societat
Protesta a Arbúcies per l’inici de la perforació d’un nou pou de sondatge de Font Agudes
Veïns i ecologistes fa mesos que estan en alerta davant del projecte per la seva possible afectació als aqüífers del Montseny i també als pous i horts dels habitants de la zona
Els camions han entrat avui al matí en uns terrenys propers al Polígon Industrial de Cal Xic, a l’entrada d’Arbúcies, i han començat la perforació amb una turbina d’un nou pou de sondatge de Font Agudes. Veïns i ecologistes fa mesos que estan en alerta davant d’aquest projecte i havien organitzat diversos actes de protesta. “Semblava que s’havia refredat i creiem, il·lusos, que la pressió ho havia aturat”, explica Mercè Delgado, del col·lectiu AiguaClara d’Arbúcies, que subratlla que no es tracta d’una petita perforació per fer un prospecció o sondatge sinó que “aquest pou serà el mateix que utilitzaran quan tinguin el permís per extreure aigua”. Per evitar que es continués perforant, s'ha avisat a la Policia Local i a l'alcalde, així com a Agents Rurals. Aquests últims s'han personat a la zona i han reclamat els permisos i, segons sembla, han comprovat que tenien una prórroga en regla per a fer les tasques de perforació, tant de l'ajuntament com d'Indústria.
L’entitat arbucienca i la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny han realitzat aquesta tarda un acte de protesta al lloc de la perforació, on aquest matí ja han instal·lat pancartes de rebuig. Malgrat la pluja, una quarantena de persones s'han manifestat amb pancartes amb una marxa que ha anat des de la zona afectada fins a la plaça de la Vila. "Estem obrint si més no un debat i visibilitzant un tema mediambiental que ens afecta", ha dit una de les manifestants. També, s'ha reclamat que es faci un estudi hidrològic "seriós, que sigui públic i independent".
Llei franquista
Des d’AiguaClara es denuncia que mentre la sequera ha assecat molts pous, l’extracció d’aigua dels aqüífers profunds es regeixi com si fos una mina de minerals per una llei franquista de 1973 (la llei de mines), que els dona permís d’explotació sense límit temporal, “fins a l’esgotament”.
A Arbúcies hi ha quatre de les grans plantes embotelladors del país. A més de Font Agudes –l’única que està al nucli urbà–, que és la subministradora d’aigua embotellada de Mercadona, hi ha Aigua de Viladrau, Font del Regàs i Font d’Or. Segons els càlculs de les entitats ecologistes a partir del recompte de camions, en conjunt treuen uns 5,6 milions de litres d’aigua al dia.
Un any en alerta
Delgado, que remarca la gran “opacitat” que hi ha al sector, explica que van tenir coneixement ara fa un any que Font Agudes estava comprant unes finques no edificables properes al Polígon Industrial de Cal Xic. Les entitats ecologistes es van posar en marxa i van demanar informació a l’Ajuntament i a la Generalitat. Van saber que des del Departament d’Indústria se’ls havia donat permís per fer un pou de sondeig de 200 metres de profunditat i que l’Ajuntament els havia donat també l’autorització per fer obres majors. Delgado té clar que hi trobaran aigües subterrànies minerals: “Si han comprat els terrenys es perquè saben que allà hi ha aigua.” I un cop s’hagi comprovat que és així, l’empresa podrà demanar l’autorització perquè el pou sigui extractiu, un permís que és d’àmbit estatal.
Pous d’autoconsum
A més de l’alerta ecològica per l’afectació en els aqüífers del Montseny, que les entitats ecologistes ja consideren sobreexplotats, la perforació d’un nou pou de Font Agudes ha creat també alarma entre els veïns de la zona davant el temor que les seves terres, on tenen horts i pous de consum particular, puguin quedar secs per l’extracció industrial d’aigua de l’empresa. Sobretot en un veïnat proper en què no hi ha xarxa d’aigua i els veïns depenen dels seus pous, cada cop més secs per la sequera. Al gener es va fer una assemblea amb la participació de desenes de persones.