Infraestructures i serveis

Mobilitat a batzegades

Els futurs accessos de la C-32 per pacificar el trànsit de l’N-II divideixen l’Alt Maresme i el Baix Maresme per l’impacte i les actuacions previstes per al 2027

Els ajuntaments fan al·legacions a l’estudi de la Generalitat que mobilitza entitats i pagesos contraris al fet que es continuï “trinxant” el territori

384
milions
d’euros es van prometre abans de les eleccions catalanes per executar els nous enllaços i pacificar l’N-2.
13
municipis
afectats pels nous accessos preveuen en general una franja d’ús per a infraestructures al voltant de la C-32.
El trasllat del tren
Quan es parla de mobilitat al Maresme, també es planteja la necessitat de moure de lloc la línia R1, que transcorre a tocar de la costa i, amb la regressió de la platja, posa en risc la circulació dels combois quan hi ha temporals. La realitat és que no hi ha cap estudi damunt la taula per avaluar-ne el cost. Queda pendent la doble via d’Arenys fins a Blanes i el tren orbital per enllaçar Mataró amb Vilanova i la Geltrú.
“És una oportunitat per treure trànsit del nucli urbà, perquè tenim carrers i veïns que estan saturats”
“Explicarem la problemàtica, perquè la Generalitat no té la intenció d’imposar res”

Al setembre farà quatre anys que es van alliberar la majoria dels peatges a Catalunya, entre els quals es comptava la C-32, l’autopista del Maresme, la primera que es va fer de peatge i que el 1969 s’obria per acostar la comarca als barcelonins, connectant Montgat amb Mataró. L’autopista que va ajudar a fer proliferar les segones residències i a urbanitzar sobretot el Baix Maresme es va ampliar el 1990 fins a Tordera, amb l’objectiu d’enllaçar en un futur fins a Girona i la Costa Brava. La construcció del nou vial, en paral·lel a l’N-II i la via del tren, l’R1, que ressegueix la costa, divideix per la meitat un territori estret que s’allarga entre el mar i la muntanya i que comunica els pobles de dalt i els de la façana litoral.

L’estudi informatiu de la Generalitat per construir sis enllaços a la C-32, entre Alella i Sant Pol de Mar, ha reobert el debat sobre la mobilitat a la comarca, que des de fa dècades avança a batzegades. Els col·lapses de l’antiga N-II, amb una elevada sinistralitat, sobretot al Baix Maresme, van empènyer gràcies a la pressió dels veïns i nombrosos talls i manifestacions per reclamar, durant anys, la gratuïtat de la C-32 per convertir en un carrer més urbà aquesta via que ressegueix la façana marítima. Van ser els inicis de la pacificació de l’N-II, amb projectes, que encara cuegen, per deixar més espai i prioritat de pas a bicicletes i vianants.

Aleshores es va obrir la porta a l’anomenada ronda del Maresme, i mirar d’ampliar-la construint laterals. Una obra polèmica per l’impacte ambiental i que es va deixar a mig fer, a excepció de Mataró, que va tirar endavant la seva pròpia ronda, per resoldre els embussos d’accés a la ciutat. El projecte dels laterals quedava enterrat al calaix i també els 400 milions d’euros que havien d’arribar de Madrid.

A una quantitat similar –384 milions– es van comprometre, el juliol del 2023, als alcaldes del Maresme per finalitzar les inversions incomplertes a l’N-II i construir els futurs enllaços de la C-32 amb l’objectiu de millorar la mobilitat del trànsit que de l’N-II es desvia cap a l’autopista. Tot i que l’acord entre el Ministeri de Transports i Mobilitat del govern espanyol i la conselleria de Territori de la Generalitat ve del mandat anterior, a hores d’ara els alcaldes encara esperen que s’aprovi el conveni que concreti la inversió i el calendari, que es va acordar executar en tres trams, al Baix Maresme, Mataró i al Mig Maresme i l’Alt Maresme.

