Mesures urgents
Tot i tenir el pressupost prorrogat, el govern català ha llançat aquest 2025 un decret llei amb mesures urgents per facilitar l’habitatge
El govern de la Generalitat va aprovar, el mes de febrer d’aquest any, un decret llei que introdueix mesures urgents en matèria d’habitatge i urbanisme per fer front a l’actual situació de dificultats d’accés a l’habitatge residencial.
El nou decret busca, per una banda, mobilitzar el parc d’habitatges buits, introduir noves mesures per regular el mercat de lloguer i fomentar la construcció d’habitatge protegit, entre altres accions.
En la presentació del decret llei, la portaveu del govern, Sílvia Paneque, va anunciar també la futura entrada en funcionament d’un registre de grans tenidors. Aquest concepte inclou les empreses, fons d’inversió o propietaris particulars que tinguin deu pisos o més. Els grans tenidors s’hauran d’inscriure en aquest registre de la Generalitat, i hauran de concretar quants habitatges tenen en propietat.
Segons va anunciar la consellera Paneque, un dels principals objectius d’aquestes mesures és, entre d’altres, acomplir amb la promesa de disposar de 50.000 nous pisos protegits al 2030, i també aconseguir una millor diagnosi i control del mercat immobiliari per part de l’administració, arribant al punt d’imposar una infracció de caràcter greu a les persones que es neguin a subministrar dades a l’administració que permetin saber si els habitatges que té en propietat estan buits o ocupats.
Simplificació de tràmits
Un altre dels objectius del decret és simplificar els tràmits que actualment es demanen en la construcció al voltant de l’habitatge. Per exemple, per accedir a un pis de protecció oficial caldrà fer menys paperassa i es podrà escollir a quina promoció concreta s’aspira.
Per als promotors i constructors també es preveu una reducció de la feixuga càrrega administrativa que comporta qualsevol operació immobiliària. Així, a partir d’ara es permet iniciar la construcció d’habitatges de promoció pública amb una llicència bàsica acompanyada d’un projecte bàsic, sense necessitat de tenir abans la llicència urbanística completa i les autoritzacions corresponents. Aquestes ja es podran tramitar durant les obres. A més, el termini màxim per resoldre la llicència bàsica en aquest tipus de promocions és ara d’un mes.
També s’ha reduït la cessió d’aprofitament urbanístic en els casos dels promotors socials sense ànim de lucre, per tal d’incentivar la construcció d’habitatge de protecció pública s’ha decidit agilitar la conversió de sòl urbanitzable no delimitat en solar apte per a la construcció, i se simplifica la publicitat dels processos urbanístics dels municipis, per tal de facilitar la consulta telemàtica a tots els agents interessats en els processos urbanístics, incloent-hi també el foment de la participació ciutadana.
Any clau
Les mesures arriben en un moment d’un gran dinamisme en el sector de l’habitatge, clau en l’evolució dels pròxims anys.