Ciència

Els aranzels dels EUA encareixen l’ús de la IA

Les noves tarifes comercials afecten l’acer, l’alumini i els xips per a centres de dades d’IA

Brussel·les respon amb un ambiciós pla per liderar la nova era europea de la IA

Els costos elevats poden frenar la innovació, inversió i l’ús en empreses i usuaris

La intel·ligència arti­fi­cial ha pas­sat de ser una pro­mesa de futur a una rea­li­tat quo­ti­di­ana. A hores d’ara, molts ciu­ta­dans uti­lit­zen assis­tents com ChatGPT o Gemini per resol­dre dub­tes, redac­tar tex­tos o pla­ni­fi­car un viatge. També pro­li­fe­ren eines visu­als com Adobe Express o Canva, que per­me­ten crear imat­ges, mems o con­tin­guts per a xar­xes soci­als en qüestió de segons. A vega­des, les fun­ci­o­na­li­tats gratuïtes són sufi­ci­ents. Però, tant en l’àmbit domèstic com en l’empre­sa­rial, el model de subs­cripció s’imposa. I tot indica que aquests ser­veis podrien enca­rir-se aviat. La raó? L’onada d’aran­zels impul­sada pels Estats Units que amenaça amb dese­qui­li­brar l’eco­no­mia digi­tal glo­bal i, de retruc, posar fre a l’expansió de la IA.

Una guerra aran­zelària que col­peja per sor­presa

Les mesu­res pro­tec­ci­o­nis­tes de l’admi­nis­tració Trump han posat en el punt de mira sec­tors clau per al des­ple­ga­ment de la intel·ligència arti­fi­cial: l’acer, l’alu­mini i els semi­con­duc­tors. Mate­ri­als essen­ci­als per cons­truir i man­te­nir cen­tres de dades, les autènti­ques fàbri­ques digi­tals on s’allot­gen i pro­ces­sen els models d’IA. Segons el Wall Street Jour­nal, els nous aran­zels difi­cul­ta­ran i enca­ri­ran la cons­trucció d’aques­tes infra­es­truc­tu­res, que afec­ten l’estruc­tura física i els sis­te­mes de refri­ge­ració, bas­ti­dors de ser­vi­dors o cana­lit­za­ci­ons de cable­jat.

Les con­seqüències van més enllà. La indústria dels semi­con­duc­tors, espe­ci­al­ment les GPU d’alt ren­di­ment dis­se­nya­des per a IA, també pateix l’impacte. Tot i que alguns xips en que­den exclo­sos, les cade­nes de sub­mi­nis­tra­ment són tan glo­bals i inter­con­nec­ta­des que qual­se­vol dis­torsió acaba afec­tant tot el sec­tor. “Si cons­truir cen­tres de dades és més car, també ho serà ope­rar-hi sis­te­mes d’IA”, adver­tia Muddu Sud­hakar, CEO d’Aisera.

Les grans tec­nològiques són les pri­me­res dam­ni­fi­ca­des. Apple, tot i no haver apos­tat tan fort per la IA com rivals com Micro­soft, Meta o Goo­gle, ha vist com el seu valor a borsa es des­plo­mava. Només en una set­mana, la com­pa­nyia de Cuper­tino ha per­dut cen­te­nars de milers de mili­ons de dòlars en capi­ta­lit­zació, i ha dei­xat de ser la firma més valu­osa del món. El motiu? La nova tarifa del 104% sobre les impor­ta­ci­ons pro­ce­dents de la Xina, a la qual s’han sumat altres aran­zels a països com el Viet­nam, l’Índia o Taiwan, on Apple té una part sig­ni­fi­ca­tiva de la seva pro­ducció.

Els ana­lis­tes coin­ci­dei­xen: tot això posarà pressió sobre els preus. Apple podria veure’s forçada a apu­jar tari­fes o reduir mar­ges, men­tre el con­su­mi­dor final pateix l’impacte. Les ven­des d’iPho­nes s’han dis­pa­rat als Estats Units en pre­visió d’una immi­nent pujada de preus.

