societat
El sector de la ciberseguretat a Catalunya creix i factura 1.470 milions, un 18,4% més
El sector de la ciberseguretat a Catalunya creix i ha facturat 1.473 milions d’euros el 2024, un 18,4% més respecte a l’any anterior. Així es desprèn de l’informe La ciberseguretat a Catalunya, elaborat per ACCIÓ i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, en què es destaca que hi ha 557 empreses dedicades a aquest àmbit, , un 7,9% més, que donen feina a 10.672 persones, un 12,8% més respecte a l’any anterior. De fet, precisament una de les mancances detectades en l’estudi, segons informa l’ACN, és la de falta de professionals, amb una “bretxa de talent” d’uns 13.500 llocs sense cobrir.
El 82,6% de les companyies catalanes són pimes i el 19,6% empreses emergents. L’informe indica que més de la meitat d’aquestes empreses superen el milió d’euros en facturació i el 26,2% arriben als 10 milions d’euros. El 26,4% de les companyies exporta i el 16,9% són filials estrangeres. De fet, una de les qüestions a les quals apunta l’estudi és la creixent inversió estrangera a Catalunya, amb un augment de les companyies estrangeres de ciberseguretat que s’hi instal·len.
La majoria d’empreses de ciberseguretat a Catalunya es dediquen a la protecció per prevenir i mitigar amenaces i atacs cibernètics (90,3%), seguit de la identificació -reconeixement i autenticació d’usuaris i dispositius per accedir a sistemes o dades i la detecció primerenca d’activitats malicioses o anòmales dins d’un sistema o xarxa.
La directora de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Laura Caballero, ha destacat que la ciberseguretat és una “necessitat creixent” i que “és important fer créixer el sector”. Malgrat estar “lluny” del lideratge mundial, Caballero ha remarcat que el progrés del sector a Catalunya ha estat “notable” els darrers anys i ha insistit en la necessitat de destinar-hi esforços perquè, a banda de donar resposta a les necessitats en seguretat, té un “potencial econòmic brutal”.
Al seu torn, el director executiu d’ACCIÓ, Joan Romero, ha remarcat que el creixement del sector és “espectacular” i ha subratllat la necessitat de destinar-hi esforços davant els escenaris “incerts i convulsos” actuals.
“A Catalunya hi ha molt talent en ciberseguretat però l’oferta que hi ha no cobreix les necessitats”, ha lamentat, per la qual cosa la seva agència desenvolupa un projecte de creació d’una “ciberacadèmia” que formarà en els dotze perfils més demandats d’especialistes.
En l’actualitat, a Catalunya s’ofereixen, segons informa Efe, 14 graus, màsters i postgraus en ciberseguretat, i hi ha 45 centres d’estudis que ofereixen 62 cursos de formació professional.
L’esmentat informe anual preveu que el sector de la ciberseguretat creixerà un 8 % anual i que sectors com l’energia, el transport, la banca i la salut augmentaran la demanda de serveis en aquest àmbit.