Salut

Ramon Cunillera

Gerent de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS)

“Hem de reenfocar els hospitals cap al tipus de malalt que veiem”

“En el nou hospital de Calella no només es preveuen més metres. També s’actualitzaran instal·lacions i, per tant, també tecnologia”

“Els nostre professionals venen a créixer. Hem de ser capaços de poder fer més recerca, docència i innovació”

El 70% dels llits d’aquest centre hospitalari estan ocupats per gent que té més de 70 anys
L’impacte ambiental del sistema sanitari és bestial i l’hem descobert ara fa relativament poc
No podem entomar l’obra del nou hospital si no fem primer l’aparcament previst a Can Saleta

L’any 2030 és la data defi­ni­tiva que ha donat el Depar­ta­ment de Salut per inau­gu­rar l’ampli­ació de l’hos­pi­tal de Cale­lla. La Cor­po­ració de Salut del Maresme i la Selva (CSMS), que ges­ti­ona també l’hos­pi­tal de Bla­nes i onze equi­pa­ments sani­ta­ris més, ha posat en marxa un pla estratègic per als pro­pers tres anys amb la vista posada en el nou futur del cen­tre hos­pi­ta­lari que dona ser­vei a dues comar­ques. Els objec­tius pri­o­ri­ta­ris del pla: l’acces­si­bi­li­tat de l’usu­ari, la inno­vació i la sos­te­ni­bi­li­tat.

Segur que tin­drem nou hos­pi­tal el 2030?
Tenim par­tida pres­su­postària, tenim un pro­jecte exe­cu­tiu i una direcció d’obres que ja han estat con­cur­sa­des i que s’exe­cu­ta­ran entre els anys 2025 i 2026. El con­curs d’obres es pot resol­dre d’aquí a 4 o 5 mesos. El 2027 tin­drem qui farà l’obra, perquè el pro­jecte ja estarà apro­vat, i els arqui­tec­tes els tin­drem aquí asse­guts amb nosal­tres. Una obra que s’ha d’exe­cu­tar en tres anys. Mai no hem estat tan a prop de tenir un pro­jecte que de veri­tat està con­so­li­dat amb una par­tida pres­su­postària i amb ganes, per part de totes les admi­nis­tra­ci­ons, de fer-lo.
Par­lem d’una obra necessària per a l’actual hos­pi­tal o impres­cin­di­ble?
Impres­cin­di­ble. Aquest hos­pi­tal s’ha que­dat enrere. Ens falta espai per a tot. El pro­jecte no només pre­veu més metres d’ins­tal·laci­ons. És fer més metres i és actu­a­lit­zar ins­tal·laci­ons, i, per tant, també actu­a­lit­zar tec­no­lo­gia. A vega­des l’actu­a­lit­zació de tec­no­lo­gia, quan no ve acom­pa­nyada d’obra nova, és molt més lenta. Cada any no pots com­prar-ho tot i el que hem fet fins ara és anar com­prant a poc a poc. Hem fet coses impor­tants, com ara reno­var els ser­veis de radi­o­lo­gia, de radi­o­di­agnòstic o diagnòstic per la imatge amb màqui­nes d’última gene­ració als dos cen­tres de Cale­lla i Bla­nes. Això ha pogut ser gràcies als fons euro­peus, que ens han aju­dat molt a poder fer la inversió, però la resta de diners els hem hagut de posar nosal­tres, evi­dent­ment. Però tenim capa­ci­tat d’endeu­ta­ment. Segur que tec­nològica­ment el nou hos­pi­tal apor­tarà més coses, però fins que arri­bin estem obli­gats a anar millo­rant.
Ser­veis com l’hos­pi­tal de dia també se’n bene­fi­ci­a­ran.