El president del Consell Comarcal del Maresme, Francesc Alemany, confia, però, que es mantindran els calendaris anunciats fins ara, per posar a licitació les obres l’any vinent i començar el 2027. Unes actuacions que, tal com es va acordar amb la Generalitat, es faran en dues fases i deixaran per a més endavant els dos accessos plantejats a l’Alt Maresme, a Calella i a Pineda de Mar, que van generar rebuig al territori per l’impacte ambiental. La Taula de Mobilitat de l’ens comarcal, que fa de pont amb la Generalitat, s’ha tornat a activar i, com indica Alemany, té l’objectiu de “posar sentit a les propostes” i avançar a mesura que es vagin tancant solucions consensuades.

La realitat és que la pacificació de l’N-II, que des de fa temps reivindiquen els ajuntaments, està condicionada pels enllaços perquè es pugui desviar el trànsit que hi passa. Aquest és un fet que preocupa els alcaldes, que, segons Alemany, estan “conformes però no contents”, perquè fins a finals del 2027 no es preveu que es faci cap actuació. “Tenim pressa, perquè sense accessos no es pot desviar el trànsit i tenim un pla de mobilitat esperant”, es lamenta l’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras (ERC), que confia que s’agilitzin les licitacions després que la Generalitat es comprometés a fer-ho per separat.

Tant l’estudi informatiu com l’estudi d’impacte ambiental recullen les alternatives de traçat per a la construcció de quatre nous enllaços i la millora de dos enllaços ja existents, distribuïts al llarg d’un tram de 32 quilòmetres entre Alella i Sant Pol de Mar. En conjunt, es van anunciar 120 milions d’euros per fer els enllaços previstos a Teià, a Premià de Dalt i a Premià de Mar, a Vilassar de Mar i Cabrils, i a Canet de Mar, Sant Cebrià de Vallalta i Sant Pol de Mar, mentre que els accessos que es milloraran són els d’Alella-Masnou i Sant Andreu de Llavaneres.

“És una oportunitat per treure trànsit del nucli urbà, perquè tenim carrers i veïns que estan saturats”, defensa l’alcalde d’Alella, Marc Almendro (ERC), convençut que les actuacions desviaran part dels conductors que hi entren per arribar fins al Masnou o Teià. Al seu parer, la remodelació de l’enllaç existent resoldrà el punt més conflictiu, on es registren més accidents. La Generalitat projecta una rotonda, a la cruïlla amb la carretera d’Alella, que facilitarà la mobilitat i el gir direcció a Alella o el Masnou. Per Almendro, els futurs enllaços tenen “tot el sentit” perquè hi hagi més fluïdesa del cotxe privat, i destaca “l’esforç” per incrementar el transport públic, amb autobusos que connecten amb Barcelona, i el servei de bus que paga l’Ajuntament i que porta els veïns fins a l’estació de tren del Masnou.

Teià proposa uns laterals

El nou enllaç previst, a l’est de Teià, podria ser la solució per alleugerir el trànsit en aquest punt del Baix Maresme, però l’Ajuntament teianenc hi ha fet al·legacions perquè no ho acaba de veure clar. L’alcaldessa, Gemma Rosell (Gent per Teià), tem que els problemes de congestió que ara tenen els masnovins, sobretot a l’entorn del carrer de les Guilleries, s’acabin traslladant al seu poble. En aquest sentit, demana a la Generalitat que estudiï fer un tram lateral a la C-32 per evitar que el trànsit acabi col·lapsant els carrers del poble. A més, demanen millorar l’accés actual del Camí a Alella, per fer-lo més ample, amb voreres, enllumenat i un carril bici. “Preferim que comenci més tard, però que vagi bé a tothom”, diu Rosell sobre un projecte que afectaria de ple els veïns de Vallmora, que tindrien una rotonda a tocar. “S’han demanat alternatives per no molestar els veïns i afectar el mínim possible els pagesos”, diu Rosell, que creu que l’obra és “necessària però s’ha de revisar”. Segons l’alcaldessa, s’ha de vetllar per poder assumir l’impacte que suposarà que els 4.000 cotxes que entren ara a Teià passin a ser 12.000 quan pacifiquin l’N-II al Masnou.
Els planejaments municipals afectats –en total són tretze municipis– preveuen una franja d’ús per a infraestructures al voltant de la C-32, majoritàriament sòl de destinació viària. Així ho recull l’estudi ambiental, que recorda que l’espai protegit del pla d’espais d’interès natural (PEIN) només s’acosta a l’àmbit dels enllaços plantejats entre Alella i Teià, on arriba a pocs metres de la C-32. Els enllaços que afecten més superfície (al voltant de 8.000 m²) són els de Premià i Canet de Mar, on l’informe detalla que es tracta d’afectacions “modestes”, però a tenir en compte en el context del Maresme, on l’agricultura està en perill.

