Del ram del totxo i desnonat
Economia
La família de Lleida Esquerra-Bayo se sent superada per la crisi econòmica, decebuda per l'entitat que va finançar la seva hipoteca i marginada per les administracions, de les qual no han rebut cap solució.
Fins al gener d'aquest any, els ingressos de la llar provenien del sector immobiliàri. Aleshores, quan la bombolla començava a esquerdar-se –no només de portes endins, sinó també de cara al públic– Xavier Esquerra va haver de traspassar la seva part del negoci per 0 euros. "No fèiem altra cosa que pagar: pagar la llum, pagar el lloguer, pagar els impostos, i a la immobiliària no veníem pisos perquè les entitats financeres ja no donaven crèdits", explica.
Sense feina –sense nòmina– el matrimoni, de 55 i 46 anys, no va poder assumir la hipoteca de 1.100 euros mensuals del pis, on viuen des del maig del 2005. Tot i que sempre havien informat de la seva situació econòmica a Caixa Sabadell, tres mesos després del primer impagament va arribar l'avís de desnonament. L'entitat va denegar a la parella l'opció d'ampliar la hipoteca, que representava el 60% del valor de l'habitatge, i l'alternativa de quedar-se com a llogaters es va descartar perquè no havien pagat ni l'IBI ni la comunitat de propietaris. Més endavant, Caixa Sabadell es va adjudicar el pis pel 50% del valor del deute, tal com permet la llei.
Ara mateix, la família, amb dos fills de 10 i 8 anys, se sustenta gràcies a l'ajuda de Càritas, l'assistència social i el sou de 1.000 euros de la nova feina del Xavier. Aquests ingressos només els permeten "sobreviure", com diu la Maria.
"A nosaltres no ens arriben els ajuts de milers de milions que les entitats financeres sí que reben", es queixa el matrimoni, que veu amb incertesa la situació. Segons Caixa Sabadell, la família es pot trobar al carrer cap al dia 15 de desembre, quan hauran de desallotjar el pis, si no és que volen passar pel "tràngol que hagin de venir els Mossos d'Esquadra".