Europa no es queda de braços ple­gats

La para­doxa és fla­grant: men­tre la IA es pre­senta com una eina per aug­men­tar la pro­duc­ti­vi­tat, impul­sar l’eficiència i acce­le­rar la inno­vació, les deci­si­ons pro­tec­ci­o­nis­tes poden tenir l’efecte con­trari. Europa ha deci­dit no que­dar-se de braços ple­gats. En un movi­ment estratègic anun­ciat aquest dime­cres, la Comissió Euro­pea ha llançat l’AI Con­ti­nent Action Plan, una ini­ci­a­tiva ambi­ci­osa per posi­ci­o­nar el con­ti­nent com a líder mun­dial en IA. El pla pre­veu la cre­ació de 13 fàbri­ques d’IA al vol­tant dels superor­di­na­dors euro­peus, així com la posada en marxa de fins a cinc giga­fac­to­ries d’IA, amb una capa­ci­tat de pro­ces­sa­ment qua­tre vega­des supe­rior a l’actual. A més, pre­veu noves lleis, com el Cloud and AI Deve­lop­ment Act, una estratègia per a l’adopció d’IA en sec­tors estratègics, i un paquet de mesu­res per cap­tar i rete­nir talent d’alt nivell. L’objec­tiu és clar: trans­for­mar les indústries tra­di­ci­o­nals i l’excel·lent base científica d’Europa en motors potents d’inno­vació. Amb aquest pla, Brus­sel·les espera con­tra­res­tar l’ofen­siva nord-ame­ri­cana i garan­tir l’auto­no­mia estratègica euro­pea en un àmbit clau per al futur econòmic i tec­nològic del con­ti­nent.

El futur imme­diat és incert. Les empre­ses espe­ren nous senyals des de Was­hing­ton, Brus­sel·les i Pequín. Els con­su­mi­dors, empre­ses i empre­ne­dors, pen­dents de saber si les eines que han començat a incor­po­rar als seus flu­xos de tre­ball esde­vin­dran més cares o menys acces­si­bles. I la tec­no­lo­gia, com tan­tes altres vega­des, queda atra­pada entre les ten­si­ons d’un món en dis­puta.

Inversió i inno­vació, en risc

Les Big Tech havien promès inver­si­ons mul­ti­mi­lionàries en IA, des­ti­na­des a desen­vo­lu­par nous models, opti­mit­zar pro­ces­sos i cons­truir més cen­tres de dades. Però aquesta tendència s’ha fre­nat. Micro­soft ja ha con­ge­lat diver­sos pro­jec­tes d’infra­es­truc­tura tant als EUA com a Europa. El motiu són els cos­tos ele­vats i la incer­tesa en la col·labo­ració amb Ope­nAI.

Un informe del banc d’inversió mul­ti­na­ci­o­nal dels Estats Units TD Cowen indica que aquest fre en les inver­si­ons pot tenir efec­tes col·late­rals en la recerca i el desen­vo­lu­pa­ment de nous pro­duc­tes. També les star­tups podrien veure’s greu­ment afec­ta­des, ja que el capi­tal risc està reple­gant-se en espera d’un esce­nari més esta­ble. La por a inver­tir es pro­paga, i això pot fre­nar l’apa­rició de noves ini­ci­a­ti­ves en IA, espe­ci­al­ment les més dis­rup­ti­ves.

JP Mor­gan ja estima que hi ha un 60% de pos­si­bi­li­tats que els Estats Units entrin en recessió el 2025. En con­tex­tos econòmics adver­sos, les empre­ses pri­o­rit­zen la segu­re­tat finan­cera davant la inno­vació. Si es com­plei­xen les pre­vi­si­ons de JP Mor­gan, que estima una cai­guda del PIB nord-ame­ricà de l’1% en el ter­cer tri­mes­tre del 2025, el pano­rama esde­vindrà encara més negre.

Fabri­car iPho­nes als EUA: un somni gai­rebé impos­si­ble

Aques­tes con­di­ci­ons podrien dei­xar la IA en un estat d’estan­ca­ment o, pit­jor encara, de retrocés. Un sec­tor que neces­sita grans volums de dades, infra­es­truc­tu­res robus­tes i inver­si­ons sos­tin­gu­des per avançar es pot veure fre­nat per deci­si­ons comer­ci­als i polítiques de curta volada.

La Casa Blanca ha començat a defen­sar la idea de por­tar la pro­ducció de dis­po­si­tius com l’iPhone als Estats Units. Però la rea­li­tat és molt més com­plexa. La cadena de sub­mi­nis­tra­ment glo­bal que Apple ha creat durant dècades no es pot tras­lla­dar fàcil­ment. Els seus com­po­nents pro­ve­nen de dese­nes de països, amb una logística opti­mit­zada per a la velo­ci­tat i el cost. Repro­duir aquest sis­tema a Amèrica del Nord reque­ri­ria una inversió faraònica i una infra­es­truc­tura pràcti­ca­ment ine­xis­tent.

Mal­grat algu­nes inver­si­ons pun­tu­als —com la fabri­cació de micro­xips a Ari­zona amb TSMC—, no hi ha indi­cis de cap tran­sició real cap a la pro­ducció mas­siva als EUA. Fins i tot el mateix Trump admet que cal­dria una recon­versió total del sec­tor indus­trial, inclo­ent ports, mà d’obra i trans­port. A curt ter­mini, la fabri­cació domèstica no és una solució via­ble per a Apple ni per a la majo­ria de fir­mes tec­nològiques.

Actualitat

Polèmica pel rendiment del nou Llama 4 de Meta

Meta ha presentat Llama 4 amb molt bones puntuacions als rànquings d’IA, però la versió pública no iguala els resultats del model “experimental” usat en els tests. Diverses veus crítiques apunten a possibles trampes. Meta ho nega, addueix la lletra menuda del llançament d’aquesta setmana, i diu que la versió pública s’ajustarà aviat.

Midjourney llança el model v7 amb novetats

Midjourney presenta el model v7 amb més qualitat, personalització i un nou mode “esborrany” que genera imatges deu cops més ràpid a meitat de preu. També estrena control per veu. El sistema aprèn gustos visuals de l’usuari i millorarà cada setmana amb noves funcions.

Nova Reel 1.1: Amazon entra fort en el vídeo IA

Amazon actualitza Nova Reel, el seu generador de vídeo amb IA, que ara crea clips de fins a dos minuts amb múltiples escenes. Disposa de dos modes: automàtic i storyboard. Tot i les millores, no revela les dades d’entrenament, fet que genera dubtes ètics i legals.

El govern espanyol reactiva les ajudes a la IA

Després de cancel·lar el pla anterior, el Ministeri de Ciència i Universitats presenta noves ajudes per a la recerca en IA amb 31 milions ampliables fins als 36. Ara els projectes podran durar fins a quatre anys i s’haurà de col·laborar entre centres. Els investigadors hauran de presentar noves propostes.

Google ja permet fer cerques amb la càmera

El nou AI Mode de Google permet fer cerques amb fotos o imatges de la càmera. Entén objectes, colors i relacions dins de l’escena, i ofereix respostes detallades gràcies a Gemini i Lens. De moment, només disponible als Estats Units per a usuaris del pla AI Premium o el programa Labs.

El cercador Bing estrena Copilot Search

Microsoft presenta Copilot Search , el seu nou cercador amb IA dins de Bing. Combina respostes generatives amb enllaços i fonts ben citades, per oferir respostes clares i ràpides. Amb disseny renovat i suggeriments útils, és el seu intent més ambiciós per plantar cara al Google Search amb IA.

Copilot es renova amb memòria personalitzada

Microsoft renova el seu assistent Copilot amb memòria personalitzada, visió en temps real i capacitat d’actuar en webs. Ara pot reservar restaurants o comprar bitllets per a tu, crear pòdcasts automàtics i organitzar idees amb Pages. Un pas ferm per competir amb ChatGPT i liderar la nova generació d’IA.

La IA d’Elon Musk Grok arriba a Android

Grok, la IA d’Elon Musk, ja té app pròpia per a Android i supera els 10 milions de descàrregues. A més de ser un chatbot, reconeix fotos, fa recerques profundes i treu informació en temps real de la xarxa social X (Twitter). És multimodal i ja competeix amb ChatGPT, Gemini i Copilot al mòbil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.