Cale­lla s’ha que­dat amb un hos­pi­tal de dia que és molt petit. Cada vegada més, la feina que abans es feia amb els ingres­sats, ara es fa amb els ambu­la­to­ris. La gent ve aquí, es tracta i se’n va cap a casa. Per donar aquest ser­vei neces­si­tes un espai ade­quat, com ara el que tenim a Bla­nes, que es va fer nou fa pocs anys. Tenim pre­vist fer el nou equi­pa­ment aquest any i el volem tenir aca­bat abans de l’estiu. Seran 20 pla­ces per rebre tots els trac­ta­ments, ambu­la­to­ris, matins i tar­des. Ara, encara hi ha malalts que han de mar­xar fora i han d’anar a Can Ruti o a altres hos­pi­tals a fer alguns trac­ta­ments.
I tot es fa amb la pers­pec­tiva que encai­xarà amb les noves ins­tal·laci­ons?
Algu­nes es que­da­ran com a tals. L’hos­pi­tal de dia, per exem­ple, no s’haurà de fer amb el nou hos­pi­tal perquè ja l’hau­rem resolt abans. Però en canvi, hi ha altres espais que sí. Per exem­ple, el bloc quirúrgic, actu­al­ment inte­grat per qua­tre sales d’ope­ra­ci­ons que fun­ci­o­nen matí i tarda, serà del tot nou. Què farem amb el bloc quirúrgic actual? El trans­for­ma­rem en la zona dels gabi­nets diagnòstics on es faran les endoscòpies, les bron­coscòpies... Farem tots els trac­ta­ments, pro­ves diagnòsti­ques i pro­ves terapèuti­ques. El bloc quirúrgic nou comp­tarà amb nou quiròfans, l’àrea de reha­bi­li­tació i la cirur­gia sense ingrés. Per això quan expli­quem l’obra nova, expli­quem que hi haurà 18.000 metres qua­drats nous més la remo­de­lació de tot l’edi­fici C.
Per què és tan impor­tant el pla estratègic?
Perquè qual­se­vol orga­nit­zació, i encara més aques­tes que són tan grans, neces­sita saber on vol anar a parar. Les orga­nit­za­ci­ons no són només les parets. És a dir, les parets con­di­ci­o­nen els espais ade­quats per fer les coses, però qui fa les coses són les per­so­nes, són els pro­fes­si­o­nals. Per tant, l’orga­nit­zació, sobre­tot, són els pro­fes­si­o­nals. A la gent l’hem d’enco­rat­jar a fer les coses d’una deter­mi­nada manera per anar a parar a un lloc. Em pre­gun­ten mol­tes vega­des si té sen­tit o no té sen­tit. És clar que en té, i molt! El pri­mer de tot és donar ser­vei al ter­ri­tori. Però ha d’anar molt més enllà, això, perquè els pro­fes­si­o­nals que hi tre­ba­llen no venen només a donar ser­vei a la comarca. La gent ve a créixer pro­fes­si­o­nal­ment, també i estem obli­gats a donar-los aquesta opor­tu­ni­tat. Hem de ser capaços de poder fer més recerca, docència i inno­vació. Hem de fer que la gent s’il·lusi­oni en pro­jec­tes pun­ters. Aquí, a la comarca, fem coses molt interes­sants en atenció domi­ciliària, atenció mater­noin­fan­til...Hi ha temes en els quals som molt bons i la gent que hi tre­ba­lla, se sent molt orgu­llosa. Més ben dit, atra­iem bons pro­fes­si­o­nals perquè saben que venen a parar a un equip que fa la feina molt ben feta. Amb altres coses no estem igual, segu­ra­ment no, i no tenim aquesta capa­ci­tat d’atracció; doncs el que hem de fer és escam­par-ho. Per fer tot això ho, però, hem de posar una mica d’ordre, i això és el que fan una mica els plans estratègics. Però no només això.
També millo­rar la inter­con­nexió dels dife­rents cen­tres de la Cor­po­ració?
Exacte, per poder opti­mit­zar la gestió del ter­ri­tori. Faci­li­tar la con­nexió entre els dife­rents cen­tres i la con­nexió entre els dife­rents nivells. Cada vegada és més com­pli­cat, això. Per què? Perquè les malal­ties afec­ten gent més gran i que té no una, sinó diver­ses malal­ties cròniques. El 70% dels llits d’aquest hos­pi­tal els ocupa gent que té més de 70 anys. La gent que és gran i que té pato­lo­gia crònica neces­sita con­tinuïtat d’assistència, una assistència de pro­xi­mi­tat que li pro­por­ci­ona una atenció primària. Ara mateix, quan tenen neces­si­tat de venir a l’hos­pi­tal perquè se’ls ha rea­gu­dit­zat la seva malal­tia, ingres­sen uns pocs dies i després segur que l’atenció intermèdia és la que millor els ani­ria. Perquè no és una qüestió d’inten­si­tat de cures, sinó que és una qüestió de cures en si matei­xes. Els hos­pi­tals d’aguts ser­vei­xen perquè t’ope­rin, perquè et canviïn un genoll o un maluc o perquè si tens una frac­tura te la curin. Però perquè l’hos­pi­tal d’aguts es pre­o­cupi per què neces­si­taràs el dia que mar­xis, cal que ens orga­nit­zem dife­rent.
Com es fa?
Això cor­res­pon a l’atenció intermèdia. Neces­si­tem reen­fo­car els hos­pi­tals cap a cen­tres adap­tats al tipus de pato­lo­gia i de malalt que veiem. Hem d’anar can­vi­ant la pers­pec­tiva que la con­tinuïtat de l’assistència a malal­ties cròniques és molt més impor­tant que l’assistència en un moment deter­mi­nat amb una agu­dit­zació. Bàsica­ment perquè l’agu­dit­zació ja la sabem fer. Donar oxi­gen i antibiòtic i diurètic a una per­sona que té una insu­ficiència cardíaca i que es refreda i fa una pneumònia, això ho sabem fer. I se’n surt tot­hom, o gai­rebé tot­hom. El pro­blema no és com se’n surt. El pro­blema és que quan se’n surti haurà bai­xat dos esgla­ons en la seva capa­ci­tat de ser inde­pen­dent. Quan arribi a casa, tindrà una sèrie de neces­si­tats que abans no tenia i d’això ens n’hem de pre­o­cu­par. De com fem que aquesta per­sona després s’adapti al medi d’una forma natu­ral i no ens hagi de tor­nar a venir a veure a urgències al cap de qua­tre dies, que és el que a vega­des passa. Els hos­pi­tals de pro­xi­mi­tat tenim l’obli­gació de fer-ho.
Qua­li­tat assis­ten­cial i inno­vació, però també sos­te­ni­bi­li­tat. Per què?
Perquè l’impacte ambi­en­tal del sis­tema sani­tari és bes­tial i l’hem des­co­bert ara fa rela­ti­va­ment poc. Però pen­seu que amb la gestió de resi­dus ja ho intuíem perquè és impres­si­o­nant la quan­ti­tat de resi­dus que gene­rem diària­ment. Però és que, més enllà d’això, l’impacte ambi­en­tal és, pel nos­tre con­sum energètic, molt gran. L’empresa que més con­sum energètic fa a la comarca, amb diferència, és l’hos­pi­tal. Un exem­ple. Cada prova feta amb la res­sonància magnètica, que està 20 minuts fun­ci­o­nant per tenir la imatge inte­rior d’una per­sona, dona­ria llum a un habi­tatge durant pràcti­ca­ment quinze dies! La quan­ti­tat de gent que es mou també és ingent. Aquí tenim 2.100 tre­ba­lla­dors i tot­hom es des­plaça des de casa seva, bé amb trans­port públic, bé amb cotxe propi, amb el con­sum de CO2 que suposa. També hem d’escal­far i refri­ge­rar les ins­tal·laci­ons segons l’època de l’any, perquè avui en dia seria impen­sa­ble no dis­po­sar-ne, i això con­su­meix moltíssima ener­gia.
Par­lem d’un docu­ment en el qual han par­ti­ci­pat més de 500 per­so­nes. Això és com­pli­cat per arri­bar a con­sen­sos, no?
És llarg. Més que per arri­bar a con­sen­sos, per reco­llir les dife­rents sen­si­bi­li­tats. Pen­seu que aquesta idea de com volem fer l’hos­pi­tal del futur ha de que­dar ben resolta. No és el mateix que ho pre­gun­tis a l’expert de nefro­lo­gia, a l’alcalde o al direc­tor del Ser­vei Català de la Salut. Cadascú tindrà una mirada específica, però tots han de ser pre­gun­tats. I així ha estat. Hem pre­gun­tat a la gent i sobre­tot hem pre­gun­tat als pro­fes­si­o­nals. Pen­seu que encara que tot­hom ens veu des de fora com un únic edi­fici, hi con­vi­uen rea­li­tats molt diver­ses. Un hos­pi­tal no deixa de ser un hotel d’enti­tats. No té res a veure l’hos­pi­tal des de la rea­li­tat dels ser­veis quirúrgics que des dels mèdics, o l’hos­pi­tal de dia o de nit, o l’hos­pi­tal que veu un por­ta­lli­te­res, o l’hos­pi­tal que veu un cap de ser­vei. Tots són hos­pi­tals dife­rents i en canvi tots vivim entre les matei­xes parets. Per cap­tar l’opinió de tots vam tre­ba­llar amb grups focals i vam inten­tar que aquests grups fos­sin mul­ti­dis­ci­pli­na­ris.
L’hos­pi­tal actual està ubi­cat al mig de la ciu­tat, a tocar de la car­re­tera N-2. Suposo que s’ha tin­gut en compte com pot afec­tar la mobi­li­tat una ampli­ació com la que es farà.
Sí, aquest va ser un tema que es va par­lar a bas­ta­ment, sobre­tot amb l’Ajun­ta­ment. Pen­seu que, a més, l’N-2 que passa per davant de l’hos­pi­tal és de les parts més estre­tes de l’N-2. Amb aquesta idea ens car­re­guem l’edi­fici B, el cone­gut com “l’edi­fici de les mon­ges”, en forma d’L. Per què va a terra? Per poder fer la car­re­tera més ampla i poder habi­li­tar una plaça davant de l’entrada de l’hos­pi­tal. Per a l’accés al pàrquing, quan vas en sen­tit Girona, es farà una nova via que s’ha de fer per sota terra. Els que venen en sen­tit Bar­ce­lona tin­dran accés directe al pàrquing. L’accés de les ambulàncies també serà nou i s’habi­li­tarà des de la car­re­tera d’Hort­sa­vinyà. Els dis­senys estan fets.
El retard del pàrquing de Can Saleta afecta el calen­dari?
Una mica sí que s’ha endar­re­rit, però pel que sem­bla tot s’ha resolt i l’Ajun­ta­ment ja té els diners per adju­di­car l’obra. No podem ento­mar l’obra de l’hos­pi­tal si no fem pri­mer el pàrquing, perquè el pri­mer que ens car­re­guem és part del pàrquing actual i la gent ha de poder dei­xar el cotxe en algun lloc. Sí que ens hem men­jat una mica de marge que teníem, perquè jugàvem amb un any i ara ho fem amb sis mesos. Però res que no es pugui resol­dre.
Perquè impul­sar la ves­sant de docència hos­pi­talària?
Pel què té d’atrac­tiu pel pro­fes­si­o­nal i que per créixer neces­sita poder par­ti­ci­par en recerca i en docència. Si fas docència has de fer recerca. I aquí, ara en aquests moments, tenim for­mació docent pre­grau i post­grau. La pre­grau, més en infer­me­ria que en met­ges, però tenim met­ges i infer­me­res estu­di­ants de la car­rera que venen aquí a fer pràcti­ques, i després tenim tota la for­mació post­gra­du­ada de resi­dents. En aquests moments tenim qua­tre espe­ci­a­li­tats mèdiques i en el futur en voldríem fer més. Ara mateix tenim Medi­cina Interna, Geri­a­tria, Medi­cina de Família i Comu­ni­ta­tria i Trau­ma­to­lo­gia, que hem començat aquest any. En voldríem fer més, però pri­mer has de tenir equips pre­pa­rats per fer-la i capaços de fer-la bé. Hem de donar prous garan­ties al resi­dent per for­mar-lo bé. Les residències són de 4 o de 5 anys cada any, i més de 5. Per tant, clar, en 5 anys tindràs 5 resi­dents, no en tindràs un, no, en tindràs 5, un cada any. Això és una fei­nada, i és una fei­nada per a la qual els equips s’han de pre­pa­rar. Però por­tar docència i recerca a l’hos­pi­tal és clau, és molt impor­tant. És un dels motius per als quals se’ns acos­tarà gent bona.
Aquesta dis­tri­bució de ser­veis que s’ha començat fa temps entre Cale­lla i Bla­nes es man­tindrà en la nova etapa?
L’estu­di­a­rem, perquè el futur dels hos­pi­tals dependrà de la seva capa­ci­tat. Tenim, és cert, un bloc quirúrgic nou de fa un any a Bla­nes que fun­ci­ona molt bé i per tant, segur que hem de seguir fent acti­vi­tat quirúrgica. Sabeu què passa? Si tu tens dos blocs quirúrgics, no és fàcil pen­sar que faràs trau­ma­to­lo­gia als dos llocs, o cirur­gia als dos llocs. Per què? Perquè el cost és molt alt i no pots tenir quiròfans de la mateixa espe­ci­a­li­tat repe­tits dues vega­des. Aquesta dupli­ci­tat és molt cara. En canvi, el que sí que podem fer és con­cen­trar tota la trau­ma­to­lo­gia en un lloc i tota la gine­co­lo­gia, per exem­ple, en un altre. Tot i això, l’atenció ambu­latòria sí que la fem a tot arreu. També inten­tem fer el màxim pos­si­ble cirur­gies sense ingrés. Aquest hos­pi­tal fa un 65% de cirur­gies sense ingrés. Això vol dir que el 65% dels malalts que són ope­rats no ingres­sen, se’n van a casa a la nit. Inten­ta­rem man­te­nir aquest per­cen­tatge. Això és una cosa, i l’altra cosa és que quan ingres­sen el període post quirúrgic inten­tem escurçar-lo el màxim pos­si­ble per ells i per nosal­tres. Per ells, per segu­re­tat, perquè l’hos­pi­tal no és un lloc per que­dar-se a viure. Tot malalt que pot mar­xar als tres dies no cal que se n’esti­gui sis. I els cirur­gi­ans, trau­matòlegs, uròlegs...cada vegada pau­ten millor el post quirúrgic i el post quirúrgic s’escurça.
El nou hos­pi­tal resoldrà aque­lles espe­ci­a­li­tats que ara mateix no es trac­ten a Cale­lla?
No hem d’espe­rar un nou hos­pi­tal per tenir equi­tat d’accés a espe­ci­a­li­tats que tenen pocs pro­fes­si­o­nals. El pro­blema més impor­tant de no dis­po­sar de totes les espe­ci­a­li­tats que voldríem amb el nom­bre d’espe­ci­a­lis­tes que voldríem és que no n’hi ha prous. A Cata­lu­nya tenim 60 hos­pi­tals i els hem d’omplir amb espe­ci­a­li­tats. Les noves gene­ra­ci­ons de pro­fes­si­o­nals mèdics no cobrei­xen els espais que dei­xen les gene­ra­ci­ons que es van jubi­lant. El recanvi gene­ra­ci­o­nal és lent. Em pre­guntàvem l’altre dia si ens fan falta més met­ges. Jo tinc dub­tes i ho dic de veri­tat. Que ens fan falta mol­tes més infer­me­res, segur, però molts més met­ges no ho és tant. Fa falta repar­tir-los i dis­tri­buir-los millor, espe­ci­al­ment a les comar­ques i no tant a Bar­ce­lona. Al metge que ve de Bar­ce­lona a comar­ques no li ha de sem­blar que és un càstig, ha de tenir opor­tu­ni­tats de pro­moció Què hem fet fins ara i què farem? Inten­tar ajun­tar hos­pi­tals a l’hora de fer equips espe­ci­a­lis­tes més grans. És més fàcil fer venir un digestòleg a fer tot Maresme que no fer-lo venir només Cale­lla. I això és el que estem fent.
L’arri­bada de molts met­ges estran­gers ha aixe­cat sus­picàcies tant dins del sec­tor com entre els matei­xos paci­ents.
Ho sé, ho sé. En el nos­tre cas, inten­ten triar els millors dels que es pre­sen­ten. Aquest és un pro­blema d’aquí, és un pro­blema del país. En el sec­tor pri­vat veiem que tots els met­ges que fan guàrdies són estran­gers. Pràcti­ca­ment tots. Aquí a l’hos­pi­tal tenim de tot. La majo­ria de pro­fes­si­o­nals que ens arri­ben, per la faci­li­tat de l’idi­oma, són lla­ti­no­a­me­ri­cans. I que a més a més tenen un pro­blema, perquè el títol amb que arri­ben del seu país aquí no està homo­lo­gat. I par­lem que per acon­se­guir-ho és un procés molt lent i fei­xuc. Això s’hau­ria d’arre­glar, perquè els espe­ci­a­lis­tes estran­gers no poden exer­cir i han de tre­ba­llar a urgències, o a l’àrea ambu­latòria. Cert que venen molts, però n’hi ha que estan més ben for­mats i n’hi ha que menys. Per tant, la nos­tra feina és selec­ci­o­nar els bons. El que no val és aga­far qual­se­vol per omplir el lloc de tre­ball.
Par­lava de l’idi­oma com un aspecte clau per acce­dir a la feina. Pre­ci­sa­ment una de les quei­xes que hi ha és el poc conei­xe­ment del català que tenen els met­ges estran­gers.
Nosal­tres som molt exi­gents en aquest aspecte i tots els pro­fes­si­o­nals han d’enten­dre el català. És a dir, aquí tot­hom que entra ha de tenir un nivell de català ofi­cial. Dit d’una altra manera, qui no enten­gui el català no pot tre­ba­llar a aquesta casa. El que no podem exi­gir és que par­lin en català en fluïdesa, perquè mol­tes vega­des això no és pos­si­ble, perquè sovint o venen de fora, o fa poc temps que hi són. Et poden res­pon­dre en cas­tellà, perquè es aquest país tots som bilingües, però en cap cas t’han de fer can­viar l’idi­oma tu. Aquest és un dels temes inclo­sos dins del pla estratègic .
El perfil

Bregat en la direcció hospitalària

Ramon Cunillera és al capdavant de la gerència de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) des de l’abril del 2023 en substitució de Lluís Franch, que va ser nomenat el juny del 2019. Llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat de Barcelona (UB), és especialista en medicina familiar i comunitària. També és diplomat en sanitat i en gestió de qualitat dels serveis sanitaris per la UB. En la seva trajectòria professional Cunillera va ocupar el càrrec de director assistencial de la CSMS entre els anys 2000 i 2005, prèviament entre els anys 1993 i 1999 va ser director d’Atenció Primària del Consorci Sanitari de la Selva, entitat que més tard, l’any 2000, acabaria sota les sigles de la CSMS. Posteriorment, entre els anys 2006 i 2007, va ser gerent de la Fundació Hospital de Mollet. Del 2008 al 2010 va ser director general de gestió del Consorci Hospitalari de Catalunya i el 2010 es va incorporar com a director general del Consorci de Salut i Social de Catalunya fins al 2013. Aquell any va ser nomenat gerent de la Barcelona Medical Agency fins al 2014 i finalment, des del 2015 va ocupar la gerència del Consorci Sanitari del Maresme, des d’on es gestiona l’hospital de Mataró.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia