societat
Les patronals de residències demanen un suplement de crèdit per millorar les condicions laborals
Les patronals del sector social d’atenció a les persones ha fet una crida “urgent” al govern i als grups parlamentaris perquè presentin i aprovin un suplement de crèdit pressupostari per millorar les condicions laborals i l’equiparació salarial dels professionals en l’àmbit d ela dependència.
“La manca de pressupostos no ha de ser un escull per dignificar un àmbit que hauria de ser el quart pilar de l’estat del benestar”, asseguren un comunicat. Les organitzacions veuen “totalment insuficient” l’increment de tarifes dels serveis socials del 5% proposat per l’executiu i creuen que hauria d’arribar al 10%. Per això reclamen un “pacte de país per poder fer front a la demanda de servei en aquest àmbit social. “El sector diu prou”, afirmen en el comunicat firmat per vuit organtzacons empresarials
Les entitats recorden que les projeccions de cara al 2030 preveuen que faran falta 20.000 professionals per atendre la demanda de persones grans amb dependència degut a l’envelliment de la població. Per això reclamen “uns sous dignes” i que se’ls consideri “el quart pilar de l’estat del benestar”. “Calen persones formades, amb vocació i que vulguin treballar en aquest sector. Per aconseguir-ho, és essencial poder-los pagar sous més dignes”, insisteixen.
“És imprescindible i molt urgent fer aquest esforç per revertir una situació que no pot demorar-se més, i que està afectant directament un dels col·lectius més vulnerables del nostre país: les persones que necessiten cures i ajuda en el seu dia a dia no les podem abandonar per manca d’acord polític”, puntualitzen.
El comunicat el firmar l’Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES). l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), l’Associació de Centres d’Atenció a la Dependència (ACAD), el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), els Centres Socio-sanitaris Catòlics de Catalunya (CESOCAT), la Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, la Unió Catalana d’Hospitals (UCH) i la Unió de Petites i Mitjanes Residències (UPIMIR).