Pagesos descontents

El traçat ha aixecat les crítiques d’Assemblea Pagesa i el sindicat Unió de Pagesos (UP), que han fet al·legacions conjuntes a l’estudi informatiu i d’impacte ambiental. “Som davant d’un projecte de gran abast que afecta tres pols importants de la pagesia com són el Mercat de la Flor, la cooperativa de Vilassar de Mar i l’IRTA a Cabrils”, indica el coordinador comarcal d’UP, Josep Maria Baqués, que lamenta la “poca sensibilitat” per dibuixar un dels possibles enllaços damunt d’una part del terrenys de l’Institut d’Investigació i Recerca Agroalimentària (IRTA), un ens al servei del sector agrari. Els pagesos consideren que els enllaços afecten de ple la mobilitat a l’espai agrari i reivindiquen la carretera N-II com a via de comunicació per a les explotacions, clients i proveïdors. En aquest sentit reclamen que s’avaluï la repercussió de les noves infraestructures sobre el medi i la mobilitat, tant al Baix Maresme com a l’espai agrari de Sant Andreu de Llavaneres. Aquest municipi només té enllaç directe cap a Barcelona i aconseguir tenir entrada i sortida de la C-32 en direcció a Girona és una reivindicació històrica que l’Ajuntament veu amb bons ulls amb la proposta que menys afecti la trama urbana.

Polèmica a Sant Pol i Canet

La construcció d’un segon accés a la C-32 a Canet de Mar, que es faria dins el terme municipal de Sant Pol de Mar, ha tornat a encendre els ànims a l’Alt Maresme després de l’oposició que ja van mostrar Calella i Pineda. L’Ajuntament santpolenc ha estat l’únic fins ara que, per unanimitat del ple, rebutja el projecte de fer dues rotondes a la vall, amb afectació a la masia catalogada de Can Bella de Dalt. L’alcaldessa de Sant Pol de Mar, Montserrat Garrido, defensa que l’actuació no els suposa cap benefici i, en canvi, “trinxa encara més” el territori. L’alcaldessa es reunirà amb els responsables de Territori i els seus homòlegs de Canet de Mar i Sant Cebrià de Vallalta el 27 de maig. “Explicarem la problemàtica, perquè la Generalitat no té la intenció d’imposar res”, diu convençuda d’una entesa que fins ara ha trobat de l’administració per revisar el projecte per posar les plaques solars sobre el túnel de l’autopista. “S’ha revisat l’impacte visual i els desmunts de sorra al costat de les cases”, explica amb referència als treballs que s’estan fent a tocar de la C-32 per abastir-se d’energia solar. Garrido assenyala també que hi ha pendents les actuacions a l’N-II on al seu terme es projecten tres rotondes i posar més semàfors.

A Canet de Mar, mentre el consistori aplaudeix el segon enllaç per descongestionar així l’existent, la coordinadora d’Emergència Ambiental de Canet de Mar es manté en lluita per mobilitzar els veïns. Aquest diumenge es fa una caminada popular fins als terrenys per explicar el projecte als ciutadans i demanar als seus ajuntaments que s’adhereixin a la petició de Sant Pol de Mar per no construir l’enllaç. Els ecologistes, sota el paraigua de la coordinadora Preservem el Maresme, alerten que les dues propostes que es fan a pocs metres de l’accés existent “trinxen” el territori i malmeten torrents i rieres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia