Societat

societat

Paneque: “Volem que Catalunya eviti l’amenaça de la sequera i el dolor de les restriccions”

La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, reivindica la necessitat d’un canvi estructural en la gestió de l’aigua al territori català per fer front a la crisi climàtica. Així ho ha defensat aquesta tarda durant la cloenda del consell empresarial i social de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) a Girona. Durant l’acte, ha explicat les reformes que està abordant el Govern en matèria de gestió hídrica, des de les més immediates a les estructurals. Les noves aportacions, dissenyades i executades per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), inclouen ampliar la quantitat d’aigua regenerada, recuperar captacions existents i augmentar la capacitat de potabilització.

“L’objectiu és que Catalunya eviti l’amenaça de la sequera i el dolor de les restriccions durant aquest segle XXI” ha recalcat la consellera. “Cal que tinguem la sobirania tecnològica capaç de donar resposta al 70% sobre el total de la demanda, per mitjà de la dessalinització, la regeneració, la reutilització i la millora de l’eficiència de la xarxa” defensa. En aquest sentit, Paneque afirma que “la sèrie històrica mostra que a Catalunya plou menys ara que abans, fet que fa necessari que el pla per desvincular la gestió de l’aigua del cicle pluviomètric sigui necessari i indispensable”.

Entre les actuacions immediates, la consellera ha assenyalat que “abans d’acabar l’any, Catalunya aportarà 31 hm3 d’aigua en qualitat de nou recurs hídric propi”, a través de l’ampliació de la quantitat d’aigua regenerada, a la recuperació de captacions existents i a l’augment de la capacitat de potabilització. De fet, un exemple de les actuacions que s’estan duent a terme és el projecte a Figueres, que es té previst que aporti aigua regenerada per millorar el cabal de la Muga.

Pel que fa a les actuacions estructurals, “Catalunya s’apartarà de l’amenaça de la sequera gràcies a un increment substancial de la dessalinització, l’eficiència de les xarxes i la reutilització de l’aigua”, defensa la consellera, que ha concretat que “les beneïdes pluges d’aquests dies, tan esperades, tan oportunes, no ens han de fer perdre de vista que hem de disposar dels mitjans per evitar les restriccions, quan vingui la propera sequera, perquè la falta d’aigua, en un escenari de crisi climàtica, sens dubte arribarà”. “Aquestes actuacions són fonamentals, no només per garantir la seguretat hídrica de les persones i del teixit econòmic, sinó també per millorar de manera notable la qualitat ecològica de l’aigua al nostre país”.

En aquest sentit, Paneque també ha lloat la importància dels projectes de l’ICRA, “de gran interès per al Govern”. “El desenvolupament científic i racional ha aportat riquesa, creixement i competitivitat a Europa i a Catalunya aquests últims segles”, en referència a uns quants d’aquest organisme, des del dedicat a l’exploració dinàmica dels microcontaminants, a les solucions no convencionals centrades en la natura i el baix consum energètic, o la gestió integrada de recursos per afrontar la sequera, passant pels impactes de la contaminació per escorrentia urbana sobre biodiversitat fluvial en episodis climàtics extrems.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]