Vam esde­ve­nir com­petència. En aquest con­text, les ins­ti­tu­ci­ons del nord no veuen tan con­ve­ni­ent con­tri­buir a millo­rar un trans­port que a la pràctica pot faci­li­tar l’accés a aquesta com­petència.”

Qui hau­ria dit a Puig­bert que al cap de tants anys sig­na­ria un mani­fest con­jun­ta­ment amb els altres qua­tre direc­tors per dema­nar la des­ti­tució de l’actual, Chris­top­her Daniel Per­son. I això que el mateix lloc web de la Casa de la Gene­ra­li­tat con­ti­nua anun­ci­ant que es dedica a fomen­tar les rela­ci­ons “amb la Cata­lu­nya del Nord”. “El con­sell depar­ta­men­tal –rebla Puig­bert– té reco­ne­gut ofi­ci­al­ment el nom de Cata­lu­nya Nord, i al Pertús, a pocs quilòmetres de la fron­tera, hi ha hagut durant molt de temps un car­tell posat pel depar­ta­ment que deia «Ben­vin­guts a la Cata­lu­nya Nord».”

26 de març del 2025, o sigui, avui. Pro­ba­ble­ment Chris­top­her Daniel Per­son és al des­patx del número 1 del car­rer de la Fus­te­ria repas­sant la premsa. Pot­ser lle­girà aquesta crònica i es pre­gun­tarà: “Car­tell? Quin car­tell?”