Societat

El món casteller alça el teló

Comença l’espectacle casteller amb cares noves al capdavant de formacions importants i les forces renovades perquè l’afició pugui gaudir d’una gran campanya. Enguany hi ha Concurs de Castells a Tarragona (5 d’octubre), un esdeveniment culminant i un atractiu afegit molt important per a la temporada que dimecres, tot coincidint amb la diada de Sant Jordi, obrirà de manera definitiva el calendari regular d’actuacions.

La nau amb més cavalls de potència entre la cinquantena de colles que integren el mapa casteller actual, els Castellers de Vilafranca, estrena capità. David Miret, un home bregat i carismàtic, substitueix Lluís Esclassans amb la premissa bàsica de “l’autoexigència, un estímul que ens ha de fer més forts per afrontar les estructures més difícils”. En aquest sentit, Miret preveu el 3 de 9 amb l’agulla, un castell inèdit que es podria convertir en la gran novetat de la gamma del 2008, com una empresa “molt complicada i que no acabo de tenir clar quin dia podríem intentar-la, i menys a Tarragona, on hi haurà massa pressió i on nosaltres volem guanyar el nostre quart Concurs consecutiu”. Això i “descarregar el 3 de 10 d’una punyetera vegada”, són els dos grans reptes que s’han fixat a Cal Figarot.

Però si a dia d’avui a Vilafranca encara no es pensa en el “tres amb l’agulla”, a Valls tampoc els fa perdre el son. Tot i que alguns analistes consideren que aquest castell podria decantar la balança del Concurs (puntua més que el 4 de 9 amb l’agulla), el cert és que els components de la Colla Vella ja n’han tingut prou aquest hivern amb la notícia imprevista que Raül Martín decidís deixar de ser el seu cap de colla.

Canvi sense transició
Calia, amb caràcter d’urgència, trobar un substitut i, finalment, aquest serà Rafael Pena, un veterà casteller el perfil del qual, segons el president de l’entitat, Ivan Rodon, “pot contribuir a fer que castellers que fa temps que no veiem, ara tornin a venir”. Rodon té clar que per a la Vella “la paraula transició no existeix, i menys en un any de Concurs, cosa que vol dir que haurem de posar-hi tots els sentits i les ganes per mirar de guanyar-lo”. La Vella no triomfa a Tarragona des del 2000, quan hi va carregar el 3 de 10.
La tercera en discòrdia, amb alguna opció d’aspirar a la victòria a Tarragona –si més no per història i palmarès–, hauria de ser la Colla Joves Xiquets de Valls. La clau perquè els vermells completin una bona campanya és que comencin forts. Així ho veu el seu màxim responsable, Pere Rico, que continua al capdavant de la colla amb la confiança que els seus donaran la talla. Tot i amb això, Rico prefereix tocar de peus a terra i no fer volar coloms: “El nostre gran problema a resoldre ha de ser la tripleta i, a partir d’aquí, no renunciem a res i sobre el que hagi de venir després ja tindrem temps de decidir-ho”.

Terrassa vol recuperar el 4 de 9
Alliberats dels condicionats del certamen tarragoní, ja que no hi prenen part, els Minyons de Terrassa han dissenyat un full de ruta ambiciós, “que passa per continuar amb el procés de rejoveniment dels pisos inferiors dels nostres troncs, que ja vam iniciar l’any passat”, segons explica Lluís Mayolas, que complirà el seu segon any com a màxim responsable dels terrassencs. Quant a castells concrets, Mayolas no amaga que li faria “una il·lusió molt especial recuperar el 4 de 9 net, justament ara que farà deu anys que el vam descarregar per primera vegada a Girona”.

La il·lusió dels Capgrossos
Precisament, la il·lusió és el gran capital amb què compta Lluís Feliu, un altre cap de colla debutant, per dirigir els Capgrossos de Mataró en un exercici que podria ser molt especial per als del Maresme si, finalment, aquest col·lectiu ja madur i ja molt enfortit s’atreveix a fer el pas definitiu cap als castells de gamma extra.

Pel que fa a les altres dues agrupacions que l’any passat van aconseguir els galons de 9, els Xiquets de Tarragona i els Castellers de Barcelona, els seus esforços estaran encaminats precisament a poder repetir aquesta magnitud, a la qual, d’entrada, tampoc no hi renuncien formacions com els Castellers de Sants, que tan bé ho van fer en la campanya anterior, o la mateixa Colla Jove Xiquets de Tarragona, que juga amb el compromís de recuperar els castells de 9 pisos.

8.000 castellers a les places
En definitiva, mantenir el nivell assolit i, si fos possible, millorar-lo és el que pretenen totes les colles. Algunes ja fa algunes setmanes que escalfen motors amb actuacions menors i d’altres no començaran fins una mica més endavant. Sigui com vulgui, des de dimecres i fins a l’últim cap de setmana del mes de novembre, regularment, cada cap de setmana hi haurà jornada castellera amb més de 8.000 castellers omplint les places del país